NASA memberi peluang kepada 2 syarikat untuk membina pakaian angkasa lepas bulan

Sut itu juga akan dipakai oleh anak kapal yang tinggal dan bekerja di Stesen Angkasa Antarabangsa. Makmal yang mengorbit bukan sahaja tempat ujian untuk penerokaan angkasa lepas, tetapi juga teknologi baharu.

Kontrak tersebut telah diberikan oleh NASA sebagai sebahagian daripada strateginya untuk mengembangkan perkongsian komersial.

Kedua-dua syarikat telah dipilih untuk bergerak ke hadapan dalam membangunkan sut angkasa generasi akan datang. Bergantung pada cara kedua-dua syarikat itu menyampaikan sut dan keupayaan berjalan angkasa mereka, satu syarikat boleh mengatasi yang lain. Fleksibiliti itu telah dibina dalam anugerah tugas apabila kedua-dua syarikat itu maju dalam pembangunan produk.

“Dengan anugerah ini, NASA dan rakan kongsi kami akan membangunkan pakaian angkasa yang canggih dan boleh dipercayai yang membolehkan manusia meneroka kosmos tidak seperti sebelum ini,” kata Vanessa Wyche, pengarah Pusat Angkasa Johnson NASA di Houston, dalam satu kenyataan.

“Dengan bekerjasama dengan industri, kami secara cekap memajukan teknologi yang diperlukan untuk memastikan rakyat Amerika berada di laluan penemuan yang berjaya di Stesen Angkasa Antarabangsa dan semasa kami menetapkan sasaran kami untuk meneroka permukaan bulan.”

The program Artemis berusaha untuk mendaratkan wanita pertama dan orang kulit berwarna pertama di kutub selatan bulan menjelang 2025, dan akhirnya bersedia untuk mendarat misi kru di Marikh.

Pakar dari NASA telah membangunkan piawaian keselamatan dan teknikal yang diperlukan untuk pakaian angkasa lepas. Axiom Space dan Collins Aerospace akan mereka bentuk, membangunkan dan berpotensi menghasilkan sut dan sebarang peralatan yang diperlukan untuk kru stesen angkasa dan angkasawan Artemis.

“Pakaian angkasa lepas sedia ada telah menjadi tenaga kerja bagi agensi itu selama 40 tahun dan membantu mengekalkan dan menggunakan Stesen Angkasa Antarabangsa serta membinanya,” kata Dina Contella, pengurus integrasi operasi untuk program Stesen Angkasa Antarabangsa di NASA.

“Kami akan menjalankan peralihan teratur dari pakaian angkasa lepas kami yang sedia ada dan ke pakaian angkasa lepas baharu. Kami tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan penyedia sebagai rakan kongsi dan membawa ISS dan pakaian angkasa mereka ke zaman moden, dan kemudian membantu agensi itu jalannya ke bulan.”

Saman itu dijangka siap pada pertengahan 2020-an. Sut baharu dan keupayaannya akan “membantu kami meneroka lebih banyak bulan berbanding sebelum ini,” kata Lindsay Aitchison, eksekutif program untuk Program Ekstravehikular dan Mobiliti Permukaan Manusia NASA.

“Kami akan dapat menguji keupayaan ini, dan ia akan diuji sebelum angkasawan kami digunakan di orbit atau sama ada di permukaan bulan,” kata Wyche.

Langkah pertama melibatkan dua syarikat yang menghantar sut untuk demonstrasi di luar stesen angkasa serta untuk pendaratan di bulan Artemis III.

“Perkongsian komersial kami akan membantu merealisasikan matlamat penerokaan manusia kami,” kata Mark Kirasich, timbalan pentadbir bersekutu Bahagian Pembangunan Kempen Artemis NASA, dalam satu kenyataan.

“Kami berharap untuk menggunakan perkhidmatan ini untuk kehadiran berterusan NASA di orbit Bumi rendah dan pencapaian kami yang akan datang untuk mengembalikan angkasawan Amerika ke permukaan Bulan.”

Kontrak itu menyokong segala yang diperlukan untuk pejalan kaki di angkasa melalui 2034. Agensi itu berkongsi data ujian penerbangan dan darat daripada laluan angkasa lepas dan projek pembangunan Unit Mobiliti Eksplorasi Eksplorasi NASA dengan Axiom Space dan Collins Aerospace.

Sebelum ini, projek pembangunan itu akan mereka bentuk sut.

Laporan yang dikeluarkan pada 2021 oleh Inspektor Jeneral NASA Paul K. Martin berkata matlamat agensi itu untuk mengembalikan angkasawan Amerika ke bulan menjelang 2024 tidak dapat dilaksanakan kerana kelewatan yang ketara dalam membangunkan pakaian angkasa lepas.

Walaupun NASA akan membelanjakan lebih daripada satu bilion dolar untuk pakaian angkasa generasi akan datang, Martin membuat kesimpulan bahawa “saman itu tidak akan siap untuk penerbangan paling awal sehingga April 2025” dan “bertahun-tahun lagi untuk siap.”

“Saya benar-benar percaya semua data itu membantu mengurangkan risiko dan mempercepatkan proses peralihan itu kepada komuniti kontraktor,” kata Lara Kearney, pengurus, Program Extravehicular Activity dan Human Surface Mobility di NASA.

Kontrak itu mempunyai gabungan nilai potensi maksimum sebanyak $3.5 bilion untuk semua anugerah perintah tugas, menurut pegawai.

“Kami bukan sahaja memenuhi objektif NASA, tetapi juga membantu menyokong dan menggalakkan ekonomi angkasa yang sedang pesat membangun supaya pada masa hadapan, ia bukan sahaja perkhidmatan Aktiviti Ekstravehikular NASA, tetapi akan ada pelbagai pelanggan yang boleh membelinya dalam masa depan,” kata Aitchison.

Kedua-dua syarikat itu juga telah melabur wang mereka sendiri dalam membangunkan sut itu dan akan memiliki sut angkasa.

“Perkongsian awam swasta benar-benar memberi manfaat kepada NASA dan ia akan membolehkan kami mempunyai keupayaan untuk menggunakannya, dan kemudian juga, mereka akan memilikinya supaya mereka boleh menyediakannya untuk pelanggan bukan NASA,” kata Wyche.

“Jadi ia adalah pelaburan bersama di mana kami berdua mendapat sesuatu daripadanya.”

We want to give thanks to the writer of this short article for this incredible web content

NASA memberi peluang kepada 2 syarikat untuk membina pakaian angkasa lepas bulan


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/