NASA masih “menolak” angkasawan Rusia untuk terbang pada misi SpaceX seterusnya

Besarkan / Anna Kikina akan menjadi wanita Rusia kelima yang pergi ke angkasa lepas.

Roscosmos

Lebih daripada tiga bulan selepas pencerobohan Ukraine, jelas daripada tindakan Rusia, Amerika Syarikat dan rakan kongsi Stesen Angkasa Antarabangsa yang lain bahawa mereka ingin memastikan kemudahan yang dikendalikan bersama itu terbang di atas ketegangan terikat Bumi.

Tetapi salah satu soalan tertunggak terbesar ialah sama ada cara angkasawan dan angkasawan sampai ke stesen angkasa akan berubah. Sebelum tercetusnya permusuhan, NASA dan Rusia telah merancang untuk memulakan “pertukaran tempat duduk” pada musim gugur ini, dengan angkasawan, Anna Kikina, menaiki kenderaan SpaceX Crew Dragon buat kali pertama.

Pada masa ini, Kikina dijadualkan dilancarkan sebagai sebahagian daripada misi “Krew 5” pada bulan September, yang akan dipimpin oleh angkasawan NASA Nicole Mann. Pada masa yang sama, angkasawan NASA Frank Rubio akan melancarkan misi Soyuz MS-22, yang diarahkan oleh Sergei Prokopyev.

Bagaimanapun, seorang pegawai penting NASA memberitahu Ars bahawa masih tiada kata rasmi sama ada pertukaran itu akan berlaku. Keputusan itu terletak pada diplomat di Moscow dan Washington, DC, dan harus dimuktamadkan dalam beberapa minggu akan datang.

“Ia satu proses,” kata Joel Montalbano, pengurus program Stesen Angkasa Antarabangsa yang berpangkalan di Houston. “Roscosmos perlu mendapatkan persetujuan daripada Kementerian Luar Negeri, dan kemudian mereka pergi kepada Perdana Menteri mereka. Selepas itu, perjanjian itu datang kepada Jabatan Negara AS untuk kelulusan.”

Montalbano berkata beliau tidak sabar-sabar untuk melihat pertukaran kerusi berlaku, kerana ia sepatutnya membantu mengukuhkan perkongsian yang telah digoyahkan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. “Saya menolak,” katanya. “Saya fikir ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan, hanya kerana ia berlaku dengan kenderaan yang serupa. Tetapi kita perlu lihat.”

Angkasawan Rusia, Sergei Krikalev, adalah orang Rusia pertama yang terbang dengan kenderaan angkasa AS, menaiki pesawat ulang-alik NASA pada tahun 1994. Setahun kemudian, angkasawan NASA Norman Thagard terbang ke stesen angkasa Mir dengan kenderaan Soyuz. Selepas persaraan kapal angkasa lepas pada 2011, NASA terpaksa bergantung pada Rusia untuk pengangkutan ke stesen angkasa. Walaupun ia akhirnya mengenakan bayaran kepada NASA kira-kira $90 juta untuk satu tempat duduk, Rusia menahan tawaran itu dengan menyediakan pengangkutan yang boleh dipercayai. NASA tidak lagi memerlukan Rusia untuk ini, bagaimanapun, dengan Crew Dragon datang dalam talian sebagai kapal angkasa yang beroperasi.

Pertukaran kerusi akan memberi manfaat atas sebab di luar diplomasi. Dengan menerbangkan angkasawan menggunakan kenderaan Rusia, NASA boleh memastikan bahawa ia sentiasa mempunyai sekurang-kurangnya seorang anak kapal Barat di atas stesen itu untuk memastikan sisi kemudahannya beroperasi semasa penyerahan daripada seorang anak kapal kepada anak kapal seterusnya.

Ketegangan di Ukraine, bagaimanapun, telah meningkatkan kepentingan. Adakah Rusia mahukan optik salah seorang angkasawannya melancarkan roket AS? Dan adakah Jabatan Negara AS mahukan optik serupa, dengan angkasawan NASA berlatih berhampiran Moscow dan dilancarkan dari pelabuhan angkasa utama Rusia di Kazakhstan?

Buat masa ini, jawapannya nampaknya kukuh mungkin. Untuk itu, Montalbano berkata bahawa latihan diteruskan untuk pertukaran tempat duduk yang berpotensi. Kikina berada di Houston minggu lepas, bersiap untuk misinya yang akan datang. Dia dijangka kembali pada pertengahan Jun, katanya, untuk bekerja di Houston dan di kemudahan latihan SpaceX di Hawthorne, California.

We want to say thanks to the writer of this article for this remarkable web content

NASA masih “menolak” angkasawan Rusia untuk terbang pada misi SpaceX seterusnya


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/