NASA akan menghempas kapal angkasa $330m ke dalam asteroid untuk melihat sama ada kesan boleh mengubah haluan

Dalam beberapa minggu, Nasa pengawal akan sengaja menghempas kapal angkasa robot Dart bernilai $330m mereka ke dalam asteroid. Siasatan setengah tan itu akan bergerak lebih daripada empat batu sesaat apabila ia mengenai sasarannya, Dimorphos, dan akan musnah.

Matlamat misi sains kamikaze ini adalah mudah: jurutera angkasa ingin belajar cara memesongkan asteroid sekiranya ada yang ditemui dalam laluan perlanggaran dengan Bumi. Pemerhatian kesan Dart pada orbit Dimorphos akan memberikan data penting tentang sejauh mana kapal angkasa dapat melindungi Bumi daripada asteroid armageddon, kata mereka.

“Kami tahu asteroid telah melanda kita pada masa lalu,” kata Profesor Alan Fitzsimmons, seorang ahli astronomi di Queen’s University Belfast. “Kesan ini adalah proses semula jadi dan ia akan berlaku pada masa hadapan. Kami ingin menghentikan yang terburuk daripada mereka.

“Masalahnya ialah kami tidak pernah menguji teknologi yang diperlukan untuk melakukannya. Itulah tujuan Dart,” kata Fitzsimmons, ahli pasukan sains untuk misi Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (Dart). Dilancarkan November lalu, siasatan itu dijadualkan mencapai sasarannya pada awal pagi 27 September, BST. Dengan mengkaji dengan teliti laluan asteroid selepas perlanggaran, saintis percaya mereka akan lebih memahami cara perlanggaran serupa boleh digunakan untuk memesongkan asteroid dan komet yang terikat Bumi.

“Sasaran Dart telah dipilih dengan teliti,” kata Jay Tate, pengarah Pusat Maklumat Objek Dekat Bumi Nasional di Knighton, Powys. “Dimorphos sebenarnya mengorbit asteroid lain yang lebih besar dipanggil Didymos, dan tahap pesongan yang disebabkan oleh nahas itu akan lebih mudah untuk dikesan kerana ahli astronomi telah memerhati dengan teliti laluannya di sekitar asteroid yang lebih besar.”

Kesan oleh asteroid dan komet mempunyai kesan besar terhadap kehidupan di Bumi pada masa lalu. Perlanggaran paling terkenal berlaku 66 juta tahun dahulu apabila 10 km lebar asteroid melanda Chicxulub di Semenanjung Yucatán di Mexico. Perlanggaran itu mencipta letupan yang mempunyai tenaga beberapa bilion bom atom dan membawa kepada kemusnahan 75% daripada semua spesies tumbuhan dan haiwan, termasuk semua dinosaur berasaskan darat.

Sejak itu, filem seperti Jangan Pandang Ke Atas, Armageddon dan Kesan mendalam telah menggambarkan kemusnahan serupa yang dicetuskan oleh kemalangan asteroid atau komet pada zaman moden. Walau bagaimanapun, ahli astronomi percaya tidak mungkin kita akan mengalami kesan bencana seperti itu dalam kehidupan sebenar dalam masa terdekat.

Leonardo DiCaprio dan Jennifer Lawrence dalam Don’t Look Up, sebuah filem tentang dua ahli astronomi yang cuba memberi amaran tentang komet yang menuju ke Bumi. Gambar: Niko Tavernise/AP

“Kami tahu di mana asteroid besar berada kerana kami dapat melihatnya dengan teleskop generasi semasa kami, dan kami tahu tiada asteroid yang dikesan akan datang ke mana-mana berhampiran planet kita untuk beberapa ratus tahun akan datang. Jadi kami boleh berehat dengan tenang di atas katil kami tentang perkara itu,” tambah Fitzsimmons.

“Bagaimanapun, banyak yang lebih kecil masih belum dapat dikesan, dan ia masih cukup besar untuk memusnahkan seluruh bandar dan memusnahkan kawasan yang besar. Kami sedang memetakan objek yang lebih kecil ini dengan ketepatan yang semakin meningkat tetapi kami perlu bersedia untuk bertindak jika kami menemui objek yang sesuai untuk Bumi. Dart ialah langkah pertama dalam memastikan kami mempunyai teknologi yang betul untuk menangani ancaman itu.”

Misi dart

Ia adalah satu perkara yang disokong oleh pegawai pertahanan planet NASA, Lindley Johnson, yang menekankan kepentingan membangunkan teknologi pesongan asteroid secepat mungkin. “Kami tidak mahu berada dalam situasi di mana asteroid menuju ke Bumi dan kemudian perlu menguji keupayaan seperti ini.”

Contoh bahaya yang ditimbulkan oleh asteroid dan komet kecil disediakan oleh objek berbatu yang menembusi atmosfera Bumi berhampiran bandar Chelyabinsk Rusia pada 15 Februari 2013. Dianggap berdiameter 20 meter, ia meletup di atmosfera, mencetuskan 400 letupan kiloton yang mencederakan lebih 1,500 orang.

“Sekiranya objek itu memasuki atmosfera hanya 20km lebih jauh ke utara daripada ia, ia akan menyebabkan kerosakan yang lebih besar kepada bandar itu,” kata Tate. “Kami sangat bertuah kerana tidak mengambil banyak korban daripada perkara-perkara ini dalam ingatan hidup. Kita perlu sedar bahawa ia akan berlaku satu hari nanti, dan bersedia untuk melakukan sesuatu terhadap mereka.”

Sasaran Dart, Dimorphos, berdiameter 160 meter dan mengorbit asteroid induknya setiap 12 jam. Sepuluh hari sebelum hentaman, kapal angkasa itu akan mengeluarkan probe binaan Itali bersaiz dompet, dipanggil LiciaCub, yang dipasang dengan dua kamera yang telah diberikan Perang Bintang-nama inspirasi Luke dan Leia. Imej kesan asteroid Dart akan dirakam oleh Luke dan Leia dan dipancarkan kembali ke pengawal darat.

Teleskop berasaskan bumi kemudiannya akan mengkaji asteroid dan menentukan bagaimana orbitnya telah diubah. “Dengan cara itu, kita akan mendapat idea betapa mudahnya untuk memesongkan asteroid atau komet yang masuk,” kata Tate.

Gelombang pasang melanda New York dalam filem Deep Impact arahan Mimi Leder pada 1998, juga melibatkan komet maut.
Gelombang pasang melanda New York dalam filem Deep Impact arahan Mimi Leder pada 1998, juga melibatkan komet maut.
Gambar: Dreamworks/Allstar

Di samping itu, orang Eropah Angkasa Agensi bersedia untuk menghantar kapal angkasa robot, Hera, pada 2024 ke Dimorphos untuk mengkaji kawah yang ditinggalkan oleh Dart dan menganalisis perlanggarannya dengan asteroid.

“Memukul Dimorphos tidak akan mudah,” kata Fitzsimmons. “Ia hanya berdiameter 160 meter dan kapal angkasa itu akan bergerak dengan kelajuan empat batu sesaat. Memukul pusat mati asteroid – di mana ranap itu akan memberi kesan paling besar – akan menolak peranti navigasi autonomi Dart ke hadnya.

“Jurutera dan saintis Nasa telah melakukan kerja yang luar biasa dan yakin ini benar-benar berkesan. Tetapi anda tidak pernah benar-benar tahu sehingga anda melakukannya, “kata Fitzsimmons.

We would love to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

NASA akan menghempas kapal angkasa $330m ke dalam asteroid untuk melihat sama ada kesan boleh mengubah haluan


We have our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/