NASA mengesahkan keputusan untuk mengekalkan nama JWST selepas laporan sejarah – SpaceNews

WASHINGTON – NASA berkata semakan sejarah tindakan oleh bekas pentadbir James Webb mengesahkan keputusannya untuk mengekalkan teleskop angkasa lepas utama agensi itu dinamakan sempena namanya.

NASA mengeluarkan 18 Nov laporan setebal 89 muka surat oleh ketua ahli sejarah agensi itu, Brian Odom, menyemak dakwaan bahawa Webb, pertama di Jabatan Negara dan kemudian di NASA, terlibat secara langsung dalam pemecatan pekerja berdasarkan orientasi seksual mereka. Dakwaan itu telah menyebabkan ramai ahli astronomi memanggil NASA untuk menamakan semula Teleskop Angkasa James Webb.

Kajian itu, Odom menyimpulkan, tidak menemui bukti untuk menyokong dakwaan tersebut. “Kesimpulannya, sehingga kini, tiada bukti yang ada mengaitkan Webb secara langsung dengan sebarang tindakan atau susulan berkaitan pemecatan individu kerana orientasi seksual mereka,” katanya dalam laporan itu.

NASA berkata pada Oktober 2021 bahawa semakan awal rekod sejarahnya tidak menemui bukti untuk menyokong dakwaan Webb memecat pekerja LGBTQ+. Walau bagaimanapun, pada masa itu NASA tidak memberikan laporan terperinci yang menyokong kesimpulan itu. Ahli astronomi, termasuk Jawatankuasa Penasihat Astrofizik agensi itu, menekan NASA untuk mengeluarkan laporan, proses tertunda kerana arkib sejarah yang baru dibuka semula selepas pandemik COVID-19.

Laporan itu menyemak dua dakwaan khusus. Salah satunya ialah Webb, sebagai timbalan setiausaha negara pada tahun 1950, meluluskan pemecatan pekerja LGBTQ+ di Jabatan Negara semasa “Lavender Scare.” Rekod sejarah, Odom menyimpulkan, menunjukkan bahawa Webb terutamanya prihatin dengan mengehadkan akses kepada rekod kakitangan Jabatan Negara daripada penyiasatan kongres.

Yang lain adalah pada tahun 1963, ketika Webb menjadi pentadbir NASA. Seorang penganalisis bajet agensi, Clifford Norton, telah ditangkap dan kemudiannya dipecat kerana orientasi seksualnya. Norton kemudiannya menyaman Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, satu kes yang membantu membawa kepada membatalkan dasar perkhidmatan awam yang membenarkan pemecatan sedemikian.

Odom membuat kesimpulan bahawa Webb berkemungkinan tidak mengetahui kes Norton. “Oleh kerana ia telah diterima sebagai dasar di seluruh kerajaan, pemecatan itu, berkemungkinan besar – walaupun, malangnya – dianggap tidak luar biasa,” katanya dalam laporan itu.

Kesimpulan laporan itu, kata NASA dalam kenyataan itu, mengesahkan keputusan awalnya untuk tidak menamakan semula JWST. “Berdasarkan bukti yang ada, agensi itu tidak bercadang untuk menukar nama Teleskop Angkasa James Webb.”

Bagaimanapun, kedua-dua laporan dan kenyataan itu mengutuk diskriminasi masa lalu. “Selama beberapa dekad, diskriminasi terhadap pekerja persekutuan LGBTQI+ bukan semata-mata diterima, ia dipromosikan secara memalukan oleh dasar persekutuan. Ketakutan Lavender yang berlaku selepas Perang Dunia II adalah bahagian yang menyakitkan dalam kisah Amerika dan perjuangan untuk hak LGBTQI+,” kata Pentadbir NASA Bill Nelson dalam kenyataan itu.

Kesimpulan laporan itu nampaknya tidak akan diterima oleh sekurang-kurangnya beberapa ahli astronomi yang mengkritik menamakan JWST selepas James Webb. Dalam kenyataan 18 Novempat ahli astronomi yang mengetuai usaha untuk menamakan semula JWST – Chanda Prescod-Weinstein, Lucianne Walkowicz, Sarah Tuttle dan Brian Nord – berkata mereka masih belum membaca laporan itu tetapi percaya ia tertumpu terlalu sempit pada kes-kes khusus tersebut.

Laporan itu, mereka menulis, “nampaknya menjawab soalan ‘Adakah terdapat bukti fizikal yang pasti bahawa James Webb tahu tentang Clifford Norton dan kesnya?’ Itu soalan berasingan daripada, ‘Adakah James Webb, sebagai pentadbir, bertanggungjawab ke atas aktiviti agensi yang dipimpinnya?’” Mereka berkata mereka sukar untuk mempercayai bahawa, sebagai pentadbir NASA, Webb tidak mengetahui tentang pemecatan Clifford.

“Akhirnya, Webb mempunyai warisan yang paling rumit,” mereka membuat kesimpulan. “Aktivitinya tidak memberikannya monumen $10 bilion.”

Tidak jelas apakah langkah seterusnya bagi mereka yang menentang penamaan JWST selepas Webb. Pada bulan Oktober, Persatuan Astronomi Diraja (RAS) di United Kingdom mengumumkan bahawa ia akan menghendaki pengarang menyerahkan kertas kepada jurnalnya untuk merujuk kepada teleskop semata-mata sebagai JWST dan tidak mengejanya, seperti yang diperlukan untuk akronim lain. Dasar itu akan dilaksanakan, kata RAS, sehingga hasil siasatan sejarah diterbitkan.

Robert Massey, timbalan pengarah eksekutif RAS, memberitahu SpaceNews 19 November bahawa dia merancang untuk membawa laporan itu kepada perhatian majlis pentadbiran organisasi itu pada mesyuarat seterusnya 9 Dis.

Terdapat beberapa tanda, walaupun, bahawa kritikan terhadap nama JWST telah melangkaui komuniti astronomi. Jawatankuasa kecil angkasa lepas Jawatankuasa Sains Rumah mengadakan pendengaran pada 16 November mengenai keputusan awal daripada JWST, dengan Mark Clampin, pengarah bahagian astrofizik NASA, antara yang memberi keterangan. Walaupun ahli jawatankuasa bertanya soalan tentang pengajaran yang diperoleh daripada pembangunan dan isu teknikal JWST, tiada sesiapa semasa perbicaraan selama 90 minit itu menimbulkan kontroversi mengenai namanya.

We want to thank the author of this post for this remarkable content

NASA mengesahkan keputusan untuk mengekalkan nama JWST selepas laporan sejarah – SpaceNews


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/