NASA Berharap untuk Melancarkan Satelit Bersaiz Microwave Sangat Istimewa pada hari Isnin

Roket Electron Lab Rocket terletak di atas pad pelancaran di Kompleks Pelancaran 1 di New Zealand untuk latihan pakaian basah menjelang pelancaran CAPSTONE.

Satelit kecil bersedia untuk menetapkan pentas untuk sesuatu yang jauh lebih hebat: stesen angkasa bulan penuh. Satelit CAPSTONE NASA dijadualkan dilancarkan pada hari Isnin dan kemudian pergi ke orbit bulan yang unik dalam misi pencari laluan untuk program Artemisyang berusaha untuk mengembalikan manusia ke Bulan lewat dekad ini.

CAPSTONE sedang menaiki roket Electron Rocket Lab, yang akan berlepas dari Kompleks Pelancaran 1 syarikat swasta di Mahia, New Zealand. Makmal Roket menjadi tajuk utama pada bulan Mei dengan menggunakan helikopter untuk menangkap roket penggalak yang jatuh. Pelancaran CAPSTONE dijadualkan pada 6 pagi ET pada 27 Jun dengan liputan langsung bermula sejam lebih awal. Anda boleh menangkap tindakan itu di agensi laman web atau aplikasiatau anda boleh menontonnya di livefeed di bawah.

NASA Live: Strim Rasmi TV NASA

Kira-kira seminggu selepas misi CAPSTONE, perjalanan siasatan akan disediakan melalui NASA Mata pada Sistem Suria visualisasi data 3D masa nyata interaktif.

Misi Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment (CAPSTONE) akan menghantar satelit bersaiz gelombang mikro ke orbit halo rectilinear hampir (NRHO) mengelilingi Bulan. Satelit itu akan menjadi yang pertama melayari orbit bulan yang unik ini, mengujinya untuk yang dirancang Gerbang Bulanstesen angkasa kecil yang bertujuan untuk membolehkan kehadiran manusia yang berterusan di Bulan.

NRHO istimewa kerana di situlah tarikan graviti dari Bulan dan Bumi berinteraksi; orbit ini secara teorinya akan mengekalkan kapal angkasa dalam “titik manis graviti” dalam orbit yang hampir stabil mengelilingi Bulan, Menurut kepada NASA. Oleh itu NRHO adalah ideal kerana ia akan memerlukan bahan api yang lebih sedikit daripada orbit konvensional dan ia akan membolehkan stesen angkasa bulan yang dicadangkan mengekalkan talian komunikasi yang berterusan dengan Bumi. Tetapi sebelum NASA membina Gatewaynya di orbit yang sangat elips ini, agensi angkasa lepas akan menggunakan CAPSTONE-dimiliki dan dikendalikan oleh Advanced Space yang berpangkalan di Colorado-untuk menguji model orbitnya.

Konsep artis tentang CAPSTONE.
Gif: NASA/Daniel Rutter

Enam hari selepas dilancarkan dari Bumi, peringkat atas roket Electron akan melepaskan satelit CAPSTONE dalam perjalanannya ke Bulan. Cubesat seberat 55 paun (25 kilogram) kemudiannya akan melakukan baki perjalanan empat bulannya secara solo. Sebaik sahaja di Bulan, CAPSTONE akan menguji dinamik orbit orbitnya selama kira-kira enam bulan. Satelit itu juga akan digunakan untuk menguji teknologi navigasi kapal angkasa-ke-kapal angkasa dan keupayaan julat sehala yang akhirnya boleh mengurangkan keperluan untuk kapal angkasa masa hadapan untuk berkomunikasi dengan pengawal misi di Bumi dan menunggu isyarat dihantar dari kapal angkasa lain.

NASA secara teratur menyusun kepingan-kepingan untuk pemulangan yang dirancang oleh agensi itu ke Bulan. The raptai pakaian basah keempat dan terbaharu bagi Sistem Pelancaran Angkasa (SLS) agensi angkasa lepas berjalan lancarmembuka jalan untuk kemungkinan pelancaran pada akhir Ogos.

Lagi: Satelit Terikat Bulan Kecil Ini Boleh Mengukir Laluan Untuk Stesen Angkasa Lunar

We would like to say thanks to the author of this short article for this awesome material

NASA Berharap untuk Melancarkan Satelit Bersaiz Microwave Sangat Istimewa pada hari Isnin


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/