Misi angkasa Eropah yang merancang untuk menyerang hendap komet

Tanggapan artis tentang Comet Interceptor, yang akan dilancarkan pada 2028 dan akan menunggu sasarannya sehingga enam tahun.Kredit: Geraint Jones, Makmal Sains Angkasa UCL Mullard

Agensi Angkasa Eropah (ESA) telah meluluskan misi baru, dipanggil Comet Interceptor, yang akan dilancarkan tanpa sebarang sasaran khusus dalam fikiran – sebaliknya menunggu pelawat dari Sistem Suria luar, atau bahkan dari bintang lain. Pemintas Komet boleh memberi para penyelidik gambaran pertama bahan murni dari jauh di luar jangkauan Matahari, atau bahkan mendedahkan susunan kimia dunia asing.

Ia akan menjadi siasatan pertama yang diletakkan di angkasa, bersedia untuk terbang ke sasaran dalam masa yang singkat. “Kami mengambil risiko yang besar,” kata Günther Hasinger, pengarah sains ESA. “Tetapi ia adalah ganjaran yang tinggi.”

Misi, pertama dikemukakan pada tahun 2019, akan dilancarkan pada 2028 bersama teleskop baharu, Ariel, yang direka untuk mengkaji atmosfera eksoplanet. Kedua-duanya akan bergerak ke titik Lagrange kedua (L2), titik kestabilan graviti 1.5 juta kilometer dari Bumi — di luar orbit Bulan — di mana Teleskop Angkasa James Webb yang dilancarkan baru-baru ini turut berada.

Di sini, Comet Interceptor — yang pertama daripada misi pembangunan pantas ‘kelas-F’ ESA — akan kekal terapung di angkasa, sementara saintis kembali ke Bumi mencari sasaran yang sesuai untuk dikunjungi. Matlamatnya adalah untuk mencari komet murni pada orbit yang luas mengambil masa ratusan tahun, dikenali sebagai komet jangka panjang, yang memasuki sistem suria buat kali pertama. Komet sedemikian boleh berasal dari kawasan luas objek berais yang dipanggil Oort Cloud, yang wujud jauh di luar Neptun dalam Sistem Suria luar. Tiada misi pernah melawat objek sedemikian sebelum ini. Misi lain, seperti ESA kapal angkasa Rosettatelah melawat komet jangka pendek, yang menghabiskan lebih banyak masa di dalam Sistem Suria pada orbit yang lebih kecil dan oleh itu lebih banyak diubah oleh Matahari.

Imej hitam putih Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, seperti yang difoto oleh siasatan Rosetta ESA. Rosetta dan pendaratnya, Philae, membuat kajian menyeluruh tentang komet antara 2014 dan 2016.Kredit: ESA/Rosetta/MPS untuk Pasukan OSIRIS MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

“Pemintas Komet akan memberi kita gambaran sebenar pertama badan primordial,” kata Alan Fitzsimmons, seorang penyelidik komet dari Queen’s University Belfast, UK, yang tidak terlibat dalam misi itu. “Kami tidak tahu bagaimana rupanya. Itu benar-benar baru, sains yang tidak pernah dilihat sebelum ini.”

Misi itu akan terdiri daripada kapal angkasa utama dan dua probe yang lebih kecil, salah satunya akan dibangunkan oleh Agensi Angkasa Jepun (JAXA). Berikutan kelulusan misi minggu lepas, ESA kini akan memilih kontraktor utama untuk membangunkan kapal angkasa utama, daripada satu daripada dua reka bentuk yang bersaing dari Thales Alenia Space di United Kingdom dan OHB Italia di Itali.

Apabila kapal angkasa berada pada kedudukan di L2, ia boleh menunggu di sana selama sekurang-kurangnya enam tahun untuk sasaran yang sesuai melepasi cukup dekat dengan orbit Bumi untuk dilawati. Apabila itu berlaku, Comet Interceptor akan menembak pendorongnya dan meninggalkan L2 dalam laluan terbang. Kapal angkasa utama akan terbang melepasi komet pada jarak kira-kira 1,000 kilometer untuk mengelak sebarang kerosakan daripada bahan berdekatan, manakala probe yang lebih kecil akan menyelam lebih dekat, turun sehingga 400 kilometer dari permukaan.

Ganjaran yang kaya

Keseluruhan pertemuan akan berlangsung hanya beberapa jam, tetapi ganjaran saintifik adalah besar dan tidak dapat dipadankan oleh pemerhatian jauh dengan teleskop, termasuk pengukuran komposisi komet, gas dan habuk yang dikeluarkan, suhunya, dan imej jarak dekat pertama objek berais yang murni. Itu akan memberi tingkap pada bahan yang terbentuk pada awal Sistem Suria, 4.5 bilion tahun yang lalu. “Ia adalah mesej dalam botol dari tempoh pembentukan,” kata Michael Kueppers di ESA di Madrid, saintis projek Comet Interceptor.

Lebih daripada sedozen komet jangka panjang memasuki Sistem Suria dalaman setiap tahun, walaupun tidak semua komet itu boleh dicapai oleh Pemindas Komet. Pasukan menganggarkan peluang 80% bahawa komet jangka masa panjang yang sesuai akan muncul dalam masa Pemindas Komet di L2. Komet sedemikian boleh dikesan hanya beberapa bulan sebelum pendekatan paling dekat mereka ke dalam Sistem Suria dalaman, jadi menyediakan kapal angkasa di L2 menjadikan penerbangan lebih mudah daripada cuba mengatur pelancaran dalam masa yang singkat dari Bumi.

Sekiranya komet jangka panjang yang sesuai tidak muncul, misi itu akan digunakan semula untuk melawat sasaran lain, seperti 73P/Schwassmann–Wachmann 3, komet jangka pendek yang dianggap telah pecah berkeping-keping.

Walau bagaimanapun, kemungkinan yang lebih memikat ditawarkan. Dalam tempoh lima tahun yang lalu, dua objek telah dikesan terbang melepasi Matahari kita yang dipercayai telah dikeluarkan dari sistem suria lain, ‘Oumuamua pada tahun 2017 dan komet Borisov pada 2019. Pemerhatian teleskopik memberikan gambaran tentatif mengenai pelawat sekejap ini, dan menghantar kapal angkasa boleh memberitahu penyelidik lebih lanjut tentang komposisi, kandungan air dan sistem asalnya.

Jika objek sedemikian dikesan semasa Pemintas Komet berada di L2, dan jika objek itu melepasi cukup dekat untuk boleh dilawati, maka kapal angkasa itu boleh dihantar untuk memintas sebaliknya, memberikan kita gambaran yang belum pernah berlaku sebelum ini tentang bahan dari sistem suria yang lain. “Aspek objek antara bintang sangat menarik,” kata saintis planet Geraint Jones di University College London, yang mengetuai pasukan yang mencadangkan misi itu kepada ESA. “Peluang untuk mencari sasaran antara bintang yang sesuai adalah kecil. Tetapi kami akan memerhatikannya.”

“Ini adalah kali pertama misi tindak balas pantas seperti itu dilakukan,” kata Kueppers. “Kami tidak menjangkakan mempunyai sejumlah besar sasaran yang berpotensi. Jika kami mempunyai sasaran yang baik, kami akan mencapainya.”

We would love to say thanks to the author of this write-up for this amazing material

Misi angkasa Eropah yang merancang untuk menyerang hendap komet


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/