NASA Menjeda Jiwa, Misi ke Asteroid Kaya Logam

Kelewatan perisian komputer menolak pelancaran kapal angkasa NASA untuk meneroka apa yang kelihatan seperti asteroid logam yang mungkin menjadi teras protoplanet yang hancur pada hari-hari awal sistem suria oleh perlanggaran gergasi.

Sekarang misi itu tidak akan turun sama sekali tahun ini, NASA mengumumkan pada hari Jumaat.

Kapal angkasa yang telah siap, dinamakan Psyche sempena asteroid yang akan dilawati di tali pinggang utama antara Marikh dan Musytari, berada di Pusat Angkasa Kennedy di Florida dan telah dijadualkan untuk dilancarkan dari sana pada 1 Ogos di atas roket SpaceX Falcon Heavy. Bagaimanapun, perisian navigasi utama untuk membimbing dan mengawal pergerakan kapal angkasa di angkasa telah lewat beberapa bulan.

Di samping itu, persediaan ujian, yang menghantar isyarat kepada komputer kapal angkasa menjadikannya menganggap ia sudah berada di angkasa, tidak berfungsi dengan baik apabila jurutera cuba menggabungkan komponen dari Makmal Pendorong Jet NASA di California, yang menguruskan misi, dan Maxar, syarikat yang membina kapal angkasa Psyche.

Persediaan ujian berfungsi sekarang, kata pegawai misi, dan mereka tidak mengetahui sebarang masalah dengan perisian itu. Tetapi proses penyahpepijatan memerlukan beberapa minggu hingga beberapa bulan lagi untuk diselesaikan.

“Kami hanya kehabisan masa untuk yang ini,” kata Lindy Elkins-Tanton dari Arizona State University, penyiasat utama untuk misi itu, pada hari Jumaat semasa sidang akhbar.

Bulan lepas, NASA mengumumkan bahawa percubaan pelancaran akan ditolak semula kepada tidak lebih awal daripada 20 September, berbanding 1 Ogos. Untuk berjaya bertemu dengan asteroid apabila keadaan terbaik untuk mengkajinya, misi itu akan mempunyai untuk dilancarkan menjelang 11 Okt.

“Kami telah melihat banyak, banyak pilihan,” kata Laurie Leshin, pengarah Makmal Pendorong Jet, “dan walaupun dengan pelarasan yang sangat agresif, kami tidak merasa cukup yakin bahawa kami akan mencapai ini, bahawa kami akan berjaya mencapai tingkap ini. dengan misi yang kami yakin untuk terbang.”

NASA sedang membentuk panel semakan bebas untuk menyiasat apa yang berlaku dan mencadangkan perkara yang perlu dilakukan seterusnya. Pegawai NASA berkata masih terlalu awal untuk mengetahui berapa banyak kelewatan itu akan menambah tanda harga $985 juta, yang termasuk pelancaran Falcon Heavy. Panel semakan juga boleh mengesyorkan untuk membatalkan misi.

Daripada pemerhatian radar, Psyche asteroid itu kelihatan dalam bentuk elips, kira-kira selebar Massachusetts. Ia juga jauh lebih tumpat daripada kebanyakan asteroid.

Jiwa juga sangat terang, menambah syak wasangka bahawa ia diperbuat daripada logam.

Misi itu pada asalnya dijadualkan dilancarkan pada 2023, tetapi pembangunan berjalan lancar untuk menaikkan tarikh pelancaran setahun. Trajektori yang disemak akan tiba lebih awal, pada 2026 dan bukannya 2030.

Kini, pasukan misi Psyche kembali mempertimbangkan pelancaran pada 2023 dan 2024, dan kapal angkasa itu tidak akan sampai ke asteroid sehingga 2029 atau 2030.

Kemunduran itu bukan sahaja melambatkan Psyche, tetapi juga misi Janus, dua kapal angkasa kecil yang serupa yang akan menyertai pelancaran sebelum berangkat untuk meneroka dua pasang asteroid binari. Kelewatan dari Ogos hingga September telah pun meruncingkan rancangan untuk mencapai sasaran asal. Sekarang misi itu perlu mencari asteroid lain untuk dikunjungi.

Satu lagi misi NASA di Pusat Angkasa Kennedy mengumumkan berita yang lebih baik pada hari Jumaat. Sebagai persediaan pelancaran sulung Sistem Pelancaran Angkasa, roket besar yang akan membawa angkasawan kembali ke bulan, jurutera NASA telah menjalankan latihan kira detik roket di pad pelancaran termasuk memuatkan bahan dorong cecair.

The percubaan keempat pada latihan pakaian, yang berakhir pada hari Isnin, dikira hingga 29 saat. NASA berharap latihan itu akan mengira detik hingga kira-kira 9 saat, sejurus sebelum enjin dinyalakan untuk pelancaran sebenar. Tetapi kebocoran penyambung saluran bahan api yang berterusan menghalangnya.

Namun, pegawai NASA memutuskan mereka kini mempunyai data yang mencukupi untuk menyediakