Misi angkasawan persendirian pertama ke stesen angkasa bersedia untuk dilancarkan

Stesen Angkasa Antarabangsa diambil gambar oleh anak kapal Ekspedisi 56 dari kapal angkasa Soyuz selepas dibuka, 4 Oktober 2018. (NASA/Roscosmos melalui Reuters)

Anggaran masa membaca: 4-5 minit

HOUSTON – Stesen Angkasa Antarabangsa dijangka menjadi lebih sibuk daripada biasa minggu ini apabila krunya mengalu-alukan kehadiran empat rakan sekerja baharu dari syarikat permulaan Axiom Space yang berpangkalan di Houston, pasukan angkasawan persendirian pertama yang pernah diterbangkan ke pos orbit.

Pelancaran itu dipuji oleh syarikat, NASA dan pemain industri lain sebagai titik perubahan dalam pengembangan terbaharu usaha angkasa komersil yang secara kolektif dirujuk oleh orang dalam sebagai ekonomi orbit Bumi rendah, atau singkatannya “ekonomi LEO”.

Jika cuaca mengizinkan, pasukan empat orang Axiom akan berlepas paling awal pada hari Jumaat dari Pusat Angkasa Kennedy NASA di Florida, menaiki roket Falcon 9 yang dilengkapi dan diterbangkan oleh usaha pelancaran ruang komersil Elon Musk SpaceX.

Pelancaran itu pada mulanya dijadualkan pada hari Rabu. Jurucakap Axiom berkata pada hari Isnin kelewatan itu akan memberi SpaceX lebih masa untuk menyelesaikan kerja pemprosesan prapelancaran.

Jika semuanya berjalan lancar, kuartet yang diketuai oleh pesara angkasawan NASA Michael Lopez-Alegria akan tiba di stesen angkasa kira-kira 28 jam kemudian apabila kapsul Crew Dragon yang dibekalkan oleh SpaceX mereka berlabuh di ISS kira-kira 250 batu (400 km) di atas Bumi.

Lopez-Alegria, 63, ialah komander misi kelahiran Sepanyol dan naib presiden pembangunan perniagaan Axiom. Dia bersedia untuk disertai oleh Larry Connor, seorang usahawan hartanah dan teknologi serta penerbang aerobatik dari Ohio yang dilantik sebagai juruterbang misi. Connor berusia 70-an tetapi syarikat itu tidak memberikan umur tepatnya.

Menggenapkan pasukan Ax-1 ialah dermawan pelabur dan bekas juruterbang pejuang Israel Eytan Stibbe, 64, dan ahli perniagaan dan dermawan Kanada Mark Pathy, 52, kedua-duanya berkhidmat sebagai pakar misi. Stibbe bakal menjadi warga Israel kedua di angkasa lepas, selepas Ilan Ramon, yang terkorban bersama enam anak kapal NASA dalam bencana angkasa lepas Columbia 2003.

Krew Ax-1 mungkin kelihatan mempunyai banyak persamaan dengan kebanyakan penumpang kaya yang menaiki tunggangan suborbital akhir-akhir ini menaiki perkhidmatan Blue Origin dan Virgin Galactic yang ditawarkan oleh jutawan Jeff Bezos dan Richard Branson, masing-masing. Tetapi eksekutif Axiom berkata misi mereka lebih substantif.

“Kami bukan pelancong angkasa,” kata Lopez-Alegria semasa taklimat berita baru-baru ini, sambil menambah bahawa pasukan Axiom telah menjalani latihan angkasawan yang meluas dengan kedua-dua NASA dan SpaceX dan akan melakukan penyelidikan bioperubatan yang bermakna.

‘Banyak permulaan’

“Ia adalah permulaan kepada banyak permulaan untuk mengkomersialkan orbit Bumi rendah,” kata pengasas bersama dan pengerusi eksekutif Axiom, Kam Ghaffarian, kepada Reuters dalam satu temu bual. “Kami seperti pada zaman awal internet, dan kami tidak pernah membayangkan semua kemungkinan, semua keupayaan, yang akan kami sediakan di angkasa.”

Pasukan yang dipanggil Ax-1 akan membawa peralatan dan bekalan untuk 26 eksperimen sains dan teknologi yang akan dijalankan sebelum mereka dijadualkan meninggalkan orbit dan kembali ke Bumi 10 hari selepas pelancaran. Ini termasuk penyelidikan mengenai kesihatan otak, sel stem jantung, kanser dan penuaan serta demonstrasi teknologi untuk menghasilkan optik menggunakan tegangan permukaan cecair dalam mikrograviti, kata eksekutif syarikat.

Dilancarkan ke orbit pada tahun 1998, ISS telah diduduki secara berterusan sejak tahun 2000 di bawah perkongsian yang diketuai AS-Rusia termasuk Kanada, Jepun dan 11 negara Eropah.

Walaupun stesen angkasa telah menganjurkan lawatan oleh pelawat awam dari semasa ke semasa, misi Ax-1 akan menandakan pasukan angkasawan semua komersial pertama yang menggunakan ISS untuk tujuan yang dimaksudkan sebagai makmal mengorbit.

Mereka akan berkongsi ruang kerja tanpa berat bersama tujuh anak kapal biasa ISS – tiga angkasawan AS, seorang angkasawan Jerman dan tiga angkasawan Rusia.

Axiom berkata ia telah mengikat kontrak dengan SpaceX untuk menerbangkan tiga lagi misi ke orbit dalam tempoh dua tahun akan datang. NASA memilih Axiom pada 2020 untuk mereka bentuk dan membangunkan sayap komersil baharu ke stesen angkasa, yang kini menjangkau anggaran saiz padang bola. Perkakasan penerbangan untuk modul Axiom pertama kini sedang menjalani fabrikasi, kata syarikat itu.

Pelan memerlukan untuk akhirnya menanggalkan modul Axiom dari seluruh pos luar apabila ISS bersedia untuk bersarasekitar 2030, meninggalkan stesen Axiom yang lebih kecil di orbit sebagai platform komersial sahaja, kata Ghaffarian.

Pengendali swasta lain dijangka meletakkan stesen mereka sendiri di orbit sebaik sahaja ISS dinyahaktifkan.

Sebagai Kathy Lueders, pentadbir NASA bersekutu untuk operasi angkasa, menerangkan peranan Axiom pada telesidang baru-baru ini dengan wartawan, “Ini akan menjadi perkongsian penting pada masa hadapan.”

Cerita Berkaitan

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We want to thank the author of this short article for this awesome web content

Misi angkasawan persendirian pertama ke stesen angkasa bersedia untuk dilancarkan


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/