Misi DART akan bertembung dengan asteroid. Apa yang diharapkan

Misi Double Asteroid Redirection Test, atau DART, bertujuan untuk melihat sama ada kesan kinetik seperti ini boleh membantu memesongkan asteroid yang menimbulkan ancaman kepada Bumi.

“Kami sedang menggerakkan asteroid,” kata Tom Statler, saintis program NASA untuk misi DART. “Kami sedang mengubah gerakan badan angkasa semula jadi di angkasa. Manusia tidak pernah melakukannya sebelum ini.”

Inilah perkara yang anda perlu tahu tentang misi ini.

Kapal angkasa DART adalah kira-kira saiz bas sekolah. Ia telah melakukan perjalanan untuk mencapai sasaran asteroidnya sejak dilancarkan pada November 2021. Kapal angkasa itu akan tiba di sistem asteroid pada 26 September. Kesan dijangka pada 7:14 malam ET.

Ke mana ia pergi?

Kapal angkasa itu menuju ke sistem dwi-asteroid, di mana asteroid “bulan” kecil, bernama Dimorphos, mengorbit asteroid yang lebih besar, Didymos.

Didimos. yang bermaksud “kembar” dalam bahasa Yunani, adalah kira-kira 2,560 kaki (780 meter) dalam diameter. Sementara itu, Dimorphos berukuran 525 kaki (160 meter) melintang, dan namanya bermaksud “dua bentuk.”

Pada masa impak, Didymos dan Dimorphos akan berada hampir dengan Bumi — dalam jarak 6.8 juta batu (11 juta kilometer).

Baik Dimorphos mahupun Didymos berisiko berlanggar dengan Bumi — sebelum atau selepas perlanggaran berlaku.

Apakah yang akan dilakukan oleh DART?

DART akan turun dalam api kegemilangan. Ia akan menetapkan sasarannya pada Dimorphos, memecut kepada 13,421 batu sejam (21,600 kilometer sejam) dan merempuh bulan hampir secara langsung.

Kapal angkasa adalah kira-kira 100 kali lebih kecil daripada Dimorphos, jadi ia tidak akan melenyapkan asteroid.

Sebaliknya, DART akan cuba menukar kelajuan dan laluan asteroid di angkasa lepas. Pasukan misi telah membandingkan perlanggaran ini dengan kereta golf yang merempuh salah satu Piramid Besar — tenaga yang cukup untuk meninggalkan kawah hentaman.

Kesannya akan mengubah kelajuan Dimorphos sebanyak 1% apabila ia mengorbit Didymos. Bunyinya tidak seberapa, tetapi berbuat demikian akan mengubah tempoh orbit bulan.

Dorongan akan mengalihkan Dimorphos sedikit dan menjadikannya lebih terikat secara graviti kepada Didymos — jadi perlanggaran tidak akan mengubah laluan sistem binari mengelilingi Bumi atau meningkatkan peluangnya untuk menjadi ancaman kepada planet kita.

Apa yang akan kita lihat?

Kapal angkasa itu akan berkongsi pandangannya tentang sistem dwi-asteroid melalui instrumen yang dikenali sebagai Didymos Reconnaissance dan Kamera Asteroid untuk navigasi Optik, atau DRACO.

Pengimej ini, yang berfungsi sebagai mata DART, akan membolehkan kapal angkasa mengenal pasti sistem dwi-asteroid dan membezakan objek angkasa mana yang sepatutnya dilanggar.

Instrumen ini juga ialah kamera resolusi tinggi yang bertujuan untuk menangkap imej dua asteroid untuk distrim kembali ke Bumi pada kadar satu imej sesaat dalam apa yang akan muncul hampir seperti video. Anda boleh menonton strim langsung di laman web NASAbermula jam 6 petang ET Isnin.

Didymos dan Dimorphos akan muncul sebagai tusukan cahaya kira-kira sejam sebelum hentaman, secara beransur-ansur membesar dan lebih terperinci dalam bingkai.

