NASA bersiap sedia untuk memesongkan asteroid, dalam ujian utama pertahanan planet

Seorang lelaki duduk di stesen kerjanya dalam Pusat Operasi Misi untuk kapal angkasa Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART), yang pantas menghampiri sasarannya.

Pertaruhan dinosaur berharap mereka akan memikirkan ini.

NASA pada hari Isnin akan mencuba satu kejayaan yang belum pernah dicapai oleh manusia sebelum ini: dengan sengaja menghentak kapal angkasa ke dalam asteroid untuk sedikit memesongkan orbitnya, dalam ujian utama keupayaan kita untuk menghentikan objek kosmik daripada memusnahkan kehidupan di Bumi.

Kapal angkasa Double Asteroid Redirection Test (DART) dilancarkan dari California pada November lalu dan semakin menghampiri sasarannya, yang mana ia akan menyerang pada kelajuan kira-kira 14,000 batu sejam (23,000 kph).

Yang pasti, baik asteroid moonlet Dimorphos, mahupun abang besar yang diorbitnya, dipanggil Didymos, tidak menimbulkan sebarang ancaman apabila pasangan itu menggelungkan Matahari, melepasi kira-kira tujuh juta batu dari Bumi pada pendekatan terdekat.

Tetapi percubaan itu adalah salah satu yang NASA anggap penting untuk dijalankan sebelum keperluan sebenar ditemui.

“Ini adalah masa yang menarik, bukan sahaja untuk agensi itu, tetapi dalam sejarah angkasa lepas dan dalam sejarah umat manusia secara terus terang,” kata Lindley Johnson, pegawai pertahanan planet untuk NASA kepada pemberita dalam taklimat Khamis.

Jika semuanya berjalan mengikut perancangan, hentaman antara kapal angkasa bersaiz kereta dan asteroid 530 kaki (160 meter atau dua Patung Liberty) akan berlaku pada 26 September jam 7:14 malam Waktu Timur (2314 GMT), dan boleh diikuti pada strim langsung NASA.

Dengan menyerang Dimorphos, NASA berharap untuk menolaknya ke orbit yang lebih kecil, mengurangkan sepuluh minit masa yang diperlukan untuk mengelilingi Didymos, yang kini 11 jam dan 55 minit-perubahan yang akan dikesan oleh teleskop darat pada hari-hari itu ikut.

Percubaan bukti konsep akan menjadikan kenyataan apa yang sebelum ini hanya dicuba fiksyen sains—terutamanya filem seperti “Armageddon” dan “Don’t Look Up.”

Grafik pada misi DART NASA untuk menghempas kapal angkasa kecil ke dalam asteroid mini untuk menukar trajektorinya sebagai ujian untuk sebarang potensi

Grafik mengenai misi DART NASA untuk merempuh kapal angkasa kecil ke dalam asteroid mini untuk menukar trajektorinya sebagai ujian untuk sebarang asteroid yang berpotensi berbahaya pada masa hadapan.

Mencabar secara teknikal

Apabila kraf itu bergerak sendiri melalui angkasa, terbang secara autonomi untuk misi itu fasa akhir seperti peluru berpandu sendiri, sistem kamera utamanya, yang dipanggil DRACO, akan mula memancarkan gambar pertama Dimorphos.

“Ia akan bermula sebagai titik cahaya kecil dan kemudian ia akan mengezum dan memenuhi keseluruhan bidang pandangan,” kata Nancy Chabot dari Makmal Fizik Gunaan Johns Hopkins (APL), yang menjadi tuan rumah. kawalan misi dalam taklimat baru-baru ini.

“Imej-imej ini akan berterusan sehingga mereka tidak,” tambah The ahli sains planet.

Beberapa minit kemudian, satelit bersaiz pembakar roti dipanggil LICIACube, yang dipisahkan daripada DART beberapa minggu sebelum itu, akan membuat laluan dekat tapak untuk menangkap imej perlanggaran dan ejecta—batu hancur yang dibuang akibat hentaman.

Gambar LICIACube akan dihantar semula dalam minggu dan bulan berikutnya.

Juga menonton acara itu: pelbagai teleskop, di Bumi dan di angkasa—termasuk James Webb yang beroperasi baru-baru ini—yang mungkin dapat melihat awan debu yang cerah.

Akhir sekali, gambaran penuh tentang rupa sistem itu akan didedahkan apabila misi Agensi Angkasa Eropah empat tahun ke bawah yang dipanggil Hera tiba untuk meninjau permukaan Dimorphos dan mengukur jisimnya, yang hanya boleh diteka oleh saintis pada masa ini.

Jika DART berjaya, maka ia adalah langkah pertama ke arah dunia yang mampu mempertahankan dirinya daripada ancaman wujud masa depan, kata pelan

Jika DART berjaya, maka ia adalah langkah pertama ke arah dunia yang mampu mempertahankan dirinya daripada ancaman kewujudan masa depan, kata saintis planet Nancy Chabot.

Bersedia

Sangat sedikit daripada berbilion-bilion asteroid dan komet dalam sistem suria kita dianggap berpotensi berbahaya kepada planet kita, dan tidak ada dalam seratus atau lebih tahun akan datang.

Tetapi “Saya memberi jaminan kepada anda bahawa jika anda menunggu cukup lama, akan ada objek,” kata Thomas Zurbuchen, ketua saintis NASA.

Kita tahu bahawa daripada rekod geologi—sebagai contoh, asteroid Chicxulub selebar enam batu melanda Bumi 66 juta tahun yang lalu, menjerumuskan dunia ke dalam musim sejuk yang panjang yang membawa kepada kepupusan besar-besaran dinosaur bersama-sama dengan 75 peratus spesies.

Sebaliknya, asteroid sebesar Dimorphos, hanya akan menyebabkan kesan serantau, seperti memusnahkan bandar, walaupun dengan kekuatan yang lebih besar daripada mana-mana bom nuklear dalam sejarah.

Para saintis juga berharap untuk mengumpul maklumat baharu yang berharga yang boleh memberitahu mereka tentang sifat asteroid secara lebih umum.

Berapa banyak momentum DART yang diberikan kepada Dimorphos akan bergantung pada sama ada asteroid itu batu pepejalatau lebih seperti “timbunan sampah” batu yang diikat oleh graviti bersama, sifat yang belum diketahui.

Kami juga tidak tahu bentuk sebenar: sama ada ia lebih seperti tulang anjing atau donat, tetapi jurutera NASA yakin sistem panduan SmartNav DART akan mencapai sasarannya.

Jika ia terlepas, NASA akan melakukan satu lagi pukulan dalam masa dua tahun, dengan kapal angkasa itu mengandungi bahan api yang cukup untuk laluan lain.

Tetapi jika ia berjaya, maka ia adalah langkah pertama ke arah dunia yang mampu mempertahankan dirinya daripada ancaman wujud masa depan, kata Chabot.


NASA akan menghempas kapal angkasa ke asteroid selebar 525 kaki pada bulan September. Begini cara menontonnya


© 2022 AFP

Petikan: NASA bersiap sedia untuk memesongkan asteroid, dalam ujian utama pertahanan planet (2022, 23 September) yang diperoleh pada 23 September 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

NASA bersiap sedia untuk memesongkan asteroid, dalam ujian utama pertahanan planet


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/