Misi CAPSTONE NASA Dilancarkan ke Bulan

Sebuah kapal angkasa kecil yang dibiayai NASA dilancarkan dari New Zealand pada hari Selasa, memulakan rancangan agensi angkasa lepas untuk menghantar semula angkasawan ke bulan dalam beberapa tahun.

Kapal angkasa yang dipanggil CAPSTONE, adalah kira-kira saiz ketuhar gelombang mikro. Ia akan mengkaji orbit tertentu di mana NASA merancang untuk membina stesen angkasa kecil untuk para angkasawan berhenti sebelum dan selepas pergi ke permukaan bulan.

Pada 9:55 malam waktu tempatan (5:55 pagi waktu Timur), roket setinggi 59 kaki yang membawa CAPSTONE berlepas dari landasan pelancaran di sepanjang pantai timur New Zealand. Walaupun misi itu mengumpul maklumat untuk NASA, ia dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat swasta, Advanced Space, yang berpangkalan di Westminster, Colo.

Untuk kapal angkasa yang menuju ke bulan, CAPSTONE adalah murah, hanya berharga di bawah $30 juta termasuk pelancaran oleh Rocket Lab, sebuah syarikat AS-New Zealand.

Dua peringkat pertama roket Elektron meletakkan CAPSTONE ke dalam orbit elips mengelilingi Bumi. Untuk misi ini, Rocket Lab pada dasarnya menambah peringkat ketiga yang secara teratur akan meningkatkan ketinggian kapal angkasa dalam tempoh enam hari akan datang. Pada ketika itu, CAPSTONE akan menuju ke bulan, mengambil laluan perlahan tetapi cekap, tiba pada 13 Nov.

Nama penuh misi tersebut ialah Operasi Teknologi Sistem Kedudukan Autonomi Cislunar dan Eksperimen Navigasi.

Bagi Artemis, program NASA untuk menghantar semula angkasawan ke bulan, NASA memutuskan untuk memasukkan stesen angkasa kecil di sekitar bulan. Itu akan memudahkan angkasawan mencapai lebih banyak bahagian bulan.

Pos luar ini akan diletakkan dalam apa yang dikenali sebagai orbit halo hampir-rectilinear.

Orbit halo ialah yang dipengaruhi oleh graviti dua jasad — dalam kes ini, Bumi dan bulan. Pengaruh kedua-dua jasad itu membantu menjadikan orbit sangat stabil, meminimumkan jumlah propelan yang diperlukan untuk memastikan kapal angkasa mengelilingi bulan.

Interaksi graviti juga mengekalkan orbit pada kira-kira sudut 90 darjah dengan pandangan garis pandang dari Bumi. (Ini adalah bahagian hampir-rectilinear nama itu.) Oleh itu, kapal angkasa dalam orbit ini tidak pernah melepasi belakang bulan, di mana komunikasi akan terputus.

Orbit yang akan dilalui Gateway berada dalam jarak kira-kira 2,200 batu dari Kutub Utara bulan dan bergelung keluar sejauh 44,000 batu ketika ia melintasi Kutub Selatan. Perjalanan mengelilingi bulan akan mengambil masa kira-kira satu minggu.

Tiada kapal angkasa pernah mengembara di orbit ini. Oleh itu, CAPSTONE akan memberikan data kepada NASA untuk mengesahkan model matematiknya untuk mengendalikan pos Gerbangnya dalam orbit halo hampir-rectilinear.

NASA tidak mereka bentuk atau membina CAPSTONE, ia juga tidak akan mengendalikannya. Kapal angkasa milik dan akan diuruskan oleh Advanced Space, sebuah syarikat 45 pekerja di luar Denver. Advanced Space sebenarnya membeli satelit bersaiz ketuhar gelombang mikro seberat 55 paun daripada syarikat lain, Terran Orbital.

Ia juga dilancarkan bukan oleh SpaceX atau mana-mana kontraktor aeroangkasa besar NASA yang lain, tetapi oleh Rocket Lab, sebuah syarikat AS-New Zealand itu adalah peneraju dalam menyampaikan muatan kecil ke orbit. Syarikat itu mempunyai tapak pelancarannya sendiri di Pulau Utara New Zealand untuk roket Electronnya.

NASA membelanjakan kira-kira $20 juta untuk Advanced Space untuk membina dan mengendalikan kapal angkasa serta hanya di bawah $10 juta untuk pelancar Rocket Lab.

Selepas tiba di bulan, misi itu akan berlangsung selama enam bulan, dengan potensi untuk dilanjutkan setahun lagi atau lebih.

Tugas utama adalah untuk meneroka cara terbaik untuk kekal di orbit yang dikehendaki. Dengan mengukur berapa lama masa yang diperlukan isyarat radio untuk pergi dan balik ke Bumi, kapal angkasa itu menyegitiga kedudukannya, kemudian menyenggol dirinya sendiri jika ia terkeluar dari landasan.

Ini mungkin memerlukan sedikit percubaan dan kesilapan kerana tiada kapal angkasa telah mengembara orbit ini sebelum ini, dan tanpa sistem kedudukan global di bulan, ketidakpastian di lokasi kapal angkasa pada bila-bila masa adalah lebih besar.

CAPSTONE juga akan menguji kaedah alternatif untuk mencari kedudukannya dengan bekerja dengan kapal angkasa lain mengelilingi bulan. Advanced Space telah membangunkan teknologi ini selama lebih daripada tujuh tahun, dan kini ia akan menguji konsep dengan CAPSTONE menghantar isyarat berulang-alik dengan Lunar Reconnaissance Orbiter NASA.

Pelancaran terbesar ke bulan yang dijangkakan tahun ini ialah Artemis 1, penerbangan ujian utama pertama sistem NASA untuk mengembalikan angkasawan ke permukaan bulan. Seawal akhir Ogos, NASA boleh melancarkan roket gergasi, Sistem Pelancaran Angkasa, yang akan membawa kapsul angkasawan, Orion. Kapsul itu akan mengelilingi bulan dan kembali ke Bumi tanpa angkasawan di dalamnya.

Juga pada bulan Ogos, Korea Selatan boleh melancarkan kapal angkasa, Korea Pathfinder Lunar Orbiter. Kapal angkasa itu akan menjadi pelawat ke bulan pertama negara itu dan akan mengkaji aspek geologi bulan menggunakan pelbagai instrumen saintifik.

Misi lain yang dijangka tahun ini kurang pasti akan berlaku. Rusia berkata ia merancang untuk memulangkan robot pendarat ke bulan buat kali pertama sejak 1976. Sebuah syarikat Jepun, ispace, bertujuan untuk membawa kargo dari Jepun dan pelbagai negara lain ke permukaan bulan juga. Dua syarikat Amerika, Mesin Intuitif dan Astrobotic, juga mempunyai misi yang samasetelah dikontrak oleh NASA untuk mengangkut kargo bulan dengan cara yang sama seperti SpaceX kini melancarkan kargo ke Stesen Angkasa Antarabangsa.

NASA juga telah memberikan SpaceX kontrak utama untuk membina pendarat bulan seterusnya untuk angkasawan. Walaupun pendarat itu adalah bertahun-tahun sebelum bersedia, dalam beberapa bulan akan datang, syarikat itu boleh mencuba penerbangan ujian orbit Starship, kapal angkasa yang akan menjadi asas bagi pendarat itu.

We would like to give thanks to the author of this short article for this remarkable content

Misi CAPSTONE NASA Dilancarkan ke Bulan


Our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/