NASA berhenti dari pelancaran Selasa untuk Artemis I, menangguhkan keputusan tarik balik

Dengan ancaman yang semakin hampir dari apa yang diramalkan sebagai Taufan Ian, NASA akhirnya melemparkan tuala pada hari Sabtu untuk percubaan pelancaran pada Selasa misi Artemis I ke bulan dari Pusat Angkasa Kennedy.

Pada hari Ahad, pengurus menyatakan mereka akan menunggu lebih lama sebelum membuat keputusan sama ada untuk melancarkan atau tidak gabungan besar-besaran 5.75 juta paun, gabungan roket Sistem Pelancaran Angkasa, pelancar mudah alih dan kapal angkasa Orion setinggi 5.75 juta paun setinggi 322 kaki untuk keselamatan Kenderaan. Bangunan Perhimpunan.

Dalam kemas kini yang disiarkan ke laman web NASA, keputusan itu tidak akan datang sehingga malam Ahad, dan kemungkinan pemulangan semula tidak akan dimulakan sehingga Isnin atau awal Selasa.

“Maklumat terkini yang disediakan oleh Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan, Angkatan Angkasa AS, dan Pusat Taufan Nasional menunjukkan pergerakan yang lebih perlahan dan menjejaki ribut yang berpotensi lebih barat berbanding ramalan semalam, memberikan lebih banyak masa untuk proses membuat keputusan agensi dan untuk pekerja mengutamakan keluarga mereka sekiranya ribut memberi kesan kepada kawasan Pusat Angkasa Kennedy,” kemas kini itu berbunyi.

Pada mulanya, NASA telah menunjukkan pengembalian semula berpotensi bermula malam Ahad atau awal Isnin.

Dengan setiap ramalan yang dikemas kini, kesan ketibaan ribut terus ditolak lebih jauh dari Pantai Angkasa. Pada mulanya ramalan mengatakan bahawa Pantai Angkasa mungkin merasakan angin ribut tropika pagi Selasa, pada masa yang sama NASA berhasrat untuk melancarkan.

Ribut Tropika Ian yang terletak di tengah Caribbean pada masa ini diramalkan akan menjadi taufan malam Ahad atau pagi Isnin, dan kemudian bergerak ke utara ke atas Cuba ke Teluk Mexico. Pusatnya dijangka berada lebih 100 batu dari pantai barat daya Florida pada hari Rabu dengan potensi pendaratan di mana-mana dari Panhandle turun ke Fort Myers sebagai taufan Kategori 2 dengan angin 105 mph selewat-lewatnya pada hari Jumaat.

Landasan konsensus setakat 11 pagi Ahad adalah pusat ribut yang menyasarkan selekoh besar di selatan Tallahassee.

“Agensi itu mengambil pendekatan bijak dalam proses membuat keputusannya untuk membolehkan agensi itu melindungi pekerjanya dengan melengkapkan daftar selamat tepat pada masanya untuk mereka menangani keperluan keluarga mereka sambil juga melindungi pilihan untuk meneruskan dengan yang lain. melancarkan peluang dalam tetingkap semasa jika ramalan cuaca bertambah baik,” kenyataan awal dibacakan Sabtu.

Dalam taklimat pada hari Jumaat, pengurus misi menyatakan roket itu diperakui untuk menahan angin berkelajuan 85 mph pada pad pelancaran. Pengembalian semula akan mengambil masa kira-kira tiga hari untuk menyediakan perkakasan untuk perjalanan dan membuat perjalanan perlahan sejauh 4 batu kembali ke VAB dari Launch Pad 39-B. Sebelum ini, pegawai telah berkata gulungan ke dan dari VAB boleh memberi lebih tekanan pada perkakasan, jadi jika boleh, tinggal di pad pelancaran adalah lebih baik.

Pergi Untuk Pelancaran – Berita Angkasa

Setiap minggu

Betulkan teleskop anda pada semua berita berkaitan angkasa, daripada pelancaran roket kepada kemajuan industri angkasa.

“Kami mempunyai reka bentuk yang mantap, tetapi kami mahu melindungi kenderaan itu,” kata John Blevins, ketua jurutera SLS.

Jika pengurus memilih untuk kekal pada pad, peluang seterusnya untuk dilancarkan semasa tingkap ini ialah Ahad, 2 Okt, tetingkap 109 minit yang dibuka pada 2:52 petang dan terbang untuk kira-kira 41 hari misi dan mendarat pada Nov. 11.

Selepas itu, NASA perlu berhenti sehingga tetingkap tersedia seterusnya pada 17-31 Okt, 12-27 Nov dan 9-23 Dis. Setiap tingkap hanya mempunyai hari tertentu di mana Bumi dan bulan berada dalam kedudukan yang betul untuk misi yang dirancang.

Artemis I ialah misi tanpa awak yang menggabungkan pelancar mudah alih, roket Sistem Pelancaran Angkasa dan kapal angkasa Orion. Tujahan 8.8 juta paun SLS semasa lepas landas akan menjadi roket paling berkuasa yang pernah dilancarkan dari Bumi mengatasi roket Saturn V dari misi Apollo.

Kapal angkasa Orion akan digerakkan ke dalam suntikan trans-lunar di mana rancangan akan menghantarnya sejauh 280,000 batu jauhnya, 40,000 batu lebih jauh daripada bulan. Ia akan membuat beberapa orbit bulan selama beberapa minggu sebelum kembali ke Bumi lebih pantas daripada mana-mana kapal angkasa dinilai manusia pernah cuba memasuki semula, masuk pada kelajuan 24,500 mph menghasilkan haba 5,000 darjah Fahrenheit.

Matlamatnya adalah untuk memastikan Orion dapat bertahan dengan keterlaluan untuk memastikan manusia selamat dalam misi masa depan. Jika berjaya, Artemis II boleh terbang bersama anak kapal untuk mengorbit bulan pada 2024 dan Artemis III boleh terbang seawal 2025 untuk mengembalikan manusia termasuk wanita pertama ke permukaan bulan buat kali pertama sejak Apollo 17 pada 1972.

Ikuti liputan angkasa Orlando Sentinel di Facebook.com/goforlaunchsentinel.

We want to thank the writer of this write-up for this remarkable content

NASA berhenti dari pelancaran Selasa untuk Artemis I, menangguhkan keputusan tarik balik


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/