Misi DART NASA bersedia untuk perlanggaran asteroid

Misi DART, atau Ujian Pengalihan Asteroid Berganda, akan mengadakan pertemuan dengan batu angkasa pada 26 September selepas dilancarkan 10 bulan lalu.

Kapal angkasa akan merempuh bulan asteroid untuk melihat bagaimana ia mempengaruhi pergerakan asteroid di angkasa. Strim langsung imej yang ditangkap oleh kapal angkasa akan tersedia pada laman web NASA bermula pada 5:30 petang ET hari itu. Kesan itu dijangka berlaku sekitar 7:14 malam ET.

Acara itu akan menjadi demonstrasi skala penuh pertama bagi teknologi pesongan yang boleh melindungi planet ini.

“Buat pertama kalinya, kami akan mengubah orbit badan angkasa di alam semesta secara terukur,” kata Robert Braun, ketua Sektor Penerokaan Angkasa Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins.

Objek berhampiran Bumi ialah asteroid dan komet dengan orbit yang menempatkannya dalam jarak 30 juta batu (48.3 juta kilometer) dari Bumi. Mengesan ancaman objek berhampiran Bumi, atau NEO, yang boleh menyebabkan kemudaratan besar adalah tumpuan utama NASA dan organisasi angkasa lepas lain di seluruh dunia.

Kursus perlanggaran

Ahli astronomi menemui Didymos lebih daripada dua dekad yang lalu. Ia bermaksud “kembar” dalam bahasa Yunani, merujuk kepada bagaimana asteroid membentuk sistem binari dengan asteroid yang lebih kecil, atau bulan. Didymos sepanjang hampir setengah batu (0.8 kilometer).

Sementara itu, Dimorphos berdiameter 525 kaki (160 meter), dan namanya bermaksud “dua bentuk.”

Kapal angkasa baru-baru ini melihat sekilas pertama Didymos menggunakan instrumen yang dipanggil Didymos Reconnaissance dan Kamera Asteroid untuk navigasi Optik, atau DRACO. Ia berada kira-kira 20 juta batu (32 juta kilometer) dari sistem asteroid binari apabila ia mengambil imej pada bulan Julai.

Pada hari kesan, imej yang diambil oleh DRACO bukan sahaja akan mendedahkan pandangan pertama kami di Dimorphos, tetapi kapal angkasa akan menggunakannya untuk memandu sendiri secara autonomi untuk bertemu dengan bulan kecil.

Semasa acara itu, imej-imej ini akan distrim kembali ke Bumi pada kadar satu sesaat, memberikan pandangan yang “agak menakjubkan” pada bulan, kata Nancy Chabot, saintis planet dan ketua penyelarasan DART di Makmal Fizik Gunaan.

Pada masa impak, Didymos dan Dimorphos akan berada hampir dengan Bumi — dalam jarak 6.8 juta batu (11 juta kilometer).

Kapal angkasa itu akan memecut pada kira-kira 15,000 batu sejam (24,140 kilometer sejam) apabila ia bertembung dengan Dimorphos.

Cahaya dari asteroid Didymos dan Dimorphos bulannya kelihatan dalam gabungan 243 imej yang diambil oleh DRACO pada 27 Julai.

Ia bertujuan untuk merempuh Dimorphos untuk mengubah gerakan asteroid di angkasa, menurut NASA. Perlanggaran ini akan dirakam oleh LICIACube, atau Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids, satelit kiub pendamping yang disediakan oleh Agensi Angkasa Itali.

CubeSat bersaiz beg bimbit memandu dengan DART ke angkasa lepas. Ia baru-baru ini digunakan dari kapal angkasa dan bergerak di belakangnya untuk merekodkan apa yang berlaku.

Tiga minit selepas kesan, CubeSat akan terbang dengan Dimorphos untuk menangkap imej dan video. Video itu, walaupun tidak tersedia serta-merta, akan distrim kembali ke Bumi dalam beberapa minggu dan bulan selepas perlanggaran itu.

Melindungi planet ini

Dimorphos dipilih untuk misi ini kerana saiznya adalah relatif kepada asteroid yang boleh menimbulkan ancaman kepada Bumi. Kapal angkasa adalah kira-kira 100 kali lebih kecil daripada Dimorphos, jadi ia tidak akan melenyapkan asteroid.

Kesan pantas hanya akan mengubah kelajuan Dimorphos kerana ia mengelilingi Didymos sebanyak 1%, yang tidak banyak bunyinya — tetapi ia akan mengubah tempoh orbit bulan.

Satu ilustrasi menunjukkan kapal angkasa DART NASA dan LICIACube Agensi Angkasa Itali sebelum perlanggaran dengan Dimorphos.

“Kadang-kadang kami menyifatkan ia sebagai membawa kereta golf ke dalam piramid yang hebat atau sesuatu seperti itu,” kata Chabot. “Tetapi untuk Dimorphos, ini benar-benar mengenai pesongan asteroid, bukan gangguan. Ini tidak akan meletupkan asteroid; ia tidak akan meletakkannya menjadi banyak bahagian.”

Dorongan itu akan mengalihkan Dimorphos sedikit dan menjadikannya lebih terikat secara graviti kepada Didymos — jadi perlanggaran itu tidak akan mengubah laluan sistem binari mengelilingi Bumi atau meningkatkan peluangnya untuk menjadi ancaman kepada planet kita, kata Chabot.

Dimorphos melengkapkan orbit mengelilingi Didymos setiap 11 jam dan 55 minit. Selepas kesan, itu mungkin berubah kepada 11 jam dan 45 minit, tetapi pemerhatian susulan akan menentukan berapa banyak perubahan berlaku.

Ahli astronomi akan menggunakan teleskop berasaskan darat untuk memerhati sistem asteroid binari dan melihat berapa banyak perubahan tempoh orbit Dimorphos, yang akan menentukan sama ada DART berjaya.

Teleskop berasaskan angkasa seperti Hubble, Webb dan misi Lucy NASA juga akan memerhati acara itu.

Bulan yang telah lama hilang menerangkan asal usul cincin tanda Zuhal

Dalam empat tahun, misi Hera Agensi Angkasa Eropah akan tiba untuk mengkaji Dimorphos, mengukur sifat fizikal bulan, dan melihat kesan DART dan orbit bulan.

Tiada asteroid pada masa ini berada dalam laluan kesan langsung dengan Bumi, tetapi lebih daripada 27,000 asteroid berhampiran Bumi wujud dalam semua bentuk dan saiz.

Data berharga yang dikumpul oleh DART dan Hera akan menyumbang kepada strategi pertahanan planet, terutamanya pemahaman tentang jenis daya yang boleh mengalihkan orbit asteroid berhampiran Bumi yang boleh berlanggar dengan planet kita.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Misi DART NASA bersedia untuk perlanggaran asteroid


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/