NASA Akan Mengurangkan Siasatan Voyager: Inilah Foto Angkasa Terbaik Mereka

Probe Angkasa Voyager — kamera paling jauh di alam semesta — sedang dimatikan selepas 44 tahun perjalanan antara bintang.

Voyager 1 dan Voyager 2 telah menjadikannya lebih dalam ke angkasa berbanding objek buatan manusia dalam sejarah. Kedua-duanya telah dilancarkan pada tahun 1977 untuk mengambil gambar penjajaran kebetulan planet-planet dalam sistem suria kita.

Cincin Zuhal
Penyiasatan Voyager mengambil imej warna palsu cincin Zuhal pada 23 Ogos 1981.
Neptun
Neptunus, seperti yang dilihat oleh Voyager 2 pada tahun 1989.

Program Voyager dapat memanfaatkan momen penyelarasan kosmik apabila Musytari, Zuhal, Uranus, dan Neptun semuanya berbaris sedemikian rupa sehingga probe boleh melawat setiap planet ini dalam perjalanan sehala mereka dari Bumi.

Probe merakam imej awan Musytari, menemui fenomena baharu seperti aktiviti gunung berapi di bulan Musytari Io, dan menyiasat cincin Zuhal.

Zuhal
NASA menggunakan tiga imej Voyager 2 – diambil melalui penapis ultraviolet, ungu dan hijau – untuk membuat gambar Zuhal ini.
Mirana, bulan Uranus
Gambar penyiasatan Voyager tentang Miranda, bulan Uranus, mendedahkan masa lalu geologinya yang rumit.
Triton
Bulan Neptunus Triton, seperti yang dilihat oleh Voyager 2 pada tahun 1989.

NASA sebelum ini mengatakan bahawa Voyagers “ditakdirkan-mungkin selamanya-untuk mengembara Bima Sakti.” Tetapi probe berkuasa plutonium radioaktif kehilangan tenaga kira-kira empat watt setahun.

Dilancarkan 45 tahun yang lalu, NASA telah membuat keputusan untuk mengurangkan kuasa pada probe yang boleh memanjangkan jangka hayat mereka beberapa tahun lagi sehingga kira-kira 2030. Unjuran awal menjangkakan misi Voyager akan berlangsung hanya empat tahun.

“Kami telah melakukan 10 kali jaminan pada perkara-perkara buruk itu,” Ralph McNutt, seorang ahli fizik di Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins, memberitahu Amerika saintifik.

Musytari dan dua bulannya
Musytari dan dua bulannya.
Cincin Musytari
Imej palsu cincin Musytari, ditemui oleh probe Voyager.
Kapal Angkasa Voyager
Profil Voyager

Tujuan utama probe adalah untuk terbang dengan Musytari dan Zuhal, yang mereka lakukan dalam masa dua tahun. Selepas berjaya menyelesaikan misi awal mereka, mereka terus pergi lebih jauh ke angkasa lepas dan menghantar semula imej sistem suria kita dari jauh.

Pada tahun 1990, Voyager 1 menghantar semula gambar ikonik “Titik Biru Pucat”, menunjukkan Bumi menentang keluasan angkasa yang diambil sejauh 3.7 bilion batu dari matahari kita.

Titik Biru Pucat
Titik Biru Pucat

Pada tahun 1998, Voyager 1 menjadi objek buatan manusia yang paling jauh di angkasa – 6.5 bilion batu dari Bumi. Siasatan kini berada 12 bilion dan 14.5 bilion batu jauhnya dari Bumi dan semakin bertambah, menurut Penjejak langsung NASA.

Io
Aktiviti gunung berapi di permukaan Io, salah satu bulan Musytari.
Cincin Neptunus
Cincin Neptunus
Neptun
Neptun, dilihat dalam warna palsu oleh Voyager 2 pada tahun 1989. Di sini, pewarna merah atau putih bermakna cahaya matahari melalui atmosfera yang kaya dengan metana.

Selepas 2030, Voyager mungkin akan terputus hubungan dengan Bumi tetapi kedua-dua probe membawa rekod bersalut emas 12 inci yang membawa maklumat dari Bumi. Ini termasuk 115 imejsalam dalam 55 bahasa berbeza, bunyi angin, hujan, degupan jantung manusia dan 90 minit muzik.

Neptun
Neptunus, seperti yang dilihat oleh Voyager 2 pada tahun 1989.
Enceladus
Enceladus, salah satu bulan Zuhal, seperti yang dilihat oleh Voyager.
Neptun
Voyager 2 menangkap imej ini, dalam warna sebenar (kiri) dan warna palsu (kanan) Neptun pada tahun 1986.
Zuhal
Zuhal, 16 November 1980.
Neptun
Neptun pada tahun 1989.

Dalam 20,000 tahun lagi, probe akan melepasi bintang terdekat, Proxima Centauri, dengan kapsul masa kehidupan manusia ini.


Kredit imej: Semua gambar oleh NASA/JPL.

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

NASA Akan Mengurangkan Siasatan Voyager: Inilah Foto Angkasa Terbaik Mereka


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/