NASA akan menyiarkan mesej kepada alam semesta. patutkah mereka?

Sesiapa yang pernah menonton Filem tersebut Kenalan mungkin biasa dengan SETI (Pencarian untuk Kecerdasan Luar Bumi) dan usaha saintifik yang serupa sepanjang abad yang lalu. Kami telah menghabiskan banyak masa dan tenaga untuk mendengar kosmos, dengan harapan dapat menangkap isyarat yang menunjukkan bahawa ada orang lain di luar sana, khususnya seseorang yang sekurang-kurangnya sama maju dari segi teknologi seperti kami. Dan kebanyakan masa itu, walaupun tidak semua, telah dihabiskan untuk mendengar. Beberapa usaha telah dibuat untuk menghantar isyarat kepada bangsa asing yang berpotensi, seperti siaran Arecibo 1974, tetapi kami kebanyakannya menunggu untuk melihat sama ada ET akan menghubungi kami terlebih dahulu. Tetapi kini beberapa saintis dari Makmal Propulsion Jet NASA bekerjasama dengan SETI dan beberapa ahli astronomi di China untuk mengambil satu lagi pukulan penyiaran ke galaksi. Dan mesej yang mereka hantar kali ini menawarkan maklumat yang sangat khusus tentang manusia, Bumi, dan lokasi kita di Bima Sakti. Sebagai Pemanggil Harian mengingatkan kita minggu iniinilah jenis aktiviti yang Stephen Hawking cuba beri amaran kepada kita, tetapi apa yang lelaki itu tahu, bukan?

Para saintis merancang untuk menghantar mesej radio ke angkasa lepas dengan maklumat terperinci tentang kehidupan manusia yang membimbangkan mendiang Stephen Hawking.

Hawking secara amnya menyokong mana-mana dan semua usaha untuk mencari kehidupan asing di luar angkasa tetapi telah memberi amaran kepada saintis tentang secara aktif menjangkau diri kita sendiri, menurut Newsweek. Hawking bimbang bahawa mana-mana makhluk asing yang mungkin berlaku atas isyarat kami mungkin tidak bertindak balas dengan cara yang paling mesra, lapor outlet itu.

“Jika anda melihat sejarah, hubungan antara manusia dan organisma yang kurang pintar sering menjadi bencana dari sudut pandangan mereka, dan pertemuan antara tamadun dengan teknologi maju berbanding primitif telah menjadi teruk untuk yang kurang maju,” kata Hawking pada masa itu, sambil menyatakan bahawa mana-mana bentuk kehidupan yang unggul “mungkin tidak melihat kita sebagai lebih berharga daripada yang kita lihat bakteria.”

Seperti yang saya nyatakan di atas, mesej ini lebih terperinci daripada usaha yang dilakukan orang sebelum ini. Setelah dipecahkan daripada perduaan, mesej itu menunjukkan gambar Bima Sakti, mengenal pasti kedudukan Bumi berhubung dengan pembentukan gugusan bintang yang boleh dikenali. Ia juga menggambarkan manusia telanjang, bersama-sama dengan perwakilan struktur DNA kita, dan susun atur benua dan lautan di planet kita. Mana-mana spesies pintar yang mampu mengesan dan menyahkod isyarat mungkin akan menghadapi sedikit masalah mencari kami jika mereka mampu melakukan perjalanan antara bintang.

Dan di situlah letak masalahnya. Bagaimana jika mereka tidak begitu mesra? Bagaimana jika mereka akan melihat kemunculan spesies baharu yang berkemampuan dari segi teknologi di kawasan kejiranan galaksi mereka sebagai potensi ancaman dan memutuskan untuk menyelesaikan masalah itu dengan segera? Tetapi saintis NASA dan pengasas bersama projek Jonathan Jiang menolak kebimbangan sedemikian. “Logik mencadangkan spesies yang telah mencapai kerumitan yang mencukupi untuk mencapai komunikasi melalui kosmos juga berkemungkinan besar telah mencapai tahap kerjasama yang tinggi di kalangan mereka dan dengan itu akan mengetahui kepentingan keamanan dan kerjasama,” katanya.

Betul ke? Itu kelihatan seperti andaian yang sangat besar, bukan? Kami telah mencapai keupayaan untuk berkomunikasi melalui kosmos. Lihatlah sekeliling planet ini, kawan. Adakah ia benar-benar kelihatan seperti manusia telah “mencapai tahap kerjasama yang tinggi” dan “mengetahui kepentingan keamanan dan kerjasama?” (Untuk hanya satu contoh semasa, lihat Putin, Vladimir.)

Mungkin ada yang berpendapat bahawa jika spesies pintar terdekat berada di planet dalam jarak dua puluh tahun cahaya dari kita, itu bukan masalah besar. Mesej itu akan mengambil masa dua puluh tahun untuk sampai ke sana dan kemudian dua puluh tahun lagi untuk respons tiba. Tetapi bagaimana jika ia melanda seseorang yang kebetulan melalui sistem bintang kita, tanpa menyedari bahawa kita berada di sini? Itu mungkin mengurangkan “masa tindak balas” secara mendadak.

Sudah tentu, semua kebimbangan ini mungkin sia-sia. Sebagai tambahan kepada percubaan penyiaran sebelumnya, kami telah menghantar program radio dan rancangan televisyen ke kosmos sejak awal abad yang lalu. Sesiapa sahaja dalam lingkungan seratus tahun cahaya kita yang mempunyai keupayaan untuk menangkap isyarat samar dari kegelapan mungkin sudah tahu kita berada di sini. Dan semua ini mengabaikan apa yang nampaknya kemungkinan besar bahawa ET sudah ada di sini, sekurang-kurangnya berdasarkan apa yang telah diberitahu oleh pejabat UFO baharu Pentagon kepada kami. Jika mereka benar-benar mahu berbual, mereka boleh mengambil telefon bimbit dan menghubungi seseorang sekarang.

We would like to say thanks to the author of this short article for this amazing web content

NASA akan menyiarkan mesej kepada alam semesta. patutkah mereka?


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/