NASA membuat panggilan untuk melindungi misi Artemis I daripada Taufan Ian

Besarkan / Roket Sistem Pelancaran Angkasa yang disusun sepenuhnya dan kapal angkasa Orion akan kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan pada malam Isnin.

Trevor Mahlmann

Selepas menangguhkan keputusan muktamad selama dua hari, NASA pada hari Isnin membuat panggilan untuk melancarkan roket Sistem Pelancaran Angkasa Besar dan kapal angkasa Orion di dalam Bangunan Perhimpunan Kenderaan (VAB) di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

Agensi angkasa lepas mengambil langkah berjaga-jaga ini ketika ribut Ian menjadi taufan di Laut Caribbean dan kekal di landasan untuk bergerak ke tenggara Teluk Mexico pada hari Selasa.

“Pengurus bertemu pagi Isnin dan membuat keputusan berdasarkan ramalan cuaca terkini yang dikaitkan dengan Taufan Ian, selepas data tambahan yang dikumpul semalaman tidak menunjukkan keadaan jangkaan bertambah baik untuk kawasan Pusat Angkasa Kennedy,” NASA berkata dalam catatan blog. “Keputusan itu membenarkan masa untuk pekerja menangani keperluan keluarga mereka dan melindungi sistem roket dan kapal angkasa bersepadu.”

NASA menjangkakan bahawa pergerakan 10 hingga 12 jam Artemis I yang disusun pada perangkak akan bermula pada kira-kira 11 malam ET pada hari Isnin (03:00 UTC pada hari Selasa). Ini akan membolehkan kenderaan itu berada dengan selesa di dalam Bangunan Perhimpunan Kenderaan yang menjulang tinggi sekurang-kurangnya sehari penuh sebelum ketibaan terawal angin ribut tropika di sepanjang Pantai Angkasa.

mengikut ramalan terkini daripada Pusat Taufan Kebangsaan, terdapat 60 peratus kemungkinan angin kuat ribut tropika (39 mph atau lebih) di sekitar Pusat Angkasa Kennedy disebabkan oleh Ian. Terdapat 6 peratus peluang angin kuat taufan yang berterusan, yang berkemungkinan akan menyebabkan kerosakan yang ketara pada kenderaan jika ia dibiarkan di atas pad.

NASA pada asalnya merancang untuk membuat keputusan tarik balik pada hari Sabtu tetapi menekannya beberapa kali hingga pagi Isnin dengan harapan untuk mencari ramalan yang lebih jinak untuk Pusat Angkasa Kennedy yang mungkin membolehkan misi Artemis I kekal di pad pelancaran. Melakukannya akan terus membuka kemungkinan untuk melancarkan misi lunar yang tidak digerakkan pada 2 Oktober sebelum tempoh pelancaran sekarang ditutup.

Sekarang setelah roket itu kembali ke VAB, NASA perlu melakukan servis, mungkin termasuk kerja rumit menukar bateri untuk sistem penamatan penerbangan roket. NASA tidak secara rasmi menyatakan demikian, tetapi pengembalian semula itu menghalang percubaan pelancaran pada bulan Oktober, bermakna peluang pelancaran seterusnya untuk misi Artemis I mungkin tidak datang sebelum 12 November.

Semasa ia menonton Ian dengan harapan cuaca yang lebih baik di Pusat Angkasa Kennedy, NASA kehabisan masa. Pegawai agensi terpaksa membuat keputusan tarik balik pada hari Isnin untuk meninggalkan masa yang cukup untuk menyelesaikan aktiviti dan menghantar pekerjanya pulang ke rumah sebelum sebarang potensi kesan daripada Taufan Ian.

Jejaki ramalan Taufan Ian setakat 11 pagi ET pada 26 September.

Jejaki ramalan Taufan Ian setakat 11 pagi ET pada 26 September.

Pusat Taufan Negara

Setakat pagi Isnin, terdapat peningkatan persetujuan dalam model ramalan bahawa Ian mungkin kekal di luar pesisir kerana ia menghampiri pantai barat Florida pada hari Rabu dan mengikuti trek selari dengan pantai ke arah kawasan Big Bend di negeri itu, di mana semenanjung bertemu dengan panhandle. Walau bagaimanapun, tiada data yang mencukupi untuk peramal menyatakan dengan pasti bahawa Artemis I tidak akan diancam.

Jadi NASA memilih untuk melindungi roket dan kapal angkasa bernilai $4.1 bilion. Walaupun jejak Ian berlalu jauh, pusat angkasa lepas masih boleh mengalami hujan setinggi satu kaki, angin kencang dan puting beliung di “sebelah kotor” ribut semasa ia bergerak ke pedalaman.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

NASA membuat panggilan untuk melindungi misi Artemis I daripada Taufan Ian


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/