Nasa akan cuba melancarkan misi Artemis 1 sekali lagi pada hari Sabtu

Nasa akan membuat percubaan kedua untuk melancarkannya Angkasa Pelancaran roket bulan Sistem pada Sabtu ini, kata agensi itu, lima hari selepas isu teknikal menggagalkan percubaan awal.

Agensi angkasa AS membuat keputusan pada hari Isnin untuk menangguhkan percubaan pertamanya untuk melancarkan roket yang mampu meletakkan angkasawan di bulan dalam tempoh 50 tahun kerana masalah enjin.

Jurutera di tapak pelancaran di Cape Canaveral, Florida, menemui masalah dengan salah satu enjin roket Artemis 1 dan tidak dapat memperbaikinya tepat pada masanya untuk tetingkap pelancaran yang dijadualkan. Mike Sarafin, pengurus misi Artemis Nasa, berkata pada hari Isnin bahawa cuaca buruk juga memainkan faktor.

Pengurus berkata pada hari Selasa bahawa mereka sedang menukar prosedur penjanaan api untuk menangani isu itu. Sensor yang buruk juga boleh dipersalahkan untuk pelancaran yang dibatalkan pada hari Isnin, kata mereka.

Meneruskan pelancaran hari Sabtu akan menawarkan pandangan tambahan, walaupun masalah itu muncul semula dan pengiraan detik dihentikan lagi, kata pengurus program roket Nasa, John Honeycutt. Itu lebih baik “daripada kita duduk sambil menggaru kepala, adakah ia cukup bagus atau tidak”.

“Berdasarkan apa yang saya dengar daripada pasukan teknikal hari ini, apa yang perlu kami lakukan ialah terus meneliti data dan menggilap rancangan kami untuk menyusun rasional penerbangan,” katanya.

Roket 322 kaki (98 meter), yang paling berkuasa pernah dibina oleh Nasa, kekal di atasnya di Pusat Angkasa Kennedy dengan kapsul kru kosong di atas.

Roket Sistem Pelancaran Angkasa akan cuba menghantar kapsul mengelilingi bulan dan belakang. Tiada siapa yang akan naik, hanya tiga boneka ujian. Jika berjaya, ia akan menjadi kapsul pertama yang terbang ke bulan sejak program Apollo NASA 50 tahun lalu.

Semasa percubaan pelancaran hari Isnin, bacaan menunjukkan bahawa salah satu daripada empat enjin utama dalam peringkat teras roket tidak dapat disejukkan secukupnya sebelum penyalaan yang dirancang semasa lepas landas. Ia kelihatan sebanyak 40F (22C) lebih panas daripada suhu -420F (-250C) yang dikehendaki, suhu bahan api hidrogen, menurut Honeycutt. Tiga enjin lain muncul hanya sedikit.

Semua enjin kelihatan baik, menurut Honeycutt.

Operasi penyejukan akan dijalankan setengah jam lebih awal untuk percubaan pelancaran petang Sabtu, sebaik pengisian bahan api bermula pagi itu. Honeycutt berkata masa penyejukan enjin ini adalah lebih awal semasa ujian berjaya tahun lepas, dan dengan itu melaksanakannya lebih awal mungkin melakukan silap mata.

Honeycutt juga mempersoalkan integriti satu sensor enjin, mengatakan ia mungkin telah memberikan data yang tidak tepat pada hari Isnin. Untuk menukar sensor itu, katanya, bermakna mengangkut roket itu kembali ke hangar, mengakibatkan kelewatan berminggu-minggu.

Sudah bertahun-tahun ketinggalan daripada jadual, penerbangan ujian bernilai $4.1bn itu adalah gambar pembukaan dalam program penjelajahan bulan Artemis Nasa, dinamakan sempena adik kembar Apollo dalam mitologi Yunani. Angkasawan boleh bertali arus seawal 2024 untuk pusingan mengelilingi bulan dan sebenarnya cuba mendarat di bulan pada 2025.

Orang ramai telah berpusu-pusu ke Florida pada hari Isnin untuk menonton pelancaran hanya untuk kecewa. Misi itu telah mencetuskan semangat ketika manusia mencuba kembali pertama ke bulan sejak 1970-an.

Usaha itu dijangka merugikan pembayar cukai AS $93 biliontetapi pegawai Nasa berkata rakyat Amerika akan mendapati kos itu wajar.

“Ini kini generasi Artemis,” kata pentadbir Nasa dan bekas angkasawan angkasa lepas Bill Nelson baru-baru ini. “Kami berada dalam generasi Apollo. Ini adalah generasi baru. Ini adalah jenis angkasawan baharu.”

We wish to say thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Nasa akan cuba melancarkan misi Artemis 1 sekali lagi pada hari Sabtu


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/