NASA bekerja melalui kebocoran baharu untuk ujian tangki Artemis I menjelang kemungkinan pelancaran minggu depan

NASA telah memulakan ujian tangki teras Sistem Pelancaran Angkasa dan peringkat atasnya hari ini di Pusat Angkasa Kennedy yang boleh membuka jalan untuk Artemis I dilancarkan ke bulan minggu depan, tetapi kebocoran baru dalam saluran bahan api sekali lagi memberi NASA sakit kepala.

Ujian yang perlu diteruskan pada jam 7:30 pagi di Launch Pad 39-B bertujuan untuk memastikan pembaikan pada saluran bahan api yang dibuat sejak scrub pada 3 September dapat menyokong lebih daripada 730,000 gelen hidrogen cecair kriogenik dan oksigen cecair yang perlu mengalir ke peringkat teras serta Peringkat Pendorongan Kriogenik Interim atas SLS.

Tetapi kebocoran baharu pada baris yang sama yang menyebabkan scrub itu dikesan apabila NASA menghentikan penjanaan bahan api hidrogen cecair sejurus sebelum jam 10 pagi

“Mereka mempunyai pengesanan kebocoran hidrogen pada pusat tiang perkhidmatan ekor,” kata pengulas Derrol Nail dengan NASA Communications. “Ia berada di bahagian bawah roket. Mereka mempunyai bacaan hidrogen sebanyak 7% dalam rongga di sana di mana talian putus sambungan cepat itu berada. Ini yang telah dibaiki.”

Putus sambungan pantas direka bentuk untuk jatuh dan menjauhi roket apabila ia dilancarkan.

Kebocoran 7% adalah melebihi ambang 4% yang NASA sediakan untuk had bahan api kriogenik. NASA telah memuatkan oksigen cecair tanpa masalah sejak sebelum 9 pagi, tetapi sekali lagi hidrogen cecair, yang turut memberikan isu NASA semasa percubaan pelancaran pertama pada bulan Ogos serta semasa latihan pakaian basah pada musim bunga, menyebabkan proses pemuatan terhenti.

NASA kemudian beralih kepada penyelesaian masalah menggunakan prosedur pemanasan yang sama yang telah dicuba beberapa kali dalam pengesanan kebocoran sebelumnya. Proses itu mengembalikan suhu talian daripada suhu isian super sejuk: tolak 423 darjah Fahrenheit untuk hidrogen cecair dan tolak 294 darjah Fahrenheit untuk oksigen cecair.

Talian kemudiannya diisi semula dengan harapan bahawa perubahan tekanan dan suhu mungkin menutup mana-mana tempat yang mungkin menjadi punca kebocoran.

Percubaan semula untuk memuatkan hidrogen cecair bermula selepas 11:30 pagi, tetapi dengan sedikit perubahan dalam operasi.

“Ia berbeza daripada rancangan sebelumnya semasa percubaan pelancaran kedua dan itu ialah mereka akan menurunkan tekanan pada tangki simpanan kepada kurang daripada 5% psi — menurunkannya sebagai tekanan yang sangat rendah untuk operasi ini,” kata Nail. “Dan kemudian apabila mereka pulih aliran ke dalam tangki, ke dalam kriosfera, mereka akan perlahan-lahan, sebaik dan selembut yang mereka boleh untuk meningkatkan tekanan.”

Pembetulan ini berjaya pada tahap tertentu dengan operasi pada kedua-dua bahan api kriogenik beroperasi dan berjalan sehingga menjelang tengah hari, oksigen cecair menghampiri 100% daripada kapasiti 196,000 gelen dan hidrogen cecair, pada aliran tidak cukup laju adalah melebihi 25% , daripada kapasiti 538,263 gelennya.

Pegawai NASA menyatakan bahawa selepas dimulakan semula, kebocoran berakhir pada hanya 3.4%, dan pasukan dapat menyelesaikan satu lagi ujian yang dirancang dipanggil kickstart bleed, di mana hidrogen cecair digunakan untuk menyejukkan empat enjin RS-25 di bawah teras. pentas. Proses itu adalah antara isu yang membawa kepada percubaan pelancaran pertama gosok pada bulan Ogos kerana penderia yang rosak yang mengatakan salah satu enjin tidak sejuk seperti yang diperlukan, keperluan NASA perlu mendinginkan enjin secara haba supaya ia dapat bertahan. bahan api yang sangat sejuk semasa ia mengalir ke dalam enjin.

Menjelang jam 12:45 tengah hari, proses pengisian hidrogen cecair berada pada 68%, tetapi masih berada di bawah aliran tekanan isi cepat biasa yang biasanya digunakan untuk tangki pada hari pelancaran.

