NASA akan membeli lima penerbangan Crew Dragon tambahan – SpaceNews

WASHINGTON – NASA merancang untuk membeli lima lagi misi Crew Dragon ke Stesen Angkasa Antarabangsa daripada SpaceX, satu langkah yang menurut agensi itu diperlukan untuk memastikan akses jangka panjang ke stesen itu.

Dalam notis perolehan diterbitkan pada 1 Jun, NASA mengumumkan hasratnya untuk mengeluarkan pengubahsuaian sumber tunggal Keupayaan Pengangkutan Krew Komersial sedia ada, atau CCtCap, kontrak dengan SpaceX untuk menambah lima misi ke stesen itu lewat dekad ini.

NASA berkata dalam pemfailan bahawa ia perlu menambah misi ke dalam kontrak atas beberapa sebab, termasuk kelewatan dalam pembangunan dan pensijilan kenderaan krew CST-100 Starliner Boeing, unjuran bila misi tambahan akan diperlukan dan “cabaran teknikal yang berkaitan. dengan mewujudkan dan mengekalkan” sistem pengangkutan anak kapal yang mampu terbang setiap enam bulan.

Notis itu menambah bahawa misi tambahan “akan memastikan keupayaan berlebihan dan sandaran hingga 2030” untuk ISS. Rumah Putih diumumkan pada akhir tahun lalu hasratnya untuk melanjutkan operasi ISS hingga 2030sambungan menyokong rakan kongsi stesen lain kecuali Rusia.

Dalam catatan blog diterbitkan tanpa gembar-gembur oleh NASA lewat 1 Jun, pegawai agensi berkata misi tambahan akan memastikan bahawa mereka boleh membawa Starliner ke dalam perkhidmatan tanpa tergesa-gesa. “Adalah penting kami melengkapkan pembangunan Starliner tanpa tekanan jadual yang tidak wajar sambil berusaha untuk meletakkan kedua-dua Boeing dan SpaceX untuk operasi mampan pada tahun-tahun akan datang,” kata Steve Stich, pengurus program krew komersial NASA.

“Ujian Penerbangan Orbital Boeing-2 berjalan dengan baik dan kami berharap dapat memperakui sistem Starliner dalam masa terdekat,” kata Phil McAlister, pengarah ruang komersial di NASA. “Walau bagaimanapun, kami memerlukan misi tambahan daripada SpaceX untuk melaksanakan strategi kami supaya setiap pembekal komersil menjalankan misi berselang-seli sekali setahun.”

Anugerah CCtCap asal kepada Boeing dan SpaceX pada 2014 menyediakan setiap syarikat dengan enam misi operasi, atau pasca pensijilan. Boeing masih belum melaksanakan sebarang misi selepas pensijilan, kerana Starliner masih dalam ujian. SpaceX kini dalam misi pasca pensijilan keempatnya, Crew-4, yang dilancarkan ke stesen itu pada April.

NASA, menjangkakan bahawa SpaceX akan menyelesaikan semua enam misi tidak lama lagi semasa Starliner masih dalam pembangunan, menganugerahkan SpaceX tiga misi tambahan pada Februari untuk $776 juta. Pengubahsuaian baharu itu, jika diteruskan, akan menjadikan jumlah keseluruhan misi pasca pensijilan yang diberikan kepada SpaceX kepada 14.

Pada masa SpaceX mula menerbangkan misi tambahan tersebut, Boeing Starliner sepatutnya berada dalam perkhidmatan. Pegawai NASA dan Boeing berkata selepas menyelesaikan penerbangan ujian tanpa anak kapal OFT-2 pada 25 Mei itu mereka percaya mereka akan dapat meneruskan penerbangan ujian kru sejurus akhir tahun ini. Jika itu berjaya, Starliner boleh memulakan misi pasca pensijilan sejurus musim gugur 2023, selepas misi SpaceX’s Crew-6 dijadualkan dilancarkan pada musim bunga 2023.

Jika jadual itu berlaku, dan NASA dapat menukar misi antara kedua-dua syarikat, kontrak semasa Boeing akan menyokong misi pelancaran hingga 2028. Kontrak lanjutan SpaceX akan membolehkan misi ke 2030, dengan SpaceX kembali ke dua misi setahun selepas tamat kontrak Boeing .

NASA berkata dalam kenyataan itu bahawa lanjutan yang dirancang untuk SpaceX “tidak menghalang NASA daripada mencari pengubahsuaian kontrak tambahan pada masa hadapan untuk perkhidmatan pengangkutan tambahan seperti yang diperlukan.” Dalam kes Boeing, sambungan mungkin juga memerlukan pensijilan kenderaan pelancaran baharu, seperti misi Starliner semasanya dijadualkan terbang di Atlas 5, kenderaan yang United Launch Alliance tidak lagi menawarkan untuk dijual dan merancang untuk bersara, mungkin dengan misi Starliner yang terakhir.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

NASA akan membeli lima penerbangan Crew Dragon tambahan – SpaceNews


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/