NASA meminta cadangan untuk pendarat bulan berawak Artemis kedua – SpaceNews

PARIS – NASA telah mengeluarkan permintaan untuk cadangan pendaratan bulan manusia kedua untuk program Artemis untuk menyertai pendarat Starship yang sedang dibangunkan oleh SpaceX.

NASA mengeluarkan panggilan untuk cadangan pada 16 September, hampir enam bulan selepas mengumumkan rancangan untuk projek Sustaining Lunar Development (SLD). dan mengeluarkan draf panggilan untuk cadangan bagi maklum balas industri. Agensi itu menetapkan tarikh akhir pada 15 November untuk menerima cadangan dengan anugerah dijangka pada Mei 2023.

Syarikat yang dipilih akan membangunkan pendarat yang akan menyokong misi selepas Artemis 3, pendaratan kru pertama kempen Artemis yang akan dilakukan oleh SpaceX tidak lebih awal daripada 2025. Syarikat yang menang akan melakukan pendaratan tanpa kru diikuti dengan pendaratan kru tidak lebih awal. daripada misi Artemis 5 pada akhir 2020-an, kemudian layak, bersama-sama dengan SpaceX, untuk melengkapkan kontrak perkhidmatan pendaratan bulan untuk misi kemudian.

“Kerja yang dilakukan di bawah permintaan ini, sebagai tambahan kepada pembangunan pendarat semasa dan kajian yang sedang dijalankan, akan membantu membina asas untuk penerokaan angkasa lepas dalam jangka panjang,” Lisa Watson-Morgan, pengurus program Sistem Pendaratan Manusia (HLS) di Marshall NASA Pusat Penerbangan Angkasa, berkata dalam satu kenyataan mengenai pelepasan panggilan untuk cadangan.

Pada bulan Mac, NASA menagih Sustaining Lunar Development sebagai memenuhi komitmen kepada Kongres bahawa ia akan mempunyai persaingan dalam keseluruhan program HLS. “Saya menjanjikan persaingan, jadi inilah,” kata Pentadbir NASA Bill Nelson pada pengumuman Mac mengenai projek itu.

Syarikat yang menang perlu menunjukkan pendaratnya boleh memenuhi keperluan untuk misi pendaratan bulan nosional yang dipanggil Misi Polar Sortie. Misi itu akan membawa dua angkasawan ke permukaan bulan untuk tinggal sehingga 6.25 hari dan menyokong empat moonwalk yang dirancang dan satu kontingensi.

Misi Ekskursi Kutub kemudiannya memerlukan pendarat untuk mengangkut empat angkasawan ke permukaan bulan dan tinggal di sana selama 33 hari. Misi itu akan menganggap terdapat aset lain di tapak pendaratan, seperti habitat di mana angkasawan akan tinggal semasa misi, dan dengan itu memerlukan hanya satu perjalanan pergi balik bulan dari pendarat ke habitat dan belakang. Syarikat juga boleh menunjukkan bagaimana pendarat mereka boleh menyokong misi tinggal pendek ke wilayah selain kutub selatan bulan serta digunakan untuk mengangkut kargo.

Pertandingan HLS asal, yang dimenangi oleh SpaceX pada April 2021, juga termasuk bidaan daripada pasukan yang diketuai oleh Blue Origin dan Dynetics. Syarikat-syarikat tersebut membantah anugerah kepada Pejabat Akauntabiliti Kerajaan, yang menolak bantahan tiga bulan kemudian. Blue Origin kemudian memfailkan saman di mahkamah persekutuan, yang memutuskan terhadap syarikat itu, membenarkan NASA meneruskan SpaceX.

Baik Blue Origin mahupun Dynetics telah mengumumkan secara rasmi hasrat mereka untuk membida program Sustaining Lunar Development, walaupun Blue Origin mempunyai “Artemis Lander” halaman pemegang tempat di tapak webnya.

Ia juga tidak jelas sama ada rakan kongsi Blue Origin dalam “Pasukan Kebangsaan” yang membida HLS, termasuk Draper, Lockheed Martin dan Northrop Grumman, akan menyertai Blue Origin sekali lagi pada pertandingan baharu itu. Pegawai dengan Lockheed dan Northrop tidak komited sejurus selepas pengumuman projek itu pada bulan Mac, mengatakan pada masa itu mereka sedang mengkaji pilihan.

“Kami sedang melihat SLD. Jelas sekali, ia adalah peluang untuk kami,” Robert Lightfoot, naib presiden eksekutif Lockheed Martin Space, berkata dalam wawancara 28 Ogos sebelum percubaan pelancaran Artemis 1 yang pertama. Beliau berkata syarikat itu telah memutuskan syarikat yang akan bekerjasama dengan cadangan itu tetapi tidak bersedia untuk mendedahkannya.

We would like to say thanks to the writer of this article for this remarkable content

NASA meminta cadangan untuk pendarat bulan berawak Artemis kedua – SpaceNews


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/