NASA menetapkan tarikh untuk ujian seterusnya pada ujian prapelancaran penting roket mega moon

Ujian penting, yang dikenali sebagai latihan pakaian basah, mensimulasikan setiap peringkat pelancaran tanpa roket meninggalkan pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

Proses ini termasuk memuatkan propelan supercold, melalui pelancaran simulasi kira detik penuh, menetapkan semula jam undur dan mengeringkan tangki roket.

Keputusan raptai pakaian basah akan menentukan bila Artemis I yang tidak berkru akan melancarkan misi yang melangkaui bulan dan kembali ke Bumi. Misi ini akan memulakan program Artemis NASA, yang dijangka mengembalikan manusia ke bulan dan mendaratkan wanita pertama dan orang berwarna pertama di permukaan bulan menjelang 2025.

Tiga percubaan sebelum ini pada latihan pakaian basah pada bulan April tidak berjaya, menyimpulkan sebelum roket itu boleh dimuatkan sepenuhnya dengan propelan kerana pelbagai kebocoran, yang menurut NASA telah diperbetulkan.

The NASA pasukan melancarkan timbunan roket Artemis I setinggi 322 kaki (98 meter), termasuk Sistem Pelancaran Angkasa Lepas dan kapal angkasa Orion, kembali ke landasan pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida pada 6 Jun.

Latihan pakaian basah: Apa yang diharapkan

Roket Artemis akan memulakan percubaan seterusnya pada latihan pakaian basah pada hari Sabtu pukul 5 petang ET. dengan “panggilan ke stesen”, apabila semua pasukan yang dikaitkan dengan misi melaporkan bahawa mereka bersedia untuk ujian bermula.

Persediaan pada hujung minggu akan menubuhkan pasukan Artemis untuk mula memuatkan propelan ke peringkat teras roket dan peringkat atas pada hari Isnin, 20 Jun.

Ujian akan disiarkan secara langsung laman web NASAdengan ulasan, bermula pada 7 pagi ET pada hari Isnin.

Tetingkap ujian dua jam akan bermula pada sebelah petang, dengan pasukan Artemis menyasarkan kira detik pertama pada 2:40 petang ET.

Mula-mula, mereka akan melalui kira detik hingga 33 saat sebelum pelancaran, kemudian menghentikan kitaran. Jam akan ditetapkan semula, kemudian kira detik akan disambung semula dan berjalan sehingga kira-kira 10 saat sebelum pelancaran berlaku.

Percubaan latihan pakaian basah sebelum ini telah menyelesaikan banyak objektif dalam senarai untuk menyediakan roket untuk pelancaran, kata Charlie Blackwell-Thompson, pengarah pelancaran Artemis untuk Program Sistem Exploration Ground NASA, semasa sidang akhbar pada hari Rabu.

“Kami berharap dapat menyelesaikannya kali ini dan melalui operasi pemuatan kriogenik bersama-sama dengan kiraan terminal,” katanya. “Pasukan kami bersedia untuk pergi dan kami tidak sabar untuk kembali ke ujian ini.”

Pasukan misi kini melihat beberapa kemungkinan tingkap pelancaran untuk menghantar Artemis I dalam perjalanannya ke bulan pada akhir musim panas: 23 Ogos hingga 29 Ogos, 2 September hingga 6 September dan seterusnya.

Setelah timbunan roket Artemis melengkapkan latihan pakaian basahnya, ia akan kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan pusat angkasa untuk menunggu hari pelancaran.

Terdapat sejarah panjang di sebalik proses yang sukar untuk menguji sistem baharu sebelum melancarkan roket, dan perkara yang dihadapi oleh pasukan Artemis adalah serupa dengan apa yang dialami oleh pasukan era Apollo dan ulang-alik, termasuk beberapa percubaan ujian dan penangguhan sebelum pelancaran.

“Tiada seorang pun dalam pasukan yang lari daripada tanggungjawab yang kita ada untuk menguruskan diri sendiri dan kontraktor kita dan untuk menyampaikan, dan menghantar bermakna memenuhi objektif ujian penerbangan untuk (Artemis I), dan memenuhi objektif Artemis I program,” kata Jim Free, pentadbir bersekutu untuk Direktorat Misi Pembangunan Sistem Eksplorasi NASA, semasa sidang akhbar itu.

We would love to say thanks to the author of this article for this outstanding material

NASA menetapkan tarikh untuk ujian seterusnya pada ujian prapelancaran penting roket mega moon


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/