Musytari akan membuat pendekatan paling dekat dengan Bumi dalam 59 tahun | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Musytari akan membuat pendekatan paling dekat dengan Bumi dalam 59 tahun pada hari Isnin, 26 September, menurut NASA.

Planet terbesar dalam sistem suria kita, gergasi gas itu akan menjadi bertentangan, bermakna Bumi berada di antaranya dan matahari, kata Trina L. Ray, timbalan pengurus sains untuk Misi Europa Clipper di Makmal Jet Propulsion NASA di Pasadena, California.

Agensi angkasa lepas pada asalnya berkata Musytari akan membuat pendekatan paling dekat dengan Bumi dalam tempoh 70 tahun, tetapi membetulkan kenyataannya selepas menemui kesilapan itu, kata jurucakap NASA.

Akan ada kira-kira 367 juta batu (590.6 juta kilometer) antara Bumi dan Musytari, menurut NASA. Musytari berada kira-kira 600 juta batu (965.6 juta kilometer) dari planet asal kita pada titik paling jauh, kata agensi angkasa lepas.

Musytari bertentang kira-kira setiap 13 bulan, tempoh masa yang diambil Bumi untuk mengorbit Matahari berbanding Musytari, menurut EarthSky.

Bumi mahupun Musytari tidak mengorbit matahari dalam bulatan sempurna, yang menjadikan setiap penentangan pada jarak yang sedikit berbeza, kata Ray, yang juga saintis penyiasatan NASA untuk Penilaian dan Bunyi Radar untuk Europa: Lautan ke Permukaan Dekat, atau ALASAN.

Musytari akan kelihatan lebih cerah dan lebih besar di langit, menjadikan acara itu peluang terbaik untuk melihat sekilas, kata NASA.

Planet gas itu akan timbul sekitar matahari terbenam dan kelihatan putih seperti mutiara pada mata kasar, kata Patrick Hartigan, profesor fizik dan astronomi di Rice University di Houston.

Dengan sepasang teropong atau teleskop, anda akan dapat melihat jalur planet, menurut NASA.

Pengamat bintang juga mungkin dapat melihat tiga atau empat bulan Musytari, termasuk Europa, kata Ray.

“Memandangkan saya sedang mengusahakan kapal angkasa yang akan kami hantar ke sistem Musytari untuk menerokai Europa,” katanya, “Saya sentiasa teruja untuk melihat Musytari dan juga Europa dengan mata saya sendiri.”

Untuk masa yang tepat untuk melihat ke langit, gunakan Kalkulator planet kelihatan Old Farmer’s Almanak.

Zuhal dan Marikh juga akan kelihatan, jadi cuba lihat planet-planet tersebut sambil melihat penentangan Musytari, kata Hartigan.

Tiga lagi purnama akan berlaku tahun ini, mengikut Almanak Petani:

  • 9 Oktober: Bulan Hunter

Puak asli Amerika mempunyai nama yang berbeza untuk bulan purnama, seperti “bulan rumput kering” puak Cheyenne untuk yang berlaku pada bulan September, dan “pokok pop” puak Arapaho untuk bulan purnama yang berlaku pada bulan Disember.

Saksikan kemuncak peristiwa hujan meteor yang akan datang ini pada akhir tahun ini, menurut EarthSky 2022 panduan pancuran meteor:

  • Taurid Selatan: 5 November
  • Taurid Utara: 12 November

Dan akan ada satu lagi gerhana bulan penuh dan gerhana matahari separa pada 2022, menurut Almanak Petani. Gerhana matahari separa pada 25 Oktober akan dapat dilihat oleh orang ramai di bahagian Greenland, Iceland, sebahagian besar Eropah, timur laut Afrika dan Asia barat dan tengah.

Jumlah gerhana bulan pada 8 November boleh dilihat di Asia, Australia, Pasifik, Amerika Selatan dan Amerika Utara antara 3:02 dan 8:56 pagi ET. Tetapi bagi orang di Timur Amerika Utara, bulan akan terbenam pada masa itu.

Pakai cermin mata gerhana yang betul untuk melihat gerhana matahari dengan selamat kerana cahaya matahari boleh merosakkan mata.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Musytari akan membuat pendekatan paling dekat dengan Bumi dalam 59 tahun | CNN


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/