NASA bersedia untuk percubaan kedua pada pelancaran bulan Artemis

CAPE CANAVERAL, Fla., 3 Sept (Reuters) – Pasukan darat di Pusat Angkasa Kennedy bersiap sedia pada hari Sabtu untuk percubaan kedua melancarkan roket bulan generasi akan datang NASA pada penerbangan sulungnya, dengan harapan dapat menyelesaikan masalah kejuruteraan yang menggagalkan serangan awal. kira detik lima hari lalu.

Pengawal pelancaran mula mengisi roket Sistem Pelancaran Angkasa (SLS) setinggi 32 tingkat dengan bahan api awal pada hari Sabtu sebelum pelepasan 2:17 petang EDT (1817 GMT) dari Cape Canaveral, Florida, melakukan percubaan kedua pada misi yang akan memulakan program Moon-to-Mars Artemis NASA yang bercita-cita tinggi 50 tahun selepas misi bulan Apollo yang terakhir.

(Grafik: https://tmsnrt.rs/3PPRsbN)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Bidaan pelancaran sebelum ini pada Isnin berakhir dengan masalah teknikal yang memaksa pengiraan detik dan penangguhan penerbangan tanpa anak kapal.

Ujian menunjukkan juruteknik telah membaiki saluran bahan api bocor yang menyumbang kepada pelancaran yang dibatalkan pada hari Isnin, Jeremy Parsons, timbalan pengurus program di pusat angkasa, memberitahu pemberita pada hari Jumaat.

Dua isu utama lain pada roket itu sendiri – sensor suhu enjin yang rosak dan beberapa keretakan pada busa penebat – telah diselesaikan dengan kepuasan NASA, pengurus misi Artemis Mike Sarafin memberitahu pemberita pada malam Khamis.

Cuaca sentiasa menjadi faktor tambahan di luar kawalan NASA. Ramalan terkini memerlukan 70% peluang untuk keadaan yang menggalakkan semasa tingkap pelancaran dua jam Sabtu, menurut Angkatan Angkasa AS di Cape Canaveral.

Jika jam undur dihentikan lagi, NASA boleh menjadualkan semula percubaan pelancaran lain untuk hari Isnin atau Selasa.

Digelar Artemis I, misi itu menandakan penerbangan pertama untuk kedua-dua roket SLS dan kapsul Orion, yang dibina di bawah kontrak NASA dengan Boeing Co (BA.N) dan Lockheed Martin Corp (LMT.N)masing-masing.

Ia juga menandakan perubahan besar dalam arah program penerbangan angkasa lepas manusia NASA selepas Apollo, selepas berdekad memberi tumpuan kepada orbit Bumi rendah dengan pengangkutan angkasa lepas dan Stesen Angkasa Antarabangsa.

Dinamakan untuk dewi yang merupakan saudara kembar Apollo dalam mitologi Yunani kuno, Artemis menyasarkan untuk mengembalikan angkasawan ke permukaan bulan seawal 2025.

Dua belas angkasawan berjalan di bulan semasa enam misi Apollo dari 1969 hingga 1972, satu-satunya penerbangan angkasa lepas yang belum menempatkan manusia di permukaan bulan.

Tetapi Apollo, yang dilahirkan dari perlumbaan angkasa AS-Soviet semasa Perang Dingin, kurang dipacu sains daripada Artemis.

Program bulan baharu telah menyenaraikan rakan komersial seperti SpaceX dan agensi angkasa lepas Eropah, Kanada dan Jepun untuk akhirnya menubuhkan pangkalan operasi bulan jangka panjang sebagai batu loncatan kepada pelayaran manusia yang lebih bercita-cita tinggi ke Marikh.

Mendapatkan kapal angkasa SLS-Orion dari tanah adalah langkah pertama yang penting. Pelayaran pertamanya bertujuan untuk meletakkan kenderaan seberat 5.75 juta paun itu melalui langkahnya dalam penerbangan ujian yang ketat yang menolak had reka bentuknya dan bertujuan untuk membuktikan kapal angkasa itu sesuai untuk menerbangkan angkasawan.

Jika misi itu berjaya, penerbangan Artemis II krew mengelilingi bulan dan kembali boleh datang seawal 2024, untuk diikuti dalam masa beberapa tahun lagi dengan program pendaratan pertama angkasawan di bulan, salah seorang daripada mereka seorang wanita, dengan Artemis III.

ROKET BERKUASA

Dibilkan sebagai roket paling berkuasa dan kompleks di dunia, SLS mewakili sistem pelancaran menegak baharu terbesar yang telah dibina oleh agensi angkasa AS sejak Saturn V era Apollo.

Tanpa kesukaran pada saat-saat akhir, kiraan detik hari Sabtu sepatutnya berakhir dengan empat enjin RS-25 utama roket dan penggalak roket pepejal berkembarnya menyala untuk menghasilkan 8.8 juta paun tujah, kira-kira 15% lebih tujahan Saturnus V, menghantar kapal angkasa melencong ke langit.

Kira-kira 90 minit selepas pelancaran, peringkat atas roket akan menolak Orion keluar dari orbit Bumi pada laluan untuk penerbangan 37 hari yang membawanya ke dalam lingkungan 60 batu dari permukaan bulan sebelum belayar 40,000 batu (64,374 km) melepasi bulan dan kembali ke Bumi.

Kapsul itu dijangka memercik di Pasifik pada 11 Okt.

Walaupun tiada manusia akan berada di atas kapal, Orion akan membawa krew simulasi tiga – satu peragawati lelaki dan dua wanita – dipasang dengan penderia untuk mengukur tahap sinaran dan tekanan lain yang akan dialami angkasawan kehidupan sebenar.

Objektif utama misi ini adalah untuk menguji ketahanan perisai haba Orion semasa kemasukan semula kerana ia mencecah atmosfera Bumi pada 24,500 mph (39,429 kph), atau 32 kali kelajuan bunyi, apabila ia kembali dari orbit bulan – lebih cepat daripada kemasukan semula kapsul yang lebih biasa yang kembali dari orbit Bumi.

Perisai haba direka bentuk untuk menahan geseran kemasukan semula yang dijangka meningkatkan suhu di luar kapsul kepada hampir 5,000 darjah Fahrenheit (2,760 Celsius).

Lebih sedekad dalam pembangunan dengan penangguhan bertahun-tahun dan lebihan belanjawan, kapal angkasa SLS-Orion setakat ini telah menelan belanja NASA sekurang-kurangnya $37 bilion, termasuk reka bentuk, pembinaan, ujian dan kemudahan darat. Pejabat Inspektor Agung NASA telah mengunjurkan jumlah kos Artemis akan mencapai $93 bilion menjelang 2025.

NASA mempertahankan program itu sebagai rahmat kepada penerokaan angkasa lepas yang telah menjana puluhan ribu pekerjaan dan berbilion dolar dalam perdagangan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Joey Roulette di Cape Canaveral, Fla., dan Steve Gorman di Los Angeles Penyuntingan oleh Lisa Shumaker dan Frances Kerry

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to give thanks to the author of this article for this awesome web content

NASA bersedia untuk percubaan kedua pada pelancaran bulan Artemis


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/