Misi NASA Bermula Dengan Kasar Selepas Kegagalan Astra

Apabila Roket 3.3 kecil Astra terangkat dari padnya di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral pada 12 Jun, semuanya kelihatan berjalan lancar. Malah, misi itu sedang berjalan dengan tepat untuk merancang sehingga tamat — enjin Aether peringkat kedua penggalak kelihatan beroperasi seperti biasa sehingga ia dimatikan secara tiba-tiba kira-kira seminit lebih awal daripada jadual. Malangnya, mekanik orbit bukan apa-apa jika tidak tepat, dan pembakaran enjin yang berakhir seminit awal mungkin tidak pernah berlaku sama sekali.

Mengikut nilai telemetri yang ditunjukkan pada skrin semasa liputan langsung pelancaran, peringkat atas penggalak mengatasi pada halaju 6.573 kilometer sesaat, sangat pendek daripada 7.8 km/s yang diperlukan untuk mencapai orbit Bumi rendah yang stabil. Walaupun suapan video telah dipotong sebaik sahaja jelas sesuatu telah berlaku, fizik angkasa lepas yang tegar bermakna terdapat sedikit persoalan tentang urutan peristiwa yang diikuti. Tanpa tenaga yang diperlukan untuk kekal di orbit, peringkat atas roket akan ditinggalkan dalam trajektori sub-orbital, akhirnya memasuki semula atmosfera dan terbakar beberapa ribu kilometer dari tempat ia bermula.

Kepulan putih yang luar biasa kelihatan dari enjin apabila ia dimatikan secara tiba-tiba.

Sudah tentu, bukan rahsia bahawa penerbangan angkasa adalah sukar. Berganda lagi untuk permulaan yang hanya mempunyai beberapa penerbangan yang berjaya di bawah tali pinggang mereka. Tidak syak lagi bahawa Astra akan menentukan sebab enjin mereka ditutup lebih awal dan membuat apa-apa perubahan yang diperlukan untuk memastikan ia tidak berlaku lagi, dan jika sejarah mereka adalah sebarang petunjuk, mereka mungkin akan terbang semula dalam masa yang singkat. Direka bentuk untuk pertandingan Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA). yang cuba memacu pembangunan roket murah dan kecil yang mampu melancarkan muatan dalam masa yang singkat, keluarga roket Astra telah pun menunjukkan ketangkasan operasi yang luar biasa tinggi.

Astra, dan reka bentuk Rocket 3.3, akan hidup untuk terbang semula. Tetapi bagaimana dengan muatan penggalak sepatutnya dimasukkan ke orbit? Itu lebih rumit. Ini adalah yang pertama daripada tiga penerbangan yang dirancang untuk memasang buruj CubeSats kecil sebagai sebahagian daripada misi TROPICS NASA. Agensi angkasa lepas sudah mengeluarkan kenyataan mengatakan misi itu masih boleh mencapai matlamat saintifiknya, walaupun dengan liputan yang dikurangkan, dengan mengandaikan baki satelit selamat sampai ke orbit. Tetapi sekiranya salah satu pelancaran seterusnya gagal, kedua-duanya pada masa ini dijadualkan terbang menggunakan roket Astra, nampaknya program TROPICS tidak akan dapat mencapai matlamat utamanya.

Jadi apakah sebenarnya TROPICS, dan mengapa NASA menyandarkan kejayaannya pada keupayaan untuk kenderaan pelancar yang kecil dan agak tidak matang untuk membuat beberapa penerbangan dengan perkakasan mereka di atas kapal? Mari kita lihat.

Mendekati Tindakan

Tidak ada kekurangan satelit cuaca di orbit Bumi, tetapi sebahagian besarnya beroperasi secara berasingan antara satu sama lain. Sebahagiannya kerana mereka semua berumur dan keupayaan teknikal yang berbeza-beza, tetapi sebahagian besarnya kerana mereka sentiasa direka bentuk sebagai misi yang berdiri sendiri. Pemerhatian Masa-Menyelesaikan Struktur Kerpasan dan Keamatan ribut dengan Konstelasi Smallsats (TROPICS) bertujuan untuk mengubah pendekatan itu secara asas dengan menggunakan buruj yang terdiri daripada CubeSats yang sama di orbit Bumi rendah. Kraf ini dilengkapi dengan radiometer gelombang mikro resolusi tinggi yang boleh mengimbas merentasi landasan satelit di atas tanah, dan dengan penjajaran berhati-hati pada satah orbitnya, seharusnya mampu memberikan imbasan ribut tertentu secara kira-kira setiap jam.

Berbanding dengan satelit yang lebih tradisional, malah NOAA-20 yang agak moden yang dilancarkan pada 2017, ini merupakan peningkatan yang besar. Beroperasi secara bebas, satelit ini mungkin hanya dapat menggambarkan ribut setiap empat hingga enam jam, yang meninggalkan jurang kritikal dalam liputan. Imbasan pantas yang dimungkinkan oleh buruj TROPICS menjanjikan untuk meningkatkan keupayaan kami untuk meramal dan menjejaki siklon tropika yang boleh membawa maut, yang semakin kerap berlaku di kawasan Atlantik Tengah dan Utara. Menurut NASA, kawasan ini menyaksikan 30 ribut bernama yang memecahkan rekod pada tahun 2020, dan model iklim menjangkakan keadaan akan menjadi lebih buruk dari sini.

Misi NASA Bermula Dengan Kasar Selepas Kegagalan Astra

TROPICS telah direka bentuk untuk menggunakan enam 3U CubeSats, setiap satu sepanjang 36 cm (14.2 in) dan berat hanya 5.34 kg (11.8 lb). Dengan kehilangan dua satelit pertama pada 12 Jun, buruj itu kini turun kepada hanya empat. Satelit yang selebihnya masih dapat menggambarkan ribut tropika, dan sudah pasti akan menyampaikan data berguna, tetapi liputan global yang berkurangan bermakna masa antara jejambat akan ditingkatkan. Walaupun perlu diingat bahawa walaupun pada kapasiti yang dikurangkan, TROPICS masih boleh menyediakan data dengan lebih pantas daripada platform sedia ada.

Walaupun permulaan yang mengecewakan, harus diingat bahawa TROPICS akhirnya merupakan misi percubaan kos rendah. Walaupun ketiga-tiga pelancaran berjalan seperti yang dirancang, misi itu hanya dijadualkan berlangsung setahun. Selagi satu TROPICS CubeSat dapat mencapai orbit dan menggunakan peralatannya untuk mengimbas ribut tropika yang aktif, matlamat saintifik misi itu akan tercapai — jika bukan yang bercita-cita tinggi.

Penghantaran istimewa

Sememangnya, seseorang mungkin tertanya-tanya mengapa buruj hanya enam satelit perlu dilancarkan pada tiga roket berbeza. Lagipun, SpaceX telah menaikkan sebanyak 60 satelit Starlink mereka setiap pelancaran untuk membina buruj mereka sendiri. Tidakkah keenam-enam TROPICS CubeSats telah dibawa ke orbit pada masa yang sama jika NASA telah menempah laluan mereka dengan roket yang lebih berkuasa?

Secara teknikal, ya. Tetapi kemudian, mereka tidak akan diletakkan dalam pesawat orbit yang sesuai untuk mencapai matlamat misi yang dinyatakan iaitu penerbangan overflight setiap jam. Memang, matlamat ini mungkin sudah tidak dapat dicapai kerana kehilangan sepasang kapal angkasa pertama yang tidak dijangka, tetapi sekiranya mereka semua disimpan di sepanjang landasan orbit yang sama liputan mereka akan menjadi terhad seperti satelit cuaca tradisional.

1655518430 200 Misi NASA Bermula Dengan Kasar Selepas Kegagalan Astra
Berpuluh-puluh satelit StarLink baharu sedia untuk digunakan pada 2019.

Bolehkah satelit-satelit itu tidak bergerak ke orbit yang sesuai setelah terjatuh, seperti yang dilakukan oleh satelit Starlink? Mungkin jika ia lebih besar, dan mempunyai sistem pendorong yang cukup kuat. Tetapi perubahan satah orbit (iaitu, mengubah kecondongan di mana kapal angkasa mengorbit merujuk kepada khatulistiwa) mengambil jumlah tenaga yang luar biasa, terutamanya di orbit Bumi yang rendah, dan 3U CubeSats yang kecil tidak mempunyai keupayaan untuk membuat manuver daripada skala itu.

Memandangkan matlamat khusus misi, dan batasan satelit kecil dan murah yang diterbangkan, roket Astra sebenarnya adalah kenderaan yang sempurna untuk membawa TROPIK. Malah, keperluan misi ini tidak begitu jauh dari pertandingan DARPA asal yang Astra bangunkan penggalak mereka. Tentera mahukan roket yang boleh meletakkan satelit kecil ke orbit yang sangat spesifik di atas Bumi dengan cepat dan murah untuk tujuan peninjauan, kebetulan satelit tertentu ini lebih mementingkan kekuatan dan pergerakan ribut tropika daripada tentera dan kereta kebal.

Itulah sebabnya, di sebalik kemunduran yang mengecewakan ini, dua kumpulan satelit TROPIC seterusnya hampir pasti akan terbang menggunakan roket Astra, walaupun mereka kini perlu menunggu sehingga selepas siasatan insiden ke atas kegagalan 12 Jun selesai. Walaupun penggalak kecil lain seperti Rocket Lab’s Electron dan juga Virgin Orbit’s LauncherOne berpotensi untuk digunakan jika benar-benar perlu, kos dan perbelanjaan untuk menyesuaikan misi kepada kenderaan pelancaran baharu tidak boleh dipandang remeh. Selain itu, seperti kata pepatah: lebih baik lewat daripada tidak pernah.

We wish to give thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Misi NASA Bermula Dengan Kasar Selepas Kegagalan Astra


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/