NASA mengira mundur dalam masa 29 saat selepas melancarkan roket SLS yang besar

Besarkan / Roket Sistem Pelancaran Angkasa Lepas NASA, yang dipantulkan dalam lembangan giliran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida, dilancarkan untuk percubaan keempat pada latihan pakaian basah pada 6 Jun 2022.

Trevor Mahlmann

NASA mencuba tiga kali pada bulan April untuk menyelesaikan ujian bahan api kritikal roket Sistem Pelancaran Angkasa Besarnya. Dan tiga kali, disebabkan kira-kira setengah dozen masalah teknikal, agensi angkasa lepas gagal.

Oleh itu, NASA membuat keputusan yang sukar untuk melancarkan roket besar itu kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan untuk pembaikan, menambah beberapa bulan kelewatan pada program yang sudah bertahun-tahun di belakang jadual. Selepas kerja ini selesai pada awal Jun, NASA melancarkan roket SLS dan kapal angkasa Orion kembali ke pad pelancaran untuk percubaan keempat.

Keputusan yang menyakitkan itu ternyata betul. Sepanjang lebih daripada 14 jam pada hari Isnin, NASA sebahagian besarnya berjaya melengkapkan ujian bahan api ini, memuatkan ratusan ribu gelen oksigen cecair dan hidrogen ke dalam peringkat pertama dan kedua roket SLS.

“Ia adalah hari yang panjang untuk pasukan, tetapi saya fikir ia adalah hari yang sangat berjaya untuk pasukan,” kata Charlie Blackwell-Thompson, pengarah pelancaran Artemis.

Dia dan pegawai NASA yang lain menyertai panggilan persidangan dengan wartawan pada hari Selasa untuk membincangkan keputusan ujian “latihan pakaian basah” keempat, yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah mengira detik roket untuk dilepaskan sebelum hari pelancaran. Setakat itu, ujian itu nampaknya berkesan. NASA mencapai T-29 saat lepas landas semasa ujian, berhampiran sasaran sasarannya iaitu T-9.3 saat, sebelum menamatkan ujian sejurus sebelum menyalakan empat enjin utama roket itu.

Semasa telesidang, pegawai NASA enggan menjawab soalan khusus tentang sama ada ujian kelima akan diperlukan-untuk membawa kiraan ke bawah kepada T-9.3 saat-atau apabila roket itu mungkin bersedia untuk pelancaran sulungnya. Memetik keinginan untuk menyemak lebih banyak data, para pegawai berkata mereka menjangkakan untuk memberikan maklumat ini dalam beberapa hari lagi. Dari komen mereka, bagaimanapun, ia kelihatan seperti pegawai mungkin bersandar kepada ujian kelima.

Segelintir masalah teknikal berlaku semasa ujian hari Isnin, yang paling ketara ialah kebocoran hidrogen dalam sambungan cepat di bahagian bawah menara pelancar mudah alih yang menyokong roket SLS semasa mengisi bahan api. Talian hidrogen 4 inci ini adalah salah satu daripada beberapa yang dilepaskan dari roket sejurus sebelum lepas landas dan disambungkan ke tiang perkhidmatan ekor menara.

NASA tidak dapat menyelesaikan masalah dengan pengedap bocor semasa bahagian akhir ujian hari Isnin, jadi ia sebaliknya memilih untuk menutup kebocoran daripada penjujukan pelancaran tanah, komputer sisi bawah yang mengawal majoriti kira detik. Ini tidak menimbulkan risiko kepada roket semasa ujian tetapi perlu diperbaiki sebelum pelancaran sebenar.

Dengan sedikit penyamaran ini, pasukan pelancar NASA dapat mencapai dari T-10 minit sehingga T-29 saat dan menunjukkan keupayaan untuk bukan sahaja mengisi roket SLS tetapi juga mengekalkan tangki bahan apinya. Apabila penjujukan pelancaran darat diserahkan kepada komputer onboard roket untuk bahagian akhir kira detik, komputer penerbangan secara automatik menamatkan kiraan.

Pegawai NASA menyukai apa yang mereka lihat. “Ini adalah kali pertama kami berada dalam persekitaran kriogenik sepenuhnya pada kedua-dua peringkat teras dan peringkat atas,” kata Blackwell-Thompson. “Pengiraan terminal ialah masa yang sangat dinamik. Saya menjangkakan sepenuhnya bahawa kita mungkin mempunyai satu atau dua perkara yang mungkin perlu kita bincangkan dalam pengiraan terminal, tetapi ia sangat lancar. Tiada apa-apa untuk dibincangkan.”

Ujian penjanaan bahan api ini merupakan halangan utama terakhir antara roket SLS dan percubaan pelancaran akhir tahun ini. Masih ada kerja yang perlu dilakukan, dan agensi perlu memutuskan sama ada satu lagi ujian pakaian basah diperlukan. Tetapi Mike Sarafin, pengurus misi Artemis I, berkata dia percaya bahawa, setakat ini, NASA telah menyelesaikan kira-kira 90 peratus daripada objektif ujian.

Selain membetulkan meterai hidrogen yang bocor, NASA masih perlu melancarkan roket itu kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan untuk memasang dan melengkapkan sistem penamatan penerbangan. Kerja ini berkemungkinan menghalang percubaan pelancaran paling awal sebelum penghujung September.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

NASA mengira mundur dalam masa 29 saat selepas melancarkan roket SLS yang besar


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/