Dimorphos tidak pernah diperhatikan sebelum ini, jadi saintis akhirnya boleh mengambil bentuk dan rupa permukaannya.

Kita sepatutnya dapat melihat Dimorphos dengan terperinci sebelum DART merempuhnya. Memandangkan masa yang diambil untuk imej distrim kembali ke Bumi, ia akan kelihatan selama lapan saat sebelum kehilangan isyarat berlaku dan misi DART tamat — jika ia berjaya.

Kapal angkasa juga mempunyai wartawan fotonya sendiri sepanjang perjalanan.

Satelit bersaiz beg bimbit daripada Agensi Angkasa Itali telah menaiki DART ke angkasa lepas. Dipanggil Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids, atau LICIACube, ia terpisah daripada kapal angkasa pada 11 September. Satelit itu bergerak di belakang DART untuk merekodkan apa yang berlaku dari perspektif yang selamat.

Tiga minit selepas kesan, LICIACube akan terbang dengan Dimorphos untuk menangkap imej dan video kepulan kesan dan mungkin juga mengintip kawah hentaman. CubeSat akan beralih untuk memastikan kameranya menghala ke Dimorphos semasa ia terbang.

Imej dan video, walaupun tidak tersedia serta-merta, akan distrim kembali ke Bumi dalam beberapa hari dan minggu selepas perlanggaran.

Bagaimana kita akan tahu jika misi telah berjaya?

LICIACube bukan satu-satunya pemerhati yang menonton. Teleskop Angkasa James Webb, Teleskop Angkasa Hubble dan misi Lucy NASA akan melihat kesannya. Sistem Didymos mungkin cerah apabila habuk dan serpihannya dikeluarkan ke angkasa, kata Statler, saintis program NASA.

Tetapi teleskop berasaskan darat akan menjadi kunci dalam menentukan sama ada DART berjaya mengubah gerakan Dimorphos.

Sistem Didymos ditemui pada tahun 1996, jadi ahli astronomi mempunyai banyak pemerhatian sistem. Selepas kesan itu, balai cerap di seluruh dunia akan menyaksikan Dimorphos melintas di hadapan dan bergerak di belakang Didymos.

Dimorphos mengambil masa 11 jam dan 55 minit untuk melengkapkan orbit Didymos. Jika DART berjaya, masa itu boleh berkurangan sebanyak 73 saat, “tetapi kami sebenarnya fikir kami akan mengubahnya kira-kira 10 minit,” kata Edward Reynolds, pengurus projek DART di Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins.

Statler berkata beliau akan terkejut jika pengukuran perubahan tempoh datang dalam masa kurang daripada beberapa hari tetapi lebih-lebih lagi jika ia mengambil masa lebih daripada tiga minggu.

Bagaimana jika DART terlepas dan tidak mengenai asteroid?

“Saya sangat yakin bahawa kami akan memukul pada hari Isnin, dan ia akan menjadi satu kejayaan yang lengkap,” kata Lindley Johnson, pegawai pertahanan planet NASA.

Tetapi jika DART terlepas papan dart pepatahnya, pasukan itu akan bersedia untuk memastikan kapal angkasa itu selamat dan semua maklumatnya dimuat turun untuk mengetahui sebab ia tidak mengenai Dimorphos.

Pusat Operasi Misi Makmal Fizik Gunaan akan campur tangan jika perlu, walaupun DART akan beroperasi secara autonomi untuk empat jam terakhir perjalanannya.

Ia mengambil masa 38 saat untuk arahan bergerak dari Bumi ke kapal angkasa, jadi pasukan boleh bertindak balas dengan cepat. Pasukan DART mempunyai 21 pelan kontingensi yang telah dilatihnya, kata Elena Adams, jurutera sistem misi DART di Makmal Fizik Gunaan.

Mengapa kita perlu menguji ini, dan mengapa pada asteroid ini?

Dimorphos dipilih untuk misi ini kerana saiznya setanding dengan asteroid yang boleh menimbulkan ancaman kepada Bumi. Asteroid sebesar Dimorphos boleh menyebabkan “kemusnahan wilayah” jika ia melanda Bumi.

Sistem asteroid adalah “makmal semula jadi yang sempurna” untuk ujian, kata Statler.

Misi itu akan membolehkan saintis memahami dengan lebih baik saiz dan jisim setiap asteroid, yang penting untuk memahami objek berhampiran Bumi.

Objek berhampiran Bumi ialah asteroid dan komet dengan orbit yang menempatkannya dalam jarak 30 juta batu (48.3 juta kilometer) dari Bumi. Mengesan ancaman objek berhampiran Bumi yang boleh menyebabkan kemudaratan besar adalah tumpuan utama NASA dan organisasi angkasa lepas lain di seluruh dunia.

Tiada asteroid pada masa ini berada dalam laluan kesan langsung dengan Bumi, tetapi lebih daripada 27,000 asteroid berhampiran Bumi wujud dalam semua bentuk dan saiz.

Data berharga yang dikumpul oleh DART akan menyumbang kepada strategi pertahanan planet, terutamanya pemahaman tentang jenis daya yang boleh mengalihkan orbit asteroid berhampiran Bumi yang boleh berlanggar dengan planet kita.

Mengapa kita tidak meletupkan asteroid, seperti dalam ‘Armageddon’?

Wayang membuat memerangi pendekatan asteroid kelihatan seperti berebut tergesa-gesa untuk melindungi planet, tetapi “itu bukan cara untuk melakukan pertahanan planet,” kata Johnson. Meletupkan asteroid boleh menjadi lebih berbahaya kerana kepingannya boleh berada di laluan perlanggaran dengan Bumi.

Tetapi NASA sedang mempertimbangkan kaedah lain untuk mengubah gerakan asteroid.

Kapal angkasa DART dianggap sebagai impak kinetik yang boleh mengubah kelajuan dan laluan Dimorphos. Jika DART berjaya, ia boleh menjadi satu alat untuk memesongkan asteroid.

Pilihan lain ialah traktor graviti, yang bergantung pada tarikan graviti bersama antara kapal angkasa dan asteroid untuk menarik batu angkasa keluar dari trajektori yang memberi kesan kepada yang lebih jinak, kata Johnson.

Teknik lain ialah pesongan rasuk ion, atau menembak enjin ion pada asteroid untuk jangka masa yang lama sehingga ion mengubah halaju dan orbit asteroid.

Tetapi kedua-duanya mengambil masa.

“Sebarang teknik yang anda boleh bayangkan yang mengubah kelajuan orbit asteroid di orbit adalah teknik yang berdaya maju,” kata Johnson.

Sebuah forum antarabangsa yang dipanggil Suruhanjaya Perancangan Angkasa telah mengumpulkan 18 agensi angkasa lepas negara untuk menilai apa yang terbaik untuk memesongkan asteroid, bergantung pada saiz dan laluannya.

Mencari populasi asteroid berbahaya dan menentukan saiznya adalah keutamaan NASA dan rakan kongsi antarabangsanya, kata Johnson. Reka bentuk untuk teleskop berasaskan angkasa yang dipanggil Misi Juruukur Objek Dekat Bumi sedang dalam semakan.

Adakah kapal angkasa lain akan terbang dengan Dimorphos pada masa hadapan?

Sistem Didymos tidak akan sunyi terlalu lama. Untuk meninjau kesan kesan, misi Hera Agensi Angkasa Eropah akan dilancarkan pada 2024. Kapal angkasa itu, bersama dua CubeSats, akan tiba di sistem asteroid dua tahun kemudian.

Hera akan mengkaji kedua-dua asteroid, mengukur sifat fizikal Dimorphos, dan memeriksa kawah hentaman DART dan orbit bulan, dengan tujuan untuk mewujudkan strategi pertahanan planet yang berkesan.

We would love to say thanks to the author of this post for this awesome content

Misi DART akan bertembung dengan asteroid. Apa yang diharapkan


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/