Misi lunar Capstone NASA akan dilancarkan akhir bulan ini

NASA bersedia untuk melancarkan misi kapal angkasa ‘CAPSTONE’ hujung bulan ini untuk mengorbit mengelilingi bulan, sebagai persediaan untuk stesen angkasa bulan baharu.

Kraf itu, yang bersaiz seperti ketuhar gelombang mikro dan beratnya hanya 55 paun, akan meletup dari Semenanjung Māhia, New Zealand antara 13-22 Jun.

Ia akan menguji kestabilan orbit berbentuk halo mengelilingi bulan sebelum ini digunakan oleh Lunar Gateway, pos luar bulan yang dirancang NASA.

Lunar Gateway suatu hari nanti akan berfungsi sebagai ‘kawasan pementasan’ untuk mendaratkan manusia di bulan dan berpotensi sebagai titik lompatan untuk misi ke Marikh.

Digambarkan ialah kesan artis tentang CAPSTONE dalam orbit mengelilingi bulan dengan latar belakang Bumi. Kapal angkasa itu akan dilancarkan bulan ini, antara 13 dan 22 Jun

CAPSTONE di atas Kutub Utara bulan: Selepas tiba di bulan, kapal itu akan memulakan misi selama enam bulan untuk mengesahkan jenis orbit khas

CAPSTONE di atas Kutub Utara bulan: Selepas tiba di bulan, kapal itu akan memulakan misi selama enam bulan untuk mengesahkan jenis orbit khas

CAPSTONE: Statistik utama

taip: CubeSat

Saiz: 13 x 13 x 25 inci

Berat badan: 55 paun

Orbit: Berhampiran orbit halo rectilinear (NRHO)

Tapak pelancaran: Mahia, New Zealand

Tarikh pelancaran: 13-22 Jun 2022

Iklan

Pelancaran CAPSTONE minggu ini ditangguhkan sekali lagi kepada ‘tidak lebih awal daripada 13 Jun’, yang sebelum ini ditetapkan pada 6 Jun.

Sebelum ini, misi itu dijadualkan pada 31 Mei, sebelum ditolak atas sebab yang tidak didedahkan.

Makmal Roket, yang akan menghantar satelit ke angkasa lepas pada roket Elektronnya, berkata di Twitter masa tambahan diperlukan ‘untuk menyokong pelancaran akhir dan pemeriksaan kesediaan Foton’.

Apabila akhirnya siap, satelit kecil itu akan meletup dari tapak pelancaran Semenanjung Māhia Lab Rocket, di Pulau Utara New Zealand.

CAPSTONE ialah singkatan untuk ‘Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment’.

Ia adalah unik kerana ia akan bergerak pada orbit berbentuk halo memanjang, yang akan membawanya hampir 1,000 batu dan sejauh 43,500 batu dari permukaan bulan.

Ia akan menggunakan sistem pendorongnya untuk melakukan perjalanan selama kira-kira tiga hingga empat bulan sebelum memasuki orbit mengelilingi bulan. Satu orbit akan berlaku setiap tujuh hari.

Walaupun ia biasanya mengambil masa beberapa hari untuk kapal angkasa untuk sampai ke bulan, CAPSTONE akan mengambil masa yang lebih lama kerana ia bergerak pada kelajuan yang lebih perlahan dan perlu mengambil laluan yang lebih panjang untuk menyesuaikan dirinya dengan bentuk bujur yang luar biasa.

Syarikat AS Rocket Lab akan menghantar satelit CAPSTONE ke angkasa dengan roket Electronnya (gambar)

Syarikat AS Rocket Lab akan menghantar satelit CAPSTONE ke angkasa dengan roket Electronnya (gambar)

CAPSTONE akan melancarkan roket Electron Rocket Lab dari Kompleks Pelancaran 1 syarikat di New Zealand

CAPSTONE akan melancarkan roket Electron Rocket Lab dari Kompleks Pelancaran 1 syarikat di New Zealand

Rocket Lab berkata di Twitter minggu ini bahawa masa tambahan diperlukan 'untuk menyokong pelancaran akhir dan pemeriksaan kesediaan Foton'

Rocket Lab berkata di Twitter minggu ini bahawa masa tambahan diperlukan ‘untuk menyokong pelancaran akhir dan pemeriksaan kesediaan Foton’

NASA akan terlepas tarikh sasaran pendaratan di bulan dengan ‘beberapa TAHUN,’ kata laporan pemerhati

Laporan daripada inspektor jeneral NASA berkata agensi angkasa lepas AS akan terlepas sasarannya untuk mendaratkan manusia di bulan pada akhir 2024 dalam ‘beberapa tahun,’ hanya beberapa hari selepas ia menolak tarikh sasaran awalnya kepada 2025, memetik lebihan kos dan tindakan undang-undang.

‘Memandangkan masa yang diperlukan untuk membangunkan dan menguji sepenuhnya HLS dan pakaian angkasa baru, kami mengunjurkan NASA akan melebihi jadual semasa untuk mendaratkan manusia di Bulan pada akhir 2024 dalam beberapa tahun,’ tulis IG dalam laporannya. laporan.

Laporan itu juga menyatakan bahawa NASA tidak menganggarkan semua kos dengan betul untuk program Artemis dan boleh membelanjakan sebanyak $93 bilion antara fiskal 2021 dan fiskal 2025, apabila mengambil kira $25 bilion yang diperlukan untuk misi di luar Artemis III.

