NASA bersedia untuk mematikan kapal angkasa Voyager selepas lebih 44 tahun

Selepas lebih 44 tahun mengembara lebih jauh dari Bumi daripada mana-mana objek buatan manusia sebelum ini, kapal angkasa Voyager memasuki fasa terakhir mereka.

Kedua-dua Voyagers telah dilancarkan dari Cape Canaveral pada tahun 1977 – dengan Voyager 2 sebenarnya yang pertama berlepas – mengambil kesempatan daripada penjajaran yang jarang berlaku (sekali setiap 176 tahun) Musytari, Zuhal, Uranus dan Neptune untuk menembak ke angkasa antara bintang.

Mereka direka bentuk untuk bertahan lima tahun dan mengkaji Musytari dan Zuhal tetapi yang luar biasa kedua-dua kapal angkasa masih berfungsi walaupun melarikan diri di luar gelembung plasma panas yang dikenali sebagai heliopause yang mentakrifkan permulaan tepi sistem suria kita.

Bercakap kepada majalah Amerika saintifik mengenai mematikan probe, ahli fizik NASA Ralph McNutt berkata: “Kami berusia 44 tahun setengah, jadi kami telah melakukan 10 kali jaminan ke atas perkara buruk itu.”

Kedua-dua kapal angkasa itu dikuasakan oleh penjana termoelektrik radioisotop (RTG) – dikuasakan oleh haba daripada sfera plutonium yang mereput – walaupun output RTG ini berkurangan kira-kira empat watt setiap tahun.

Ini bermakna instrumen sedang dimatikan satu demi satu.

Sehingga hari ini Voyager 1 hanya mempunyai empat instrumen berfungsi lagi, dan Voyager 2 mempunyai lima.

Sudah pasti bahawa pada satu ketika plutonium yang menggerakkan kapal angkasa akan mereput melebihi apa yang mampu memastikan probe berfungsi. Sesetengah menganggarkan ia mungkin seawal 2025, manakala yang lain berharap ia mungkin kemudian.

Tetapi mereka telah mengejutkan jurutera NASA setakat ini, yang menjangkakan untuk mula mematikan instrumen Voyager 2 terlebih dahulu, satu demi satu, mulai tahun 2020. Sebaliknya, tiada apa yang telah dimatikan sejak 2008.

“Jika semuanya berjalan lancar, mungkin kita boleh melanjutkan misi ke tahun 2030-an. Ia hanya bergantung kepada kuasa. Itulah titik hadnya,” kata Linda Spilker, yang mula bekerja pada misi Voyager sebelum mereka dilancarkan, bercakap kepada Scientific American .

Melarikan diri dari sistem suria

Ia mengambil masa Voyager 1 sekitar 36 tahun untuk melanggar heliopausedan data yang telah dihantar semula sejak itu mencadangkan beberapa kualiti yang menarik tentang peranan medan magnet di alam semesta.

Voyager 2 kemudiannya berlalu ke ruang antara bintang pada 2018 – 41 tahun selepas ia dilancarkan – menembusi sempadan luar heliopause di mana angin suria panas bertemu dengan ruang sejuk yang dikenali sebagai medium antara bintang.

Tetapi ruang angkasa sangat, sangat besar dan tiada satu pun probe pada masa ini dianggap berada di luar sistem suria. Sempadan terakhir dianggap sebagai Awan Oort, koleksi objek kecil yang masih di bawah pengaruh graviti Matahari.

NASA berkata ia akan mengambil masa kira-kira 300 tahun untuk Voyager 2 untuk mencapai pinggir dalam Awan Oort, dan mungkin 30,000 tahun untuk terbang melepasinya.

Voyager 1 kini berada 14.5 bilion batu (23.3 bilion km) dari Bumi dan ia mengambil masa 20 jam cahaya dan 33 minit untuk menempuh jarak itu, bermakna ia mengambil masa dua hari untuk menghantar mesej kepada kapal angkasa dan mendapat respons.

Voyager 2 tidak begitu jauh, hanya 12 bilion batu dari Bumi, hanya di bawah jarak cahaya 18 jam dari kami.

Kedua-dua kapal angkasa itu membawa cakera bersalut emas yang mengandungi ucapan pelbagai budaya, lagu dan gambar, sekiranya mereka suatu hari nanti bertemu dengan kehidupan pintar – walaupun beberapa ahli astronomi telah memberi amaran bahawa manusia mungkin menyesal membuat hubungan pertama.

Carl Sagan menolak kebimbangan ini: “Hakikatnya, untuk lebih baik atau lebih buruk, kami telah mengumumkan kehadiran dan lokasi kami kepada alam semesta, dan terus berbuat demikian setiap hari.

“Terdapat sfera transmisi radio kira-kira tiga puluh tahun cahaya tebal mengembang keluar pada kelajuan cahaya, mengumumkan kepada setiap bintang ia menyelubungi bahawa bumi penuh dengan manusia.

“Program televisyen kami membanjiri ruang dengan isyarat yang dapat dikesan pada jarak yang sangat jauh oleh instrumen yang tidak lebih besar daripada kami sendiri. Ia adalah pemikiran yang menyedihkan bahawa berita pertama kami mungkin hasil daripada Super Bowl,” tulisnya.

Asteroid yang dipanggil 2020 XL5, rakan asteroid ke Bumi yang mengorbit matahari di sepanjang laluan yang sama dengan planet kita. Gambar: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Enjin Angkasa

Data misteri

Baru-baru ini pada bulan lepas NASA berkata juruteranya sedang berusaha untuk menyelesaikan misteri yang menjejaskan data telemetri Voyager 1, walaupun Voyager 2 terus beroperasi secara normal – walaupun dengan beberapa instrumen kini dimatikan untuk jangka hayat.

Siasatan masalah mempunyai sistem artikulasi dan kawalan sikap (AACS) yang bertanggungjawab terhadap orientasi kapal angkasa, termasuk memastikan antenanya dihalakan tepat ke Bumi supaya ia boleh menghantar data ke rumah.

Data ini masih tiba, mencadangkan AACS terus berfungsi seperti yang dimaksudkan, tetapi data telemetri itu sendiri tidak sah menurut NASA. Ia nampaknya dijana secara rawak atau tidak mencerminkan mana-mana keadaan yang mungkin AACS sebenarnya boleh berada, jelas agensi angkasa lepas.

“Misteri seperti ini adalah setanding untuk kursus pada peringkat misi Voyager ini,” kata Suzanne Dodd, pengurus projek untuk Voyager 1 dan 2 di Makmal Pendorong Jet NASA di California Selatan.

“Kapal angkasa kedua-duanya berusia hampir 45 tahun, yang jauh melebihi jangkaan perancang misi. Kami juga berada di ruang antara bintang – persekitaran sinaran tinggi yang belum pernah diterbangkan oleh kapal angkasa sebelum ini.

“Jadi terdapat beberapa cabaran besar untuk pasukan kejuruteraan. Tetapi saya fikir jika ada cara untuk menyelesaikan isu ini dengan AACS, pasukan kami akan menemuinya,” tambah Cik Dodd.

Legasi

Pada 14 Februari 1990, ketika Voyager 1 melepasi Uranus, ia berpatah balik ke arah Bumi untuk mengambil gambar planet kita sebagai titik kecil.

Empat tahun kemudian ahli astronomi Carl Sagan merenungkan kepentingan gambar itu kepada penonton di Universiti Cornell, yang terkenal mencipta namanya sebagai “Titik Biru Pucat”, dan memberikan salah satu ucapan yang paling banyak diterbitkan sepanjang zaman.

“Pertimbangkan lagi titik itu. Itu di sini. Itulah rumah. Itulah kita. Di atasnya semua orang yang anda sayangi, semua orang yang anda kenali, semua orang yang anda pernah dengar, setiap manusia yang pernah ada, menjalani kehidupan mereka.

“Agregat kegembiraan dan penderitaan kita, beribu-ribu agama yang yakin, ideologi, dan doktrin ekonomi, setiap pemburu dan pemburu, setiap pahlawan dan pengecut, setiap pencipta dan pemusnah tamadun, setiap raja dan petani, setiap pasangan muda yang jatuh cinta, setiap ibu. dan bapa, anak yang penuh harapan, pencipta dan peneroka, setiap guru moral, setiap ahli politik yang korup, setiap ‘superstar’, setiap ‘pemimpin tertinggi’, setiap orang suci dan pendosa dalam sejarah spesies kita tinggal di sana – di atas setitik debu yang digantung di sinar matahari.”

Bumi sebagai titik biru pucat, dari Neptunus
Imej:
Titik biru pucat Carl Sagan

Kita mungkin tidak akan melihatnya lagi dalam masa terdekat.

NASA berkata walaupun mungkin kamera dihidupkan semula, berbuat demikian bukanlah keutamaan untuk misi antara bintang.

Agensi itu menambah bahawa gambar itu mungkin tidak sehebat yang dirakam pada tahun 1990 sama ada: “Ia sangat gelap di mana Voyagers sekarang. Walaupun anda masih dapat melihat beberapa bintang yang lebih terang dan beberapa planet dengan kamera , anda sebenarnya boleh melihat bintang dan planet ini dengan lebih baik dengan teleskop amatur di Bumi.”

Bagi mereka yang masih mempunyai harapan, NASA memberi amaran bahawa percubaan itu boleh menjadi pembaziran sumber probe yang semakin berkurangan: “Komputer di lapangan yang memahami perisian dan menganalisis imej tidak wujud lagi.

“Kamera dan pemanasnya juga telah terdedah selama bertahun-tahun kepada keadaan yang sangat sejuk di bahagian dalam sistem suria kita.

“Walaupun pengurus misi mencipta semula komputer di atas tanah, memuatkan semula perisian ke kapal angkasa dan dapat menghidupkan semula kamera, tidak jelas bahawa ia akan berfungsi.”

We would like to say thanks to the author of this write-up for this incredible web content

NASA bersedia untuk mematikan kapal angkasa Voyager selepas lebih 44 tahun


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/