NASA akan melancarkan roket meganya selepas gagal menyelesaikan ujian undur

Besarkan / Roket Sistem Pelancaran Angkasa lepas dilancarkan dari Bangunan Perhimpunan Kenderaan pada pertengahan Mac, 2022.

Trevor Mahlmann

Selepas tiga percubaan untuk melengkapkan ujian bahan api kritikal roket Sistem Pelancaran Angkasa, NASA telah memutuskan untuk berehat.

Pada malam Sabtu agensi angkasa lepas mengumumkan rancangan untuk melancarkan roket SLS besar dari pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan dalam beberapa hari akan datang. Ini menandakan satu langkah mundur yang ketara untuk program itu, yang telah mencuba sejak 1 April untuk melengkapkan ujian “latihan pakaian basah”, di mana roket dihidupkan dan dibawa ke dalam masa 10 saat selepas pelancaran.

Keputusan itu dibuat selepas tiga percubaan selama dua minggu terakhir. Setiap percubaan mengisi bahan api dihalang oleh satu atau lebih isu teknikal dengan roket, menara pelancar mudah alihnya, atau sistem darat yang membekalkan propelan dan gas. Semasa percubaan terbaru, pada Khamis 14 April, NASA berjaya memuatkan 49 peratus tangki bahan api oksigen cecair peringkat teras dan 5 peratus tangki hidrogen cecair.

Walaupun ini mewakili kemajuan, ia tidak termasuk bahagian ujian yang paling dinamik, di mana roket dijana sepenuhnya dan diberi tekanan; dan ia, sistem tanah, dan sistem komputer dimasukkan ke dalam undur terminal apabila setiap pembolehubah dipantau dengan teliti. NASA berharap dapat menyelesaikan ujian latihan pakaian basah ini untuk menyelesaikan masalah dalam sistem pelancaran yang rumit supaya, apabila roket dilancarkan akhir tahun ini untuk pelancaran sebenar, kiraan detik akan berjalan dengan lancar.

NASA berkata bahawa kontraktornya, serta agensinya, akan menggunakan beberapa minggu akan datang untuk menangani masalah yang timbul semasa ujian bahan api apabila roket SLS kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan yang besar. Sebagai contoh, pembekal sistem nitrogen gas Air Liquide akan meningkatkan keupayaannya. NASA juga akan menggantikan injap sehala yang rosak pada peringkat atas roket, serta membetulkan kebocoran pada “umbilical tiang perkhidmatan ekor” menara pelancar mudah alih, struktur setinggi 10 meter yang menyediakan saluran propelan dan elektrik kepada roket. pada pad.

Pengumuman agensi angkasa lepas tidak memberikan sebarang maklumat tentang impak jadual. Nampaknya ia akan mengambil masa seminggu atau lebih untuk menyediakan dan melancarkan roket SLS kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan. Kerja pada roket di lokasi itu mungkin akan mengambil masa hampir sepanjang bulan Mei, sekurang-kurangnya.

NASA kemudiannya perlu membuat beberapa keputusan yang sukar. Ia boleh memilih untuk melancarkan roket dan menara pelancar mudah alihnya ke pad untuk kali kedua dan cuba lagi untuk menyelesaikan ujian latihan pakaian basah. Kemudian, mengikut prosedur biasa, NASA akan melancarkan roket itu kembali ke bangunan pemasangannya untuk melengkapkan “sistem keselamatan penerbangan,” sebelum melancarkan buat kali ketiga ke pad pelancaran untuk lepas landas. Nampaknya roket SLS yang paling awal boleh dilancarkan dalam senario sedemikian ialah Ogos, tetapi kemungkinan besar kemungkinan berlakunya kejatuhan.

Pilihan lain yang boleh diambil oleh NASA ialah melancarkan, melengkapkan ujian pakaian basah pada pad, dan kemudian jika itu berjaya, teruskan dan dilancarkan dalam masa beberapa hari. Di bawah senario sedemikian NASA mungkin dapat melancarkan roket SLS pada bulan Jun atau Julai. Walau bagaimanapun, ini akan berisiko kerana sistem keselamatan penerbangan.

Semasa telesidang pada hari Jumaat, Pengarah Pelancaran Artemis Charlie Blackwell-Thompson mengesahkan bahawa terdapat garis masa 20 hari sebaik sahaja sistem keselamatan penerbangan dipersenjatai. (Ini ialah mekanisme keselamatan jarak jauh yang digunakan oleh semua roket orbit yang memusnahkan penggalak sekiranya ia terkeluar dari landasan.) Selepas sistem diaktifkan, ia akan mengambil masa kira-kira seminggu untuk membuat persiapan terakhir di Bangunan Perhimpunan Kenderaan dan seminggu untuk melancarkan ke pad pelancaran dan membuat persiapan di sana. Itu akan meninggalkan hanya satu minggu untuk ujian bahan api, kitar semula komoditi, dan mungkin satu atau dua percubaan pelancaran sebelum tetingkap 20 hari ditutup.

Dalam erti kata lain, ini bermakna ujian pakaian basah mestilah hampir sempurna, dan kemudian percubaan pelancaran perlu juga sempurna. Ini juga bermakna cuaca musim panas di Florida—apabila terdapat banyak ribut petir dan keadaan buruk yang lain—harus bekerjasama.

Akhir sekali, jurutera NASA mesti mempertimbangkan pelbagai faktor lain, seperti haus dan lusuh pada roket, penggalak yang dipasang di sisinya terdedah di luar, serta pertimbangan seumur hidup yang kelihatan tidak terhitung dengan perkakasan. Sebagai contoh, pegawai agensi menjejaki dengan teliti kesihatan bahan api dalam penggalak roket pepejal, yang disusun kira-kira 16 bulan lalu, antara isu lain.

Namun, NASA nampaknya yakin bahawa ia akan melalui proses tumbuh gigi yang menyakitkan ini untuk roket SLS: program yang kini berusia 11 tahun dan di mana NASA telah melabur lebih daripada $30 bilion dalam sistem roket dan tanah yang kini sedang diuji.

“Tidak ada keraguan dalam fikiran saya bahawa kami akan menyelesaikan kempen ujian ini, dan kami akan mendengar perkakasan, dan data akan membawa kami ke langkah seterusnya,” kata Blackwell-Thompson pada hari Jumaat. “Dan kami akan mengambil langkah yang sewajarnya, dan kami akan melancarkan kenderaan ini. Saya tidak tahu dengan tepat tarikh itu, tetapi tidak ada keraguan dalam fikiran saya bahawa kami akan menamatkan kempen ujian, dan kami akan bersedia untuk pergi. terbang.”

We would love to give thanks to the author of this write-up for this amazing content

NASA akan melancarkan roket meganya selepas gagal menyelesaikan ujian undur


Visit our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/