‘Tanpa menangkap, melaporkan dengan tepat dan mengurangkan kos masa hadapan [Space Launch System]Dalam misi Orion, Agensi akan menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan program Artemis dalam konfigurasi semasanya,’ tambah laporan itu.

Iklan

Orbit berbentuk pelik, secara rasmi dipanggil orbit halo rectilinear dekat (NRHO), belum pernah dicuba di angkasa lepas.

Laluan orbit terletak pada titik keseimbangan yang tepat dalam graviti Bumi dan bulan, bermakna kurang tenaga yang dibelanjakan.

‘Kestabilan orbit ini akan membolehkan CAPSTONE berkelakuan hampir seperti ia dipegang oleh graviti Bumi dan bulan,’ kata Elwood Agasid di Pusat Penyelidikan Ames NASA. Web Seterusnya.

‘Ia memerlukan sedikit tenaga untuk menjaga stesen atau bergerak ke orbit cislunar lain [those between the earth and the moon].’

CAPSTONE akan mengorbit kawasan ini mengelilingi bulan selama sekurang-kurangnya enam bulan untuk memahami ‘ciri-ciri orbit’, menurut NASA.

Agensi angkasa lepas berkata: ‘Ia akan mengesahkan keperluan kuasa dan pendorong untuk mengekalkan orbitnya seperti yang diramalkan oleh model NASA, mengurangkan ketidakpastian logistik.

‘Ia juga akan menunjukkan kebolehpercayaan penyelesaian navigasi kapal angkasa-ke-kapal angkasa yang inovatif serta keupayaan komunikasi dengan Bumi.’

Bahagian pertama untuk Lunar Gateway tidak ditetapkan untuk dilancarkan sehingga November 2024 paling awal, memberikan NASA banyak masa untuk menilai keputusan daripada CAPSTONE.

Digambarkan sebagai ‘komponen penting program Artemis NASA, Lunar Gateway akan menjadi stesen angkasa kecil yang mengorbit bulan, bertindak sebagai ‘posting serba guna’.

Kata rasmi ialah program Artemis NASA akan mendaratkan wanita pertama dan lelaki seterusnya di bulan menjelang 2025, walaupun ini boleh ditolak semula, Ketua Penyiasat NASA Paul Martin baru-baru ini mencadangkan.

Lunar Gateway, digambarkan di sini di atas bulan dalam gambaran artis, digambarkan sebagai 'komponen penting' program Artemis NASA

Lunar Gateway, digambarkan di sini di atas bulan dalam gambaran artis, digambarkan sebagai ‘komponen penting’ program Artemis NASA

Tarikh asal NASA untuk mendaratkan manusia di bulan sekali lagi ialah 2024, tetapi tahun lepas ia menangguhkan tarikh itu, sebahagian besarnya dipersalahkan atas litigasi daripada firma Blue Origin milik pengasas Amazon Jeff Bezos.

Pada tahun ini juga, NASA akan menghantar manikin ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi Artemis I pada Ogos 2022.

Artemis I akan membuka laluan untuk penerbangan kru – Artemis II, yang akan dilancarkan pada Mei 2024 dan terbang di tepi bulan tanpa mendarat di atasnya, dan Artemis III, yang sebenarnya akan mendarat di permukaan bulan.

Artemis III, yang akan dilancarkan ‘tidak lebih awal daripada 2025’, akan menjadi yang pertama mendaratkan manusia di bulan dalam tempoh lebih 50 tahun, sejak Apollo 17 pada Disember 1972.

LUNAR GATEWAY NASA: BAHAGIAN PENTING DALAM PROGRAM ARTEMIS

NASA sedang mengusahakan projek untuk membina stesen angkasa bulan pertama, dinamakan kod Gerbang Lunar, sebagai sebahagian daripada projek jangka panjang untuk menghantar manusia ke Marikh.

Pelabuhan angkasa lepas kendalian krew akan mengorbit bulan dan berfungsi sebagai ‘pintu masuk ke ruang dalam dan permukaan bulan,’ kata NASA.

Modul pertama stesen itu boleh disiapkan sejurus 2024.

Pangkalan antarabangsa untuk penerokaan bulan untuk manusia dan robot dan tempat persinggahan untuk kapal angkasa adalah pesaing utama untuk menjayakan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) bernilai $100 bilion, projek angkasa terbesar di dunia setakat ini.

Digambarkan: gambar rajah stesen angkasa Lunar Gateway yang dicadangkan

Digambarkan: gambar rajah stesen angkasa Lunar Gateway yang dicadangkan

Misi Artemis NASA yang akan datang bertujuan untuk menghantar misi kru pertama ke bulan sejak 1972 ‘tidak lebih awal daripada 2025’.

Ini pada asalnya menjelang 2024, tetapi kos dan litigasi daripada firma Blue Origin Jeff Bezos memaksa NASA untuk meletakkan semula ini setahun.

Akhirnya NASA berusaha untuk mewujudkan kehadiran manusia yang mampan di bulan menjelang 2028 hasil daripada misi Artemis.

Agensi angkasa lepas berharap koloni ini akan mendedahkan penemuan saintifik baharu, menunjukkan kemajuan teknologi baharu dan meletakkan asas bagi syarikat swasta membina ekonomi bulan.

IklanWe wish to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Misi lunar Capstone NASA akan dilancarkan akhir bulan ini


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/