Misi Artemis I mengambil penerbangan dalam lonjakan bersejarah ke hadapan untuk program bulan NASA | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Misi Artemis I yang bersejarah telah terbang pada awal pagi Rabu selepas berbulan-bulan jangkaan. Peristiwa penting itu memulakan perjalanan yang akan menghantar kapal angkasa yang tidak berkru mengelilingi bulan, membuka jalan bagi NASA untuk mengembalikan angkasawan ke permukaan bulan buat kali pertama dalam setengah abad.

Sistem Pelancaran Angkasa Lepas atau SLS yang menjulang tinggi, setinggi 322 kaki (98 meter) itu, menyalakan enjinnya pada 1:47 pagi ET. Ia mengeluarkan sehingga 9 juta paun (4.1 juta kilogram) tujahan untuk mengangkut dirinya keluar dari pad pelancaran di Florida dan ke udara, meleret dengan bertenaga merentasi langit malam.

Di atas roket itu ialah kapal angkasa Orion, kapsul berbentuk gula-gula getah yang terlepas dari roket setelah sampai ke angkasa. Orion direka untuk membawa manusia, tetapi penumpangnya untuk misi ujian ini adalah daripada pelbagai jenis yang tidak bernyawa, termasuk beberapa patung patung yang mengumpul data penting untuk membantu kru langsung masa hadapan.

Roket SLS membelanjakan berjuta-juta paun bahan api sebelum bahagian roket mula terputus, dan Orion dibiarkan melambung melalui orbit dengan hanya satu enjin besar. Enjin itu kemudian menyalakan dua luka bakar yang kuat untuk meletakkan kapal angkasa pada trajektori yang betul ke arah bulan. Kemudian, kira-kira dua jam selepas lepas landas, enjin roket itu juga jatuh, meninggalkan Orion untuk terbang bebas untuk baki perjalanannya.

Orion dijangka menempuh jarak kira-kira 1.3 juta batu (2 juta kilometer), mengambil laluan yang akan membawanya lebih jauh daripada mana-mana kapal angkasa lain yang direka untuk penerbangan manusia telah mengembara, menurut NASA. Selepas mengorbit bulan, Orion akan melakukan perjalanan pulang, melengkapkan perjalanannya dalam kira-kira 25.5 hari. Kapsul itu kemudiannya dijadualkan untuk memercik di Lautan Pasifik di luar pantai San Diego pada 11 Disember, apabila pasukan pemulihan akan menunggu berhampiran untuk mengangkutnya ke tempat yang selamat.

Sepanjang misi itu, jurutera NASA akan memantau dengan teliti prestasi kapal angkasa itu. Pasukan itu akan menilai sama ada Orion berfungsi seperti yang diharapkan dan akan bersedia untuk menyokong misi kru pertamanya ke orbit bulan, yang kini dijadualkan pada 2024.

Misi ini juga menandakan penerbangan sulung roket SLS sebagai yang paling berkuasa untuk mencapai orbit Bumi, dengan daya tujahan 15% lebih daripada roket Saturn V yang menggerakkan pendaratan di bulan abad ke-20 NASA.

Dan misi ini hanyalah yang pertama dalam apa yang dijangkakan sebagai siri panjang misi Artemis yang semakin sukar kerana NASA berusaha ke arah matlamatnya untuk menubuhkan pos tetap di bulan. Artemis II akan mengikuti laluan yang sama seperti Artemis I tetapi akan mempunyai angkasawan di atas kapal. Artemis III, yang dijadualkan pada akhir dekad ini, dijangka mendarat seorang wanita dan orang kulit berwarna di permukaan bulan buat kali pertama.

Baca lebih lanjut: Jumlah besar yang menjadikan misi Artemis I sebagai pencapaian yang monumental

Pasukan misi menghadapi beberapa halangan sebelum pelancaran pagi Rabu, termasuk isu teknikal dengan roket bulan mega dan dua taufan yang telah melancarkan tapak pelancaran.

Mengisi roket SLS dengan hidrogen cecair superchilled terbukti menjadi satu isu utama yang memaksa NASA untuk melepaskan percubaan berlepas lebih awal, tetapi pada hari Selasa, tangki telah diisi walaupun isu kebocoran yang menghentikan pengisian bahan api beberapa jam sebelum pelancaran.

Untuk menangani masalah itu, NASA menggunakan apa yang dipanggil “krew merah” – sekumpulan kakitangan yang dilatih khas untuk membuat pembaikan semasa roket itu dimuatkan dengan bahan dorong. Mereka mengetatkan beberapa nat dan bolt untuk menghentikan kebocoran bahan api.

“Roket itu, ia hidup, ia berderit, ia mengeluarkan bunyi-bunyi — ia agak menakutkan. Jadi … jantung saya berdegup kencang. Kegelisahan saya akan tetapi, ya, kami muncul hari ini. Semasa kami menaiki tangga. Kami sudah bersedia untuk bergoyang dan bergolek,” kata anak kapal merah Trent Annis dalam temu bual di TV NASA selepas pelancaran.

Kakitangan NASA lain di ruang tembak tapak pelancaran, di mana pegawai agensi membuat keputusan penting dalam beberapa jam dan saat sebelum berlepas, meraikan kemenangan.

“Baiklah, saya mungkin terdiam,” kata pengarah pelancaran Artemis I Charlie Blackwell-Thompson, wanita pertama yang memegang peranan sedemikian.

“Saya telah bercakap banyak tentang menghargai saat anda berada,” kata Blackwell-Thompson dalam ucapan kepada jurutera di bilik tembakan. “Dan kami telah bekerja keras sebagai satu pasukan. Kalian telah bekerja keras sebagai satu pasukan sehingga saat ini. Ini adalah saat anda.”

Blackwell-Thompson kemudian mengisytiharkan sudah tiba masanya untuk pemotongan seri, tradisi NASA di mana pengendali pelancaran memotong hujung hubungan perniagaan mereka. Blackwell-Thompson telah dipotong oleh pengarah pelancaran ulang-alik Mike Leinbach, dan dia berjanji kepada yang lain di dalam bilik itu, “Saya akan tinggal sepanjang malam jika perlu. Saya berbesar hati untuk memutuskan hubungan.”

We want to say thanks to the writer of this article for this awesome material

Misi Artemis I mengambil penerbangan dalam lonjakan bersejarah ke hadapan untuk program bulan NASA | CNN


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/