NASA memulakan undur untuk percubaan mengisi bahan api keempat roket bulan

Jam undur mula berdetik pada hari Sabtu untuk percubaan keempat NASA untuk melengkapkan kiraan detik latihan pakaian dan ujian menyemarakkan roket bulan Sistem Pelancaran Angkasa, satu keperluan sebelum penggalak besar itu boleh dikeluarkan untuk dilancarkan pada penerbangan sulungnya yang telah lama ditunggu-tunggu.

“Tiada sesiapa yang mahu melalui ini lebih daripada pasukan EGS (Exploration Ground Systems), dan semua pasukan kami … untuk mendapatkan kenderaan ini, fahami ke mana kami pergi dalam kiraan terminal dan kemudian kembali … keluar untuk pelancaran,” kata Jim Free, pengarah pembangunan penerokaan di Ibu Pejabat NASA.

Kira detik bermula pada pukul 5:30 petang EDT dan jika semuanya berjalan lancar, ujian dua hari akan bermula pada jam terakhirnya pagi Isnin, apabila jurutera merancang untuk memuatkan dari jauh peringkat pertama dan kedua roket dengan tiga perempat juta gelen supercold oksigen cecair dan bahan api hidrogen.

moon12.jpg
Bulan penuh terbenam di belakang roket Sistem Pelancaran Angkasa NASA di atas pad 39B di Pusat Angkasa Kennedy. Pada hari Sabtu, NASA memulakan kira detik latihan pakaian selama dua hari dan ujian menyemarakkan untuk membuka laluan bagi penerbangan tanpa pandu melangkaui bulan dan kembali lewat musim panas ini.

William Harwood/CBS News


Pengarah Lancar Charlie Blackwell-Thompson dan pasukannya merancang untuk mengira detik hingga T-tolak 33 saat dan kemudian menjalankan kitar semula yang akan meniru penahanan yang tidak dirancang sebelum mengira sehingga ke dalam T-tolak 10 saat. Pada ketika itu, sejurus sebelum empat enjin utama roket akan memulakan urutan permulaan mereka dalam pelancaran sebenar, komputer akan menghentikan ujian.

Matlamatnya adalah untuk memastikan perisian kawalan pelancaran yang kompleks, sistem elektrik, mekanikal dan propelan roket, bersama-sama antara muka mereka dengan peralatan sokongan pad pelancar, akan berfungsi bersama-sama seperti yang diperlukan untuk melancarkan penggalak paling berkuasa dengan selamat yang pernah dibina untuk NASA.

Kerumitan tersebut dipamerkan dalam tiga percubaan sebelum ini untuk memacu SLS apabila jurutera menghadapi masalah dengan subsistem pad pelancar, pengembaraan suhu dan tekanan propelan yang tidak dijangka, injap helium peringkat atas yang tersekat dan kebocoran dalam pemasangan yang menghubungkan saluran bahan api hidrogen ke roket. peringkat pertama.

Pada asalnya diangkut keluar ke pad 39B di Pusat Angkasa Kennedy pada 18 Mac, NASA mengalihkan roket SLS setinggi 330 kaki ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan pada 25 April untuk menggantikan injap helium, membaiki kebocoran hidrogen dan menjalankan beberapa peningkatan lain. dan penambahbaikan.

Kebocoran hidrogen terkenal sukar untuk dikenal pasti dan dihapuskan kerana ia biasanya tidak muncul sehingga perkakasan terdedah kepada suhu kriogenik. Tetapi Free optimis bahawa kerja untuk mengetatkan bebibir dalam penyambung saluran bahan api telah menyelesaikan masalah.

moon11.jpg
Roket Sistem Pelancaran Angkasa ialah penggalak paling berkuasa yang pernah dibina untuk NASA, dengan ketinggian 330 kaki dan mampu menjana 8.8 juta paun tujahan semasa lepas landas.

William Harwood/CBS News


“Kami membetulkan beberapa perkara yang kami lihat di sekitar kawasan di mana kami melihat kebocoran, termasuk kembali kepada beberapa prosedur yang kami gunakan dan tahu bagaimana dari hari ulang-alik, yang kami benar-benar mendapat manfaat daripadanya,” katanya. “Jelas sekali, kita tidak akan tahu keputusan itu sehingga kita benar-benar mengalirkan hidrogen cecair pada pad.

“Kami juga mengusahakan beberapa prosedur pemuatan,” sambungnya. “Kami melihat beberapa perkara dengan LOX (oksigen cecair) dan hidrogen yang pasukan kami sebenarnya dapat kembali (dan) mengautomasikan prosedur tersebut, yang kami tahu akan membantu kami semasa aliran yang akan datang.”

Bersama-sama menangani kebocoran hidrogen, jurutera menggantikan injap helium selepas mendapati sedikit serpihan getah tersangkut dalam mekanisme. Mereka juga mengubah suai prosedur pengisian bahan api untuk menghapuskan beberapa isu tekanan dan suhu yang dialami sebelum ini.

Dipasang di atas alat pengangkut perangkak yang berkuasa, roket SLS dan peringkat pelancaran mudah alihnya telah ditarik semula ke pad pelancaran pada 6 Jun, menetapkan peringkat untuk percubaan keempat hujung minggu ini untuk melengkapkan latihan.

Dengan mengandaikan ujian berjalan lancar, NASA akan memindahkan roket itu kembali ke VAB sekali lagi untuk persiapan penerbangan terakhir.

NASA berharap akhirnya melancarkan SLS pada akhir Ogos, meningkatkan kapsul kru Orion yang tidak dipandu dalam penerbangan ujian melangkaui bulan dan belakang. Misi perintis pertama, penerbangan yang membawa empat angkasawan mengelilingi bulan, dirancang untuk 2023 dengan pendaratan dalam jangka masa 2025.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

NASA memulakan undur untuk percubaan mengisi bahan api keempat roket bulan


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/