NASA ditetapkan untuk ujian tangki SLS yang “lebih lembut, lebih lembut” – SpaceNews

PARIS – Pegawai NASA berkata mereka bersedia untuk mencuba pendekatan baharu untuk menyemarakkan Sistem Pelancaran Angkasa untuk mengelakkan kembalinya kebocoran yang menghalang percubaan pelancaran lebih awal walaupun mereka tidak pasti apa yang menyebabkan kebocoran itu.

Persediaan sedang dijalankan untuk ujian tangki SLS pada 21 September di Kompleks Pelancaran 39B, dengan pemuatan hidrogen cecair dan bahan dorong oksigen cecair ke peringkat teras bermula sekitar 7 pagi Timur. Selepas mengisi tangki peringkat teras dan peringkat atas, pengawal akan menjalankan ujian “pendarahan permulaan” hidrogen ke dalam enjin peringkat teras dan ujian pra-tekanan sebelum selesai pada kira-kira 3 petang Timur.

Objektif utama ujian adalah untuk mengesahkan bahawa pembaikan pada saluran hidrogen cecair ke peringkat teras, serta perubahan lain dalam prosedur, menghapuskan kebocoran ketara yang dilihat dalam percubaan kedua untuk melancarkan roket pada misi Artemis 1 Sept. 3. Pengawal melihat kepekatan hidrogen dalam kepungan di sekeliling sambungan sekurang-kurangnya dua kali had 4%.

Pekerja menggantikan pengedap untuk dua kelengkapan cabut cepat hidrogen cecair. Yang lebih besar, diameter 20 sentimeter, mempunyai “tanda saksi” atau lekukan yang dikaitkan dengan serpihan objek asing, kata Mike Sarafin, pengurus misi NASA Artemis. Saiz lekukan adalah kira-kira 0.25 milimeter. “Lekukan sebesar itu memang memberi peluang kepada gas bertekanan untuk bocor melaluinya,” terutamanya hidrogen, katanya.

Walau bagaimanapun, kemudian dalam panggilan agensi pegawai berundur daripada hipotesis bahawa serpihan objek asing menyebabkan lekukan, menyatakan bahawa tiada serpihan telah dipulihkan. Mereka juga teragak-agak untuk membuat kesimpulan bahawa lekukan adalah punca kebocoran.

“Terdapat begitu banyak perkara yang boleh mencipta lekukan. Kami percaya bahawa lekukan adalah konsisten dengan kebocoran itu, tetapi kami juga tidak tahu sepenuhnya,” kata John Blevins, ketua jurutera NASA SLS.

Tom Whitmeyer, timbalan pentadbir bersekutu untuk pembangunan sistem penerokaan biasa di Ibu Pejabat NASA, menyatakan kebocoran itu tidak muncul semasa percubaan pelancaran SLS pertama pada 29 Ogos. Beliau mencadangkan bahawa beberapa faktor mungkin memainkan peranan dalam kebocoran itu.

“Sudah tentu terdapat lebih daripada satu aspek untuk keadaan ini yang kita tidak faham sepenuhnya,” katanya. “Kami telah melihat setiap laluan yang mungkin berkaitan dengannya dan memastikan bahawa kami telah melakukan segala yang kami boleh.”

Itu termasuk pendekatan pemuatan “lebih lembut, lebih lembut” baharu untuk hidrogen cecair, menggunakan kurang tekanan untuk menolak hidrogen cecair melalui saluran ke peringkat teras. “Kami cuba meminimumkan kedua-dua pancang tekanan dan pancang haba,” kata Jeremy Parsons, timbalan pengurus program Sistem Tanah Penerokaan. “Pasukan merasakan ini membantu mengurangkan beberapa risiko.”

Pegawai agensi berkata mereka harus mengetahui dengan cepat selepas ujian jika pengedap baharu dan proses penjanaan api berjaya menghalang kebocoran berulang. Walau bagaimanapun, itu sahaja tidak akan mencukupi untuk membuka jalan bagi percubaan pelancaran 27 September, peluang yang tersedia seterusnya. NASA masih bekerjasama dengan Angkatan Angkasa AS, yang mengendalikan Julat Timur, untuk mendapatkan penepian bagi sistem penamatan penerbangan (FTS) SLS. Pensijilan sistem itu tamat tempoh selepas percubaan pelancaran SLS yang terakhir.

“Sekarang, kami masih dalam proses mengadakan perbincangan teknikal dengan julat. Ia sangat produktif dan kolaboratif. Kami hanya perlu melihat ke mana perbincangan itu membawa kami, “kata Whitmeyer.

Keputusan mengenai penepian FTS tidak dijangka sehingga selepas ujian tangki, Jim Free, pentadbir bersekutu NASA untuk pembangunan sistem penerokaan, berkata dalam pembentangan 18 September di Kongres Astronautikal Antarabangsa di sini.

Kelulusan penepian FTS, dan pelancaran pada 27 September, boleh diputuskan. Mesyuarat pasukan pengurusan misi dijadualkan pada 25 September, kata Sarafin, “pintu keputusan rasmi di mana kami akan memutuskan sama ada kami mahu meneruskan percubaan tertentu itu.”

Keputusan boleh datang lebih awal, tambahnya. “Ia bergantung kepada keputusan hari Rabu dan apa, jika ada, kita perlu ubah atau belajar antara sekarang dan kemudian.”

We wish to thank the author of this write-up for this awesome material

NASA ditetapkan untuk ujian tangki SLS yang “lebih lembut, lebih lembut” – SpaceNews


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/