NASA akan mengembalikan roket bulan Artemis ke bangunan pemasangan untuk pembaikan – Spaceflight Now

Roket bulan Sistem Pelancaran Angkasa Angkasa NASA pada pad 39B pada petang Sabtu. Kredit: Spaceflight Now

NASA akan memindahkan roket bulan Sistem Pelancaran Angkasa lepas ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan di Pusat Angkasa Kennedy untuk menggantikan injap yang gagal dan memperbaiki kebocoran hidrogen yang ditemui semasa ujian di pad pelancaran, agensi itu mengumumkan lewat Sabtu.

Tidak diketahui pada hari Sabtu bila pemulangan semula mungkin berlaku, atau berapa lama pengembalian yang tidak dirancang ke VAB mungkin menangguhkan pelancaran akhirnya roket bulan yang menjulang tinggi pada penerbangan ujian Artemis 1 NASA. Misi itu sebelum ini dirancang untuk dilancarkan pada bulan Jun, tetapi pengembalian mungkin akan menolak penerbangan ujian yang sering tertangguh kemudian pada musim panas.

Pegawai NASA akan memberi taklimat kepada wartawan pada 3 petang EDT (1900 GMT) Isnin untuk membincangkan rancangan mereka untuk melancarkan roket bulan SLS kembali ke bangunan perhimpunan. Roket setinggi 322 kaki (98 meter) itu berpindah ke Kompleks Pelancaran 39B bulan lepas sebagai persediaan untuk latihan kira detik.

Roket itu akan melancarkan kapsul kru Orion yang tidak dipandu mengelilingi bulan dalam penerbangan ujian sebelum NASA meletakkan angkasawan dalam misi SLS/Orion kedua. Program Artemis bertujuan untuk mengembalikan angkasawan ke bulan lewat dekad ini.

Pengiraan detik latihan di pad 39B bertujuan untuk mencari masalah dan memastikan sistem roket bulan dan darat SLS bersedia untuk hari pelancaran.

Pasukan pelancaran NASA tidak dapat memuatkan sepenuhnya roket bulan Sistem Pelancaran Angkasa dengan hidrogen cecair super sejuk dan oksigen cecair semasa tiga percubaan bulan ini. Isu dengan kipas pengudaraan menghalang pasukan daripada memuatkan roket dengan propelan pada 3 April, dan injap yang salah konfigurasi pada pad pelancaran memotong satu lagi ujian tangki pada 4 April.

NASA juga menemui injap sehala helium yang gagal di peringkat atas roket. Pengurus memutuskan untuk melepaskan pemuatan propelan ke peringkat atas semasa latihan kira detik ketiga Khamis.

Pasukan pelancaran menghadapi masalah dengan bekalan nitrogen gas daripada Air Liquide, kontraktor yang mengendalikan loji luar tapak dan mengarahkan gas ke pusat angkasa melalui saluran paip. Nitrogen gas digunakan untuk membersihkan bahagian roket untuk mengurangkan risiko kebakaran semasa pemuatan propelan.

Aliran nitrogen gas telah dipulihkan, dan NASA mula memuatkan propelan ke peringkat teras petang Khamis. Tangki oksigen cecair peringkat teras telah diisi sehingga kira-kira 49% penuh, tetapi aliran hidrogen cecair dihentikan pada titik 5% selepas jurutera mengesan kebocoran hidrogen.

Kebocoran itu terletak di pusat tiang perkhidmatan ekor, sambungan di mana propelan kriogenik mengalir dari platform pelancaran mudah alih roket ke peringkat teras.

Bekalan nitrogen Air Liquide juga mengalami masalah semasa latihan kira detik 4 April, melambatkan permulaan pemuatan propelan pada hari itu selama beberapa jam.

“Disebabkan peningkatan yang diperlukan pada pembekal nitrogen gas di luar tapak yang digunakan untuk ujian, NASA akan memanfaatkan peluang untuk melancarkan SLS dan Orion kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan untuk menggantikan injap periksa peringkat atas yang rosak dan kebocoran kecil pada tiang perkhidmatan ekor umbilical,” kata NASA dalam satu kenyataan. “Sepanjang masa itu, agensi itu juga akan menyemak jadual dan pilihan untuk menunjukkan operasi pemuatan propelan sebelum pelancaran.”

yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7
Pusat tiang servis ekor terletak di geladak Pelancar Mudah Alih SLS, bersambung ke pangkal pentas teras roket. Kredit: NASA / Spaceflight Now

“Hidrogen adalah sangat berbahaya, sejuk, dan molekul kecil yang dikenali untuk bocor,” tweet Jeremy Parsons, timbalan pengurus program sistem tanah penerokaan NASA di Kennedy, semasa latihan kira detik Khamis. “Semua sistem ini telah dimeterai, diperiksa kebocoran dan diuji setinggi mungkin sebelum latihan pakaian basah.”

Tetapi pemeriksaan kebocoran antara peringkat teras SLS dan platform pelancaran mudah alih telah, sehingga ujian bahan api baru-baru ini, semuanya berlaku pada suhu ambien yang hangat. Bahan api hidrogen cecair disejukkan kepada tolak 423 darjah Fahrenheit (tolak 253 darjah Celsius), dan oksigen cecair disimpan pada tolak 297 darjah Fahrenheit (tolak 183 darjah Celsius).

Pada suhu tersebut, injap, pengedap dan gasket boleh mengecut dan berubah bentuk, mendedahkan kebocoran yang tidak nyata dalam keadaan yang lebih panas. Hidrogen boleh mencari jalan melalui anjing laut yang mengandungi molekul lain.

“Di bawah keadaan operasi yang unik dengan roket, kami bersedia dan mengetahui kebocoran adalah kemungkinan yang realistik,” kata Parsons di Twitter pada Khamis. “Kami mempunyai sistem pengesanan gas dan kebocoran berbahaya yang menakjubkan yang memastikan roket selamat dan memaklumkan kami tentang keadaan di luar parameter biasa.”

NASA berkata kebocoran yang ditemui pada Khamis terletak di kawasan yang dipanggil “tin pembersihan” di bahagian luar pusat tiang perkhidmatan ekor. Tin pembersihan dilekatkan pada plat pusat, yang akan ditarik balik ke dalam perumahan pelindung struktur apabila lepas landas.

Kebocoran hidrogen telah timbul dalam program roket lain. Jurutera NASA menghabiskan masa berbulan-bulan mengesan kebocoran hidrogen yang menyebabkan pesawat ulang-alik NASA tidak beroperasi pada tahun 1990.

“Setelah melalui ‘musim panas kebocoran hidrogen’ di pesawat ulang-alik saya boleh bersimpati,” tweet Wayne Hale, bekas pengarah penerbangan NASA dan bekas pengurus program pesawat ulang-alik. “Dan itu selepas 35 atau lebih pelancaran. Kebocoran buat kali pertama hampir dijangka. Tetapi tidak memuaskan.”

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We want to thank the author of this write-up for this outstanding material

NASA akan mengembalikan roket bulan Artemis ke bangunan pemasangan untuk pembaikan – Spaceflight Now


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/