“Pasukan berbincang dengan pengarah pelancaran rancangan untuk pergi ke hadapan dari sini dan di sinilah mereka menyelesaikannya,” kata Nail. “Mereka mahu meningkatkan secara beransur-ansur tekanan tangki simpanan yang akan meningkatkan tekanan pada putus sambungan cepat ini juga. Ia juga meningkatkan aliran membawanya dengan harapan kepada aliran isi cepat yang akan menjadi nominal untuk percubaan pelancaran. Itulah matlamat utama.”

Menjelang jam 1 petang hidrogen cecair telah melebihi 90% penuh, dan tidak lama selepas itu, pasukan berada dalam mod pengisian semula, di mana hanya hidrogen cecair yang mencukupi dipam untuk mengimbangi jumlah yang dididihkan dalam peringkat teras.

“Beberapa data menarik untuk disampaikan yang baru kami pelajari dan itu ialah semasa operasi pengisian cepat, di mana tangki simpanan berada pada tekanan penuh untuk memuatkan hidrogen cecair, kadar kebocoran adalah kurang daripada setengah peratus,” kata Nail. “Sangat mudah dikendalikan untuk pasukan di sini, tetapi juga pada masa ini ramai orang menggaru kepala mereka mengenai yang ini.”

Ujian hari ini juga menemui sensor yang gagal yang akan mencetuskan peralihan daripada pengisian perlahan kepada cepat hidrogen cecair. Pasukan NASA menghentikan pemuatan hidrogen cecair semasa mereka berusaha untuk menukar kepada penderia sandaran, dan ketika itulah pengesanan kebocoran berlaku.

“Kami mendapat berita baik daripada pasukan hidrogen cecair berkenaan dengan kebocoran itu,” kata Nail. “Itulah ia membalikkan arah alirannya di mana sebelum ini apabila tekanan meningkat, kebocoran meningkat, tetapi kini mereka melihat trend untuk meterai khusus ini bahawa apabila tekanan meningkat, ia berkurangan. Ini seperti yang dikatakan jurutera, cara ia direka dan bertujuan untuk berfungsi. … Jadi sekarang, kedua-dua tangki peringkat teras sedang diisi semula dan stabil.”

Memandangkan peringkat teras telah penuh, rancangannya adalah untuk membuka talian bekalan ke ICPS peringkat atas, iaitu perkakasan dengan enjinnya sendiri yang akan digunakan sebaik sahaja SLS menghantar kapal angkasa Orion keluar dari atmosfera Bumi.

Pasukan-pasukan itu berlepas untuk menaiki tangki ICPS sejurus sebelum jam 2 petang.

ICPS akan menolak Orion ke dalam apa yang dikenali sebagai suntikan trans-lunar, menghantarnya dalam perjalanan untuk misi berbilang minggu yang akan melihat kapal angkasa yang tidak berkru bergerak lebih jauh melepasi bulan dan membawanya pulang ke Bumi lebih cepat daripada mana-mana sebelum ini. kapal angkasa dinilai manusia untuk memastikan ia selamat untuk angkasawan dalam misi Artemis masa hadapan.

Selepas tangki ICPS, NASA merancang untuk melakukan apa yang dipanggil ujian pra-tekanan, yang akan membawa tangki hidrogen cecair peringkat teras ke tahap tekanan yang diperlukan sejurus sebelum pelancaran, yang akan membolehkan jurutera menentukur penyaman enjin yang akan diperlukan pada kadar aliran yang lebih tinggi bagi kedua-dua propelan, sesuatu yang akan dilakukan semasa pengiraan terminal pada hari pelancaran.

Pasukan diberi percubaan untuk ujian pra-akhbar pada jam 3:30 petang

“Ujian pra-akhbar ini penting untuk kiraan terminal,” kata Nail. “Semasa pengiraan terminal pada T-4 minit dan 40 saat ialah apabila pendarahan aliran tinggi akan bermula untuk kira detik pelancaran. Ia akan berjalan selama kira-kira 4 1/2 minit dan akan menjadikan enjin pada suhu yang tepat untuk pelancaran. Pasukan pelancar setakat ini belum dapat mengesahkan prosedur ini lagi. Mereka mempunyai peluang untuk melakukannya sekarang.”

Sebab ia masih belum diuji adalah kerana latihan pakaian basah pada musim bunga menghadapi masalah tekanan dan injap yang tidak membenarkan pengurus misi mencapai semua matlamat mereka. Walaupun begitu, mereka meneruskan percubaan pelancaran. Ujian pad ini bertindak pada asasnya sebagai satu lagi latihan pakaian basah.

“Pasukan pelancar telah mencapai tekanan yang mereka cari,” kata Nail. “Ia adalah jarak yang ketat, tetapi mereka mempunyainya dalam spesifikasi. Pencapaian besar di sana. … ujian kini selesai.”

Kebocoran hidrogen baharu pada saluran pendarahan enjin muncul semasa ujian pra-tekan, walaupun, merakam sehingga sedikit di atas 5%, tetapi kemudian didail semula ke penstabilan semasa aliran berterusan. Kebocoran pada talian awal telah dimatikan daripada SLS semasa ujian pra-tekan kerana tiada propelan masuk sedang dimainkan pada masa itu.

“Sekiranya kami berada dalam pengiraan terminal, yang ini sedang diuji, ia akan menjadi pelanggaran dan menghentikan pengiraan, tetapi untuk peraturan asas yang ditetapkan untuk hari ini, mereka berada dalam pengiraan itu, dan pasukan pelancar tidak sabar untuk kembali data itu dan melihatnya dengan teliti,” kata Nail.

Kini pasukan mengisi semula peringkat teras dengan hidrogen cecair yang dikeluarkan semasa ujian pra-tekan, dan mengembalikan peringkat atas ke dalam mod penambahan semula, jadi pada asasnya set propelan yang stabil semula dalam kedua-dua peringkat teras dan ICPS.

NASA mengumumkan ia telah menyelesaikan semua objektif pada 4:40 petang, dan pasukan sedang bersiap untuk mengeluarkan propelan dengan selamat dari roket.

Operasi tangki pada asalnya dijangka selesai pada jam 3 petang, tetapi kelewatan kerana kebocoran itu memanjangkan garis masa itu.

Selepas gosok terbaharu, NASA membuat pembaikan di pad pelancaran, supaya jika ujian hari ini berjaya, percubaan pelancaran berpotensi boleh berlaku Selasa depan.

Enjin peringkat teras digabungkan dengan dua penggalak roket pepejal yang tidak diuji hari ini akan bergabung untuk memberikan 8.8 juta paun tujahan semasa lepas landas, yang akan menjadikan SLS roket paling berkuasa yang pernah dilancarkan dari Bumi mengatasi roket Saturn V yang digunakan dalam Apollo. program.

Ujian itu telah pun memasukkan apa yang disebut oleh pengurus NASA sebagai cara pemuatan yang lebih baik dan lembut untuk mengelakkan sebarang kejutan suhu dan tekanan yang mungkin menjadi punca di sebalik kebocoran 3 September.

“Ini adalah sebahagian daripada operasi baharu di mana mereka mengambilnya dengan sangat perlahan dengan hidrogen cecair yang membenarkan talian menjadi sangat perlahan sejuk dan kemudian mengisi perlahan telah pergi sedikit perlahan daripada biasa ke dalam tangki,” kata Nail.

NASA masih memerlukan OK untuk pergi dari Angkatan Angkasa AS, yang mengawal Julat Timur di mana roket itu akan dilancarkan. NASA memohon penepian kepada peraturan tentang memeriksa bateri pada sistem penamatan penerbangan roket, yang pada masa ini memerlukan NASA untuk memastikan bateri dicas dalam masa 25 hari, satu proses yang memerlukan 5.75 juta paun, 322 kaki. -Gabungan tinggi roket, pelancar dan kapal angkasa untuk kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan.

Pergi Untuk Pelancaran – Berita Angkasa

Setiap minggu

Betulkan teleskop anda pada semua berita berkaitan angkasa, daripada pelancaran roket kepada kemajuan industri angkasa.

Kali terakhir mekanisme pemusnahan diri diperiksa ialah sebelum 16 Ogos apabila Artemis I kali terakhir melancarkan ke pad pelancaran dari VAB.

Jika NASA mendapat penepian, ia sedang mengejar dua tarikh pelancaran yang berpotensi. Yang pertama ialah Selasa, 27 September, tetingkap 70 minit yang dibuka pada 11:37 pagi yang akan terbang dalam misi hampir 40 hari yang akan mendarat kembali ke Bumi pada 5 Nov. Yang kedua ialah Ahad, 2 Okt. , tetingkap 109 minit yang dibuka pada 2:52 petang dan terbang untuk kira-kira 41 hari misi dan mendarat pada 11 Nov.

Ikuti liputan angkasa Orlando Sentinel di Facebook.com/goforlaunchsentinel.

We wish to thank the writer of this write-up for this remarkable content

NASA bekerja melalui kebocoran baharu untuk ujian tangki Artemis I menjelang kemungkinan pelancaran minggu depan


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/