NASA Membuat Persediaan Terakhir untuk Menghempas Kapal Angkasa ke Asteroid

Agensi angkasa lepas Amerika NASA sedang membuat persiapan terakhir untuk merempuh kapal angkasa ke sebuah asteroid dalam ujian pertahanan planet pertama di dunia.

The misi dipanggil Ujian Pengalihan Asteroid Berganda, atau DART. Kapal angkasa DART dilancarkan dalam perjalanannya ke asteroid November lalu. Pada 26 September, ia akan menyasarkan untuk menyerang asteroid untuk melihat bagaimana nahas itu menjejaskan laluan objek angkasa.

Ujian ini direka untuk menunjukkan kaedah yang mungkin untuk mengubah arah asteroid yang dianggap sebagai ancaman kepada Bumi.

Sasaran misi adalah asteroid yang dipanggil Dimorphos, yang merupakan sebahagian daripada sistem asteroid dua badan. Dimorphos ialah “bulan kecil” kecil yang mengorbit asteroid yang lebih besar bernama Didymos. Didymos adalah kira-kira 780 meter lebar, manakala Dimorphos adalah 160 meter.

Imej ini menunjukkan cahaya daripada asteroid Didymos dan bulan kecilnya yang mengorbit Dimorphos. Ia adalah gabungan 243 imej yang diambil oleh Didymos Reconnaissance dan Kamera Asteroid untuk navigasi Optik (DRACO) pada 27 Julai 2022. (Kredit Imej: Pasukan Navigasi DART NASA JPL)

Sistem asteroid tidak memberikan sebarang bahaya kepada Bumi. Tetapi NASA berkata ia disasarkan sebagai cara yang lebih berkesan untuk menguji kaedah nahas dan bukannya menyerang asteroid tunggal yang terbang melalui angkasa.

Matlamat misi DART adalah untuk melihat bagaimana nahas kapal angkasa akan mengarahkan semula laluan dan kelajuan asteroid. Nahas itu akan berlaku kira-kira 11 juta kilometer dari Bumi.

Pada masa ini, Dimorphos melengkapkan satu orbit di sekitar Didymos setiap 11 jam dan 55 minit. Pemisahan antara pusat dua asteroid ialah 1.18 kilometer. Kapal angkasa DART akan menyasarkan untuk memukul Dimorphos hampir secara langsung. Apabila ini berlaku, ia akan memendekkan masa yang diambil oleh bulan kecil asteroid untuk mengorbit Didymos beberapa minit, NASA menerangkan.

Teleskop di Bumi akan mengukur perubahan dalam tempoh orbit.

Jurutera NASA berkata mereka mengharapkan perubahan sekurang-kurangnya 73 saat untuk misi itu dianggap berjaya.

Ahli pasukan DART memeriksa kapal angkasa dengan teliti sebelum melakukan ujian getaran pada Julai 2021. (Kredit Imej: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

Ahli pasukan DART memeriksa kapal angkasa dengan teliti sebelum melakukan ujian getaran pada Julai 2021. (Kredit Imej: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

Awal bulan ini, NASA diumumkan kapal angkasa DART telah mendapat pandangan pertama pada sistem asteroid. Satu siri imej telah diambil pada 27 Julai oleh alat pengimejan pada kapal angkasa. Imej menunjukkan cahaya yang dipancarkan oleh sistem Didimos.

NASA berkata pada masa imej itu ditangkap, kapal angkasa itu berada kira-kira 32 juta kilometer dari dua asteroid itu. Ini menyukarkan untuk melihat kebanyakan sistem Didymos. Tetapi selepas gambar digabungkan dan diperiksa, pasukan itu dapat meningkatkan kualiti imej dan mengenal pastinya lokasi.

Elena Adams ialah jurutera sistem misi DART di Makmal Fizik Gunaan (APL) Johns Hopkins di Laurel, Maryland. Dia berkata, “Set pertama imej ini digunakan sebagai ujian untuk membuktikan pengimejan kami teknik.” Adams menambah bahawa instrumen pengimejan adalah apa yang akan membimbing kapal angkasa DART ke sasaran asteroidnya.

Ahli pasukan DART memasang dan memeriksa satu-satunya instrumen DART kapal angkasa - Didymos Reconnaissance dan Kamera Asteroid untuk navigasi Optik (DRACO) - ke kapal angkasa pada Jun 2021. (Kredit Imej: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

Ahli pasukan DART memasang dan memeriksa satu-satunya instrumen DART kapal angkasa – Didymos Reconnaissance dan Kamera Asteroid untuk navigasi Optik (DRACO) – ke kapal angkasa pada Jun 2021. (Kredit Imej: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

Pada jam terakhir sebelum nahas, kapal angkasa perlu melihat dan memproses imej sistem asteroid kerana ia bergerak dengan sendirinya ke sasaran tanpa penglibatan manusia, NASA berkata.

Operasi DART akan ditangkap dalam imej yang diambil oleh CubeSat. CubeSats ialah kapal angkasa penyelidikan kecil yang juga dikenali sebagai nanosatelit.

Ahli pasukan DART dari Makmal Fizik Gunaan Johns Hopkins di Maryland dan Agensi Angkasa Itali dengan berhati-hati meletakkan LICIACube pada tempatnya di kapal angkasa DART. (Kredit Imej: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

Ahli pasukan DART dari Makmal Fizik Gunaan Johns Hopkins di Maryland dan Agensi Angkasa Itali dengan berhati-hati meletakkan LICIACube pada tempatnya di kapal angkasa DART. (Kredit Imej: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

CubeSat 14 kilogram yang akan menangkap imej dipanggil LICIACube. Ia adalah projek Agensi Angkasa Itali. Ia direka dan dibina oleh syarikat kejuruteraan angkasa Itali Argotec. LICIACube ditetapkan untuk digunakan dari kapal angkasa kira-kira 10 hari sebelum nahas.

LICIACube dilengkapi dengan dua kamera berasingan. Mereka direka untuk mengumpul data saintifik dan memaklumkan sistem panduan diri CubeSat. Kamera akan terus menangkap nahas asteroid serta kesan yang terhasil daripada operasi itu.

Jurutera pasukan DART mengangkat dan memeriksa LICIACube CubeSat selepas ia tiba di Makmal Fizik Gunaan (APL) Johns Hopkins di Laurel, Maryland pada bulan Ogos. Satelit kecil itu akan digunakan 10 hari sebelum serangan asteroid DART. (Kredit Imej: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

Jurutera pasukan DART mengangkat dan memeriksa LICIACube CubeSat selepas ia tiba di Makmal Fizik Gunaan (APL) Johns Hopkins di Laurel, Maryland pada bulan Ogos. Satelit kecil itu akan digunakan 10 hari sebelum serangan asteroid DART. (Kredit Imej: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman)

Elisabetta Dotto ialah ahli pasukan saintifik LICIACube di Institut Kebangsaan Astrofizik di Rom. Dia berkata dalam satu kenyataan bahawa dia dan saintis lain adalah “bersemangat” untuk menerima dan memeriksa imej yang ditangkap oleh CubeSat. “Ia akan menjadi sangat menarik untuk mengkaji, buat kali pertama, sifat dan struktur seperti itu pelik objek sebagai binari [near-Earth asteroids].”

Saya Bryan Lynn.

Bryan Lynn menulis cerita ini untuk VOA Learning English, berdasarkan laporan daripada NASA dan The Associated Press.

Kuiz – NASA Membuat Persediaan Terakhir untuk Menghempas Kapal Angkasa ke Asteroid

Kuiz - NASA Membuat Persediaan Terakhir untuk Menghempas Kapal Angkasa ke Asteroid

Mulakan Kuiz untuk mengetahui

_____________________________________________________

Perkataan dalam Kisah Ini

asteroid n. objek berbatu yang mengelilingi matahari seperti planet

misi n. penerbangan oleh pesawat atau kapal angkasa untuk melaksanakan tugas tertentu

lokasi n. tempat di mana sesuatu berlaku

teknik n. suatu kaedah

bersemangat adj. teringin sangat nak buat sesuatu

pelik adj. sangat luar biasa atau pelik

binari adj. berkaitan dengan dua perkara

________________________________________________________

Kami ingin mendengar daripada anda. Kami mempunyai sistem ulasan baharu. Berikut ialah cara ia berfungsi:

  1. 1. Tulis ulasan anda di dalam kotak.
  2. 2. Di bawah kotak, anda boleh melihat empat imej untuk akaun media sosial. Mereka adalah untuk Disqus, Facebook, Twitter dan Google.
  3. 3. Klik pada satu imej dan kotak muncul. Masukkan log masuk untuk akaun media sosial anda. Atau anda boleh membuat satu pada sistem Disqus. Ia adalah bulatan biru dengan “D” di atasnya. Ia adalah percuma.

We want to say thanks to the author of this post for this awesome content

NASA Membuat Persediaan Terakhir untuk Menghempas Kapal Angkasa ke Asteroid


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/