Misi DART NASA akan menghantam bulan asteroid hari ini | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Sebuah kapal angkasa NASA dengan sengaja akan menghempas asteroid pada hari Isnin, dan itu semua atas nama perlindungan planet.

Misi DART, atau Ujian Pengalihan Asteroid Berganda, akan merempuh batu angkasa lepas pada 7:14 malam ET selepas dilancarkan 10 bulan lalu.

Kapal angkasa akan cuba menjejaskan pergerakan asteroid di angkasa. Strim langsung imej yang ditangkap oleh kapal angkasa akan tersedia pada laman web NASA bermula jam 6 petang ET.

Misi sedang menuju Dimorphos, bulan kecil yang mengorbit asteroid dekat Bumi Didymos. Sistem asteroid tidak menimbulkan ancaman kepada Bumi, kata pegawai NASA, menjadikannya sasaran sempurna untuk menguji kesan kinetik – yang mungkin diperlukan jika asteroid berada di landasan untuk memukul Bumi.

Acara itu akan menjadi demonstrasi skala penuh pertama bagi teknologi pesongan yang boleh melindungi planet ini.

“Buat pertama kalinya, kami akan mengubah orbit badan angkasa di alam semesta secara terukur,” kata Robert Braun, ketua Sektor Penerokaan Angkasa Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins. di Laurel, Maryland.

Objek berhampiran Bumi ialah asteroid dan komet dengan orbit yang menempatkannya dalam jarak 30 juta batu (48.3 juta kilometer) dari Bumi. Mengesan ancaman objek berhampiran Bumi, atau NEO, yang boleh menyebabkan kemudaratan besar adalah tumpuan utama NASA dan organisasi angkasa lepas lain di seluruh dunia.

Ahli astronomi menemui Didymos lebih daripada dua dekad yang lalu. Ia bermaksud “kembar” dalam bahasa Yunani. Didymos berkeluasan kira-kira 2,560 kaki (780 meter).

Sementara itu, Dimorphos berdiameter 525 kaki (160 meter), dan namanya bermaksud “dua bentuk.”

Imej yang diambil oleh Didymos Reconnaissance dan Kamera Asteroid untuk navigasi Optik kapal angkasa akan mendedahkan pandangan pertama di Dimorphos. Kapal angkasa juga akan menggunakannya untuk memandu sendiri secara autonomi untuk bertemu dengan bulan kecil.

Semasa acara itu, imej-imej ini akan mengalir kembali ke Bumi pada kadar satu sesaat, memberikan pandangan yang “agak menakjubkan” pada bulan, kata Nancy Chabot, saintis planet dan ketua penyelarasan DART di Makmal Fizik Gunaan.

Pada masa impak, Didymos dan Dimorphos akan berada hampir dengan Bumi – dalam jarak 6.8 juta batu (11 juta kilometer).

Kapal angkasa itu akan memecut pada kira-kira 13,421 batu sejam (21,600 kilometer sejam) apabila ia bertembung dengan Dimorphos.

Perlanggaran ini akan dirakam oleh LICIACube, atau Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids, satelit kiub pendamping yang disediakan oleh Agensi Angkasa Itali.

CubeSat bersaiz beg bimbit baru-baru ini digunakan dari kapal angkasa dan bergerak di belakangnya untuk merekodkan apa yang berlaku.

Tiga minit selepas kesan, CubeSat akan terbang dengan Dimorphos untuk menangkap imej dan video. Imejan, walaupun tidak tersedia serta-merta, akan distrim kembali ke Bumi dalam beberapa minggu selepas perlanggaran.

Dimorphos dipilih untuk misi ini kerana saiznya adalah relatif kepada asteroid yang boleh menimbulkan ancaman kepada Bumi. Kapal angkasa adalah kira-kira 100 kali lebih kecil daripada Dimorphos, jadi ia tidak akan melenyapkan asteroid.

Kesan pantas hanya akan mengubah kelajuan Dimorphos kerana ia mengelilingi Didymos sebanyak 1%, yang tidak banyak bunyinya – tetapi ia akan mengubah tempoh orbit bulan.

“Kadang-kadang kami menyifatkan ia sebagai membawa kereta golf ke dalam piramid yang hebat atau sesuatu seperti itu,” kata Chabot. “Tetapi untuk Dimorphos, ini benar-benar mengenai pesongan asteroid, bukan gangguan.”

Dorongan akan mengalihkan Dimorphos sedikit dan menjadikannya lebih terikat secara graviti kepada Didymos – jadi perlanggaran itu tidak akan mengubah laluan sistem binari mengelilingi Bumi atau meningkatkan peluangnya untuk menjadi ancaman kepada planet kita, kata Chabot.

Dimorphos melengkapkan orbit mengelilingi Didymos setiap 11 jam dan 55 minit. Selepas kesan, itu mungkin berubah kepada 11 jam dan 45 minit, tetapi pemerhatian susulan akan menentukan berapa banyak perubahan berlaku.

Ahli astronomi akan menggunakan teleskop berasaskan darat untuk memerhati sistem asteroid binari dan melihat berapa banyak perubahan tempoh orbit Dimorphos, yang akan menentukan sama ada DART berjaya.

Teleskop berasaskan angkasa seperti Hubble, Webb dan Misi Lucy NASA juga akan memerhati acara tersebut.

Dalam empat tahun, misi era Agensi Angkasa Eropah akan tiba untuk mengkaji Dimorphos. Probe akan mengukur sifat fizikal bulan dan melihat pada orbitnya dan kesan DART.

Tiada asteroid pada masa ini berada dalam laluan kesan langsung dengan Bumi, tetapi lebih daripada 27,000 asteroid berhampiran Bumi wujud dalam semua bentuk dan saiz.

Data berharga yang dikumpul oleh DART dan Hera akan menyumbang kepada strategi pertahanan planet, terutamanya pemahaman tentang jenis daya yang boleh mengalihkan orbit asteroid berhampiran Bumi yang berpotensi untuk berlanggar dengan planet kita.

We would love to say thanks to the author of this short article for this incredible web content

Misi DART NASA akan menghantam bulan asteroid hari ini | CNN


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/