NASA dan China sedang mengintai tapak pendaratan yang sama berhampiran kutub selatan bulan – SpaceNews

HELSINKI – China dan Amerika Syarikat telah mengenal pasti tapak pendaratan berpotensi bertindih di kutub selatan bulan ketika kedua-dua negara meningkatkan cita-cita penerokaan bulan mereka.

Pelan yang bersilang separa untuk pendaratan bulan menyerlahkan minat baharu dalam sumber bulan tertentu dan menimbulkan persoalan tentang cara negara pesaing melaksanakan dan menyelaraskan rancangan penerokaan bulan masing-masing.

NASA awal bulan ini diumumkan pemilihan 13 lokasi berpotensi untuk misi kru Artemis 3 yang kini dijadualkan dilancarkan pada akhir 2025.

Tapak pendaratan calon NASA, setiap satu kira-kira 15 kali 15 kilometer, terletak dalam enam darjah latitud kutub selatan.

Sementara itu, jurnal Cina artikel di tapak pendaratan kutub selatan bulan yang berpotensi, yang dikarang oleh komander misi bulan Chang’e-4 Zhang He dan yang lain, mengenal pasti 10 tempat yang sesuai berhampiran kutub selatan bulan. Laman-laman tersebut dianggap berkaitan dengan negara Misi Chang’e-7pada masa ini dijadualkan pada 2024.

Chang’e-7 akan dibatalkan dan terdiri daripada sebuah pengorbit, satelit gegantipendarat, rover dan “pengesan terbang mini,” dengan yang kedua untuk mencari kehadiran air.

Artemis 3 dan Chang’e-7 kedua-duanya mengenal pasti tapak berhampiran kawah Shackleton, Haworth dan Nobile sebagai zon pendaratan yang berpotensi.

Pertindihan itu sebahagiannya disebabkan oleh kedua-duanya mencari tapak dengan ketinggian tinggi dan keadaan pencahayaan yang baik untuk menjalankan aktiviti misi sambil juga cukup dekat untuk kawah berbayang secara kekal yang dianggap memerangkap bahan meruap seperti air-ais.

Tidak jelas bagaimana kedua-dua negara akan menyelaraskan rancangan lunar masing-masing, dengan NASA bersedia untuk melancarkan Artemis 1 dan China mempunyai rancangan sendiri untuk sebuah Stesen Penyelidikan Lunar Antarabangsa.

NASA sangat terhad dalam kapasitinya untuk terlibat dengan entiti China dengan apa yang dipanggil Pindaan Wolf yang dimasukkan ke dalam rang undang-undang peruntukan pada tahun 2011.

Pada 2015, Pentadbiran Obama memulakan Dialog Angkasa Awam AS-China, yang dianjurkan oleh Jabatan Negara, membenarkan perbincangan mengenai perkara angkasa. Walaupun mesyuarat diteruskan ke dalam Pentadbiran Trump, jalan itu pada masa ini tidak kelihatan kondusif untuk perbincangan.

Jurucakap Jabatan Negara berkata di latar belakang bahawa, “Dialog Angkasa Awam AS-China yang terakhir adalah pada 2017. Tiada rancangan buat masa ini untuk dialog ruang sivil yang lain. Sekiranya dialog ruang sivil dijadualkan, Amerika Syarikat akan mengumumkan pada masa yang sesuai.

“Kami telah dan akan terus memastikan talian komunikasi terbuka dengan Beijing, termasuk mengenai isu keselamatan penerbangan angkasa.”

Kumpulan Penyelarasan Penerokaan Angkasa Lepas Antarabangsa (ISECG) bagaimanapun boleh membenarkan perbincangan pelbagai hala dan penyelarasan rancangan.

NASA mahupun pengarang kertas Zhang He tidak menjawab permintaan untuk mengulas mengenai tapak pendaratan yang bertindih pada masa akhbar.

Christopher Newman, profesor undang-undang dan dasar angkasa di Universiti Northumbria di United Kingdom, memberitahu SpaceNews bahawa “ini adalah peluang tulen untuk kerjasama dan kerjasama antara dua kuasa gergasi, dan akan menjadi peluang untuk menunjukkan semua retorik tentang penerokaan angkasa lepas yang lebih daripada sifat geopolitik.”

“Namun, sebenarnya tidak sukar untuk melihat mengapa mereka berdua mahukan tempat yang sama. Ia adalah hartanah lunar utama untuk penggunaan sumber in-situ. Ini boleh menjadi titik potensi konflik pertama ke atas sumber di luar Bumi, “kata Newman.

“Kedua-dua pihak adalah penandatangan Perjanjian Angkasa Lepas jadi secara nominal menerima penggunaan badan angkasa untuk tujuan aman, tetapi ia akan menjadi menarik untuk melihat apa yang berlaku. Banyak bergantung pada siapa yang sampai ke sana dahulu. Ini boleh menambah unsur persaingan yang tidak diingini yang mengancam keselamatan di angkasa dan di Bumi.”

Pelan pendaratan kedua-dua pihak mungkin akan disemak semula apabila misi masing-masing semakin hampir. Pegawai NASA menyatakan mereka berhasrat untuk mengecilkan senarai kira-kira 18 bulan sebelum Artemis 3 kepada masa untuk menyediakan prosedur khusus untuk setiap tapak.

Tidak jelas bagaimana China, yang menggunakan data daripada Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) NASA untuk pemilihannya, akan meneruskan dengan mengecilkan tapak pendaratannya yang berpotensi.

Kawasan pendaratan untuk tahun 2020 Chang’e-5 misi pemulangan sampel bulan telah diketahui beberapa tahun lebih awal, sebahagiannya disebabkan kegagalan pelancaran 2017 yang melambatkan misi tersebut.

Dalam kes awal 2019 Chang’e-4 pendaratan jauh di bulan, beberapa kertas penyelidikan yang mengenal pasti tapak berpotensi di Lembangan Aitken Kutub Selatan—sebuah kawah impak besar yang mempunyai minat saintifik yang besar—telah diterbitkan sebelum misi menjelang pertengahan 2018, tetapi pemilihan kawah Von Kármán sebagai tapak pendaratan utama tidak didedahkan sehingga lebih dekat untuk dilancarkan pada Disember itu.

Kedua-dua negara baru-baru ini bertukar-tukar kritikan terhadap aktiviti angkasa lepas masing-masing. Pentadbir NASA Bill Nelson dilaporkan telah memberitahu penerbitan Jerman Bild bahawa China akan menduduki bulan, sambil kemudian mengkritik China berhubung kemasukan semula yang tidak terkawal peringkat pertama Long March 5B.

“Pemerhati angkasa lepas juga menegaskan bahawa ketika NASA sedang berusaha keras untuk menghidupkan semula kegemilangan Apollonya, China sedang mengusahakan rancangan inovatif untuk melaksanakan misi pendaratan bulan berawaknya sendiri,” 21 Ogos. artikel daripada tabloid Beijing Global Times membaca, dengan petikan menyatakan kepercayaan bahawa “NASA mungkin menjadi lebih bermusuhan dengan China dalam domain angkasa lepas memandangkan tekanan besar yang dihadapinya untuk mengekalkan kepimpinan globalnya dalam penerokaan bulan.”

Outlet yang sama lagi dikritik Nelson untuk komennya selepas scrub pelancaran Artemis 1 pada hari Isnin.

We want to give thanks to the writer of this article for this awesome material

NASA dan China sedang mengintai tapak pendaratan yang sama berhampiran kutub selatan bulan – SpaceNews


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/