NASA Bersedia Mengucapkan ‘Perpisahan’ kepada Kapal Angkasa InSight – Pendarat Marikh InSight NASA

1460
1461

Perbandingan Selfie InSight

Menggunakan kamera pada lengan robotnya, pendarat InSight NASA mengambil swafoto ini pada 6 Dis 2018 – hanya 10 hari selepas pendaratan di Marikh – dan 24 April 2022. Lapisan habuk tebal dapat dilihat pada pendarat dan panel solarnya dalam imej yang terakhir. Kredit: NASA/JPL-Caltech. Muat turun imej ›


Melihat dengan lebih dekat apa yang perlu dilakukan untuk menyelesaikan misi apabila bekalan kuasa kapal angkasa terus berkurangan.


Hari semakin hampir apabila NASA Pendarat Mars InSight akan senyap, menamatkan misi mencipta sejarahnya untuk mendedahkan rahsia dalaman Planet Merah. Penjanaan kuasa kapal angkasa terus menurun apabila habuk yang ditiup angin pada panel solarnya semakin tebal, jadi pasukan telah mengambil langkah untuk meneruskan selama mungkin dengan kuasa yang masih ada. Penghujungnya dijangka tiba dalam beberapa minggu akan datang.

Roket yang melancarkan pendarat InSight NASA ke Marikh pada 2018 dilihat di Pangkalan Tentera Udara Vandenberg, kini dikenali sebagai Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg.

Roket InSight Bersedia untuk Dilancarkan: Roket yang melancarkan pendarat InSight NASA ke Marikh pada 2018 dilihat di Pangkalan Tentera Udara Vandenberg, kini dikenali sebagai Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg. Kredit: NASA/JPL-Caltech/Charles Babir. Muat turun imej ›

Tetapi walaupun pasukan operasi 25 hingga 30 anggota yang rapat – sekumpulan kecil berbanding misi Marikh yang lain – terus memerah sepenuhnya daripada InSight (singkatan untuk Penerokaan Dalaman menggunakan Penyiasatan Seismik, Geodesi dan Pengangkutan Haba), mereka juga telah mula mengambil langkah untuk menamatkan misi.

Berikut adalah gambaran tentang rupanya.

Memelihara Data

Langkah terakhir yang paling penting dengan misi InSight ialah menyimpan datanya dan menjadikannya boleh diakses oleh penyelidik di seluruh dunia. Data pendarat telah menghasilkan butiran tentang Marikh lapisan dalamanteras cairnya, peninggalan berubah-ubah yang mengejutkan di bawah permukaan medan magnetnya yang kebanyakannya telah pupus, cuaca di bahagian Marikh ini, dan banyak aktiviti gempa bumi.

Pandangan seismometeryang disediakan oleh Centre National d’Études Spatiales (CNES) Perancis, telah mengesan lebih daripada 1,300 gempa bumi sejak pendarat itu mendarat pada November 2018, yang terbesar berukuran magnitud 5. Ia malah gempa yang direkodkan daripada kesan meteoroid. Memerhatikan bagaimana gelombang seismik daripada gegaran tersebut berubah semasa mereka mengembara melalui planet ini menawarkan gambaran yang tidak ternilai ke bahagian dalam Marikh tetapi juga memberikan pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana semua dunia berbatu, termasuk Bumi dan Bulannya, terbentuk.

“Akhirnya, kita dapat melihat Marikh sebagai planet dengan lapisan, dengan ketebalan, komposisi yang berbeza,” kata Bruce Banerdt dari Makmal Pendorong Jet NASA di California Selatan, penyiasat utama misi itu. “Kami mula benar-benar mengusik butirannya. Sekarang ia bukan hanya teka-teki ini; ia sebenarnya adalah planet yang hidup dan bernafas.”

Bacaan seismometer akan menyertai satu-satunya set data seismik luar angkasa yang lain, daripada misi bulan Apollo, dalam Sistem Data Planet NASA. Mereka juga akan pergi ke arkib antarabangsa yang dikendalikan oleh Institusi Penyelidikan Diperbadankan untuk Seismologi, yang menempatkan “semua lokasi data rangkaian seismik daratan,” kata Sue Smrekar dari JPL, timbalan penyiasat utama InSight. “Sekarang, kami juga mempunyai satu di Marikh.”

Smrekar berkata data itu dijangka terus menghasilkan penemuan selama beberapa dekad.

Mengurus Kuasa

Pada awal musim panas ini, pendarat mempunyai sedikit kuasa yang tinggal sehingga misi mematikan semua instrumen sains InSight yang lain mengikut urutan untuk memastikan seismometer berjalan. Mereka juga mematikan sistem perlindungan kerosakan yang sebaliknya akan menutup seismometer secara automatik jika sistem mengesan bahawa penjanaan kuasa pendarat adalah sangat rendah.

“Kami turun kepada kurang daripada 20% daripada kapasiti penjanaan asal,” kata Banerdt. “Ini bermakna kami tidak mampu untuk menjalankan instrumen sepanjang masa.”

Baru-baru ini, selepas ribut habuk serantau ditambah pada panel suria yang dilitupi habuk pendarat, pasukan itu memutuskan untuk mematikan seismometer sama sekali untuk menjimatkan kuasa. Kini setelah ribut berakhir, seismometer mengumpul data sekali lagi – walaupun misi menjangkakan pendarat hanya mempunyai kuasa yang mencukupi untuk beberapa minggu lagi.

Daripada pelbagai penderia seismometer, hanya yang paling sensitif masih beroperasi, kata Liz Barrett, yang mengetuai operasi sains dan instrumen untuk pasukan di JPL, sambil menambah, “Kami meneruskannya hingga ke penghujungnya.”

Berkembar Mengemas

Ahli senyap pasukan ialah ForeSight, the model kejuruteraan bersaiz penuh InSight dalam JPL Makmal Instrumen Dalam-Situ. Jurutera menggunakan ForeSight untuk mempraktikkan cara InSight meletakkan instrumen sains di permukaan Marikh dengan lengan robot pendarat, teknik ujian untuk mendapatkan kuar haba pendarat ke dalam tanah Marikh yang melekitdan membangunkan cara untuk mengurangkan bunyi bising diambil oleh seismometer.

Dalam ruang ujian di JPL, jurutera berlatih menggunakan instrumen InSight menggunakan ForeSight, replika bersaiz penuh pendarat yang akan disimpan dalam kotak sebaik sahaja misi selesai.

Mempraktikkan Penerapan Instrumen InSight: Dalam ruang ujian di JPL, jurutera berlatih menggunakan instrumen InSight menggunakan ForeSight, replika bersaiz penuh pendarat yang akan disimpan dalam kotak sebaik sahaja misi selesai. Beberapa jurutera memakai cermin mata hitam untuk menghalang lampu kuning terang yang meniru cahaya matahari seperti yang muncul di Marikh. Kredit: NASA/JPL-Caltech/IPGP. Muat turun imej ›

ForeSight akan disimpan dalam peti dan diletakkan dalam storan. “Kami akan membungkusnya dengan penjagaan yang penuh kasih sayang,” kata Banerdt. “Ia merupakan alat yang hebat, teman yang hebat untuk kami sepanjang misi ini.”

Mengisytiharkan Misi Tamat

NASA akan mengisytiharkan misi itu tamat apabila InSight terlepas dua sesi komunikasi berturut-turut dengan kapal angkasa yang mengorbit Marikh, sebahagian daripada Rangkaian Relay Mars – tetapi hanya jika punca komunikasi terlepas adalah pendarat itu sendiri, kata pengurus rangkaian Roy Gladden dari JPL. Selepas itu, Rangkaian Angkasa Lepas NASA akan mendengar untuk seketika, untuk berjaga-jaga.

Tidak akan ada langkah heroik untuk mewujudkan semula hubungan dengan InSight. Walaupun acara penjimatan misi – tiupan angin yang kuat, katakan, yang membersihkan panel – tidak diragukan, ia dianggap tidak mungkin.

Sementara itu, selagi InSight kekal berhubung, pasukan akan terus mengumpul data. “Kami akan terus membuat pengukuran sains selagi kami boleh,” kata Banerdt. “Kami berada di bawah rahmat Marikh. Cuaca di Marikh bukan hujan dan salji; cuaca di Marikh adalah debu dan angin.”

Lagi Mengenai Misi

JPL menguruskan InSight untuk Direktorat Misi Sains NASA. InSight ialah sebahagian daripada Program Penemuan NASA, yang diuruskan oleh Pusat Penerbangan Angkasa Marshall agensi di Huntsville, Alabama. Lockheed Martin Space di Denver membina kapal angkasa InSight, termasuk peringkat pelayaran dan pendaratnya, serta menyokong operasi kapal angkasa untuk misi itu.

Sebilangan rakan kongsi Eropah, termasuk Pusat Nasional d’Études Spatiales (CNES) Perancis dan Pusat Aeroangkasa Jerman (DLR), menyokong misi InSight. CNES menyediakan Eksperimen Seismik untuk Struktur Dalaman (SEIS) instrumen kepada NASA, dengan penyiasat utama di IPGP (Institut de Physique du Globe de Paris). Sumbangan penting untuk SEIS datang daripada IPGP; Institut Max Planck untuk Penyelidikan Sistem Suria (MPS) di Jerman; Institut Teknologi Persekutuan Switzerland (ETH Zurich) di Switzerland; Imperial College London dan Universiti Oxford di United Kingdom; dan JPL. DLR menyediakan Pakej Aliran Haba dan Sifat Fizikal (HP3) instrumen, dengan sumbangan besar daripada Pusat Penyelidikan Angkasa (CBK) Akademi Sains Poland dan Astronika di Poland. Centro de Astrobiología (CAB) Sepanyol membekalkan penderia suhu dan angin, dan Agensi Angkasa Itali (ASI) membekalkan pemantul retro laser pasif.

Kenalan Media Berita

Andrew Baik
Makmal Jet Propulsion, Pasadena, Calif.
818-393-2433

andrew.c.good@jpl.nasa.gov

Karen Fox / Alana Johnson
Ibu Pejabat NASA, Washington
301-286-6284 / 202-358-1501

karen.c.fox@nasa.gov / alana.r.johnson@nasa.gov

Ditulis oleh Pat Brennan

We want to thank the author of this short article for this amazing web content

NASA Bersedia Mengucapkan ‘Perpisahan’ kepada Kapal Angkasa InSight – Pendarat Marikh InSight NASA


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/