MIT mencadangkan armada “gelembung angkasa” bersaiz Brazil untuk menyejukkan Bumi

Sekumpulan penyelidik MIT sedang meneroka a idea radikal untuk membalikkan pemanasan global: menggunakan rakit “gelembung angkasa” untuk memantulkan cahaya matahari dari planet kita.

Panas di sini: Jumlah gas rumah hijau yang banyak dilepaskan manusia ke udara sejak Revolusi Perindustrian membentuk semacam selimut di sekeliling planet kita, memerangkap haba di atmosfera dan menyebabkan suhu global menjalar lebih tinggi.

Kebanyakan saintis bersetuju bahawa kita perlu mengurangkan pelepasan kita secara mendadak untuk meminimumkan akibat yang paling teruk perubahan iklimseperti peningkatan paras laut, kemarau terukdan peningkatan dalam kejadian cuaca melampau.

Geoengineering solar: Malangnya, dunia nampaknya belum bersedia untuk melepaskan bahan api fosil, jadi beberapa penyelidik sedang meneroka Pelan B untuk membalikkan pemanasan global: geoengineering suria.

Idea di sebalik geoengineering solar ialah kita boleh menyejukkan Bumi dengan memantulkan beberapa sinaran suria darinya. Walaupun terdapat beberapa cara berbeza yang mungkin kita lakukan, teknik yang paling banyak dikaji akan melibatkan suntikan zarah aerosol reflektif ke atmosfera atas.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja aerosol tersebut dikeluarkan, kami tidak akan mempunyai cara yang mudah untuk menangkapnya semula jika rancangan itu tidak berjaya atau mempunyai akibat negatif yang tidak dijangka.

“Malah pemahaman kami tentang perubahan iklim yang kami sebabkan secara tidak sengaja sekarang ini masih mempunyai had, terutamanya apabila ia melibatkan kesan lebih jauh ke masa hadapan,” Linda Schneider, pakar dasar iklim antarabangsa, memberitahu Discover Magazine.

“Pemahaman kami tentang apa yang akan berlaku jika kami sengaja memanipulasi iklim pada skala global adalah lebih kurang,” katanya.

Bongkah gelembung: Daripada menyuntik zarah ke dalam atmosfera Bumi untuk menyejukkan planet, pasukan antara disiplin penyelidik MIT mencadangkan kami mengambil geoengineering suria ke angkasa.

Khususnya, kumpulan itu sedang menyiasat apa yang mungkin berlaku jika kita meletakkan perisai yang diperbuat daripada buih di Lagrangian Point 1 — titik di angkasa di mana tarikan graviti Bumi dan matahari membentuk semacam keseimbangan yang akan mengekalkan perisai di orbit di sana selama-lamanya .

“Kebanyakan cadangan kejuruteraan geo adalah terikat bumi … Penyelesaian berasaskan angkasa akan lebih selamat.”

Carlo Ratti

Perisai yang dicadangkan adalah kira-kira saiz Brazil, dan buih untuknya boleh dihasilkan dan digunakan di angkasa, mungkin daripada silikon – kumpulan itu telah bereksperimen dengan mencipta “gelembung angkasa” ini di makmal.

“Dalam eksperimen awal kami, kami berjaya mengembang gelembung filem nipis pada tekanan 0.0028 atm, dan mengekalkannya pada sekitar -50°C (untuk menganggarkan keadaan ruang tekanan sifar dan suhu hampir sifar),” kata mereka dalam a kenyataan akhbar.

Rakit “gelembung angkasa” yang dicadangkan akan memantulkan sinaran suria dari Bumi. Kredit: Projek Buih Angkasa / MIT

Oleh kerana buih akan berada hampir satu juta batu jauhnya dari Bumi, pasukan MIT mengatakan pendekatan kepada geoengineering suria ini tidak akan berisiko seperti kaedah yang melibatkan secara langsung atmosfera Bumi.

“Kebanyakan cadangan geoengineering adalah terikat dengan bumi, yang menimbulkan risiko besar kepada ekosistem hidup kita,” penyiasat utama Carlo Ratti, yang mengetuai Makmal Bandar Senseable MIT, beritahu Dezeen. “Penyelesaian berasaskan ruang akan menjadi lebih selamat.”

“Ini akan menjadikan penyelesaian geoengineering solar boleh diterbalikkan sepenuhnya dan mengurangkan serpihan angkasa dengan ketara.”

Projek Buih Angkasa

Ini bukan kali pertama seseorang mencadangkan untuk meletakkan a perisai suria di angkasa untuk menyejukkan planet ini, tetapi menciptanya daripada buih akan memberi kita cara yang agak mudah untuk membatalkan misi jika ia gagal: hanya meletuskan buih.

“[T]beliau akan menjadikan penyelesaian geoengineering suria boleh diterbalikkan sepenuhnya dan mengurangkan serpihan angkasa dengan ketara,” tulis penyelidik MIT dalam satu kenyataan.

Memandang ke hadapan: Pada masa ini, idea radikal kumpulan MIT untuk geoengineering solar masih merupakan cadangan — lebih banyak penyelidikan dan percubaan diperlukan untuk menentukan dengan tepat cara kami boleh mencipta, menggunakan dan memusnahkan buih angkasa.

Ia berharap untuk mendapatkan sokongan yang diperlukan untuk penyelidikan itu — sekiranya kita akhirnya perlu menggunakan Pelan B.

“Kami percaya bahawa memajukan kajian kemungkinan perisai solar ke peringkat seterusnya boleh membantu kami membuat keputusan yang lebih termaklum pada tahun-tahun akan datang sekiranya pendekatan geoengineering menjadi mendesak,” kata Ratti.

Kami ingin mendengar daripada anda! Jika anda mempunyai komen tentang artikel ini atau jika anda mempunyai petua untuk cerita Freethink masa hadapan, sila e-mel kami di tips@freethink.com.

We would like to thank the author of this article for this outstanding web content

MIT mencadangkan armada “gelembung angkasa” bersaiz Brazil untuk menyejukkan Bumi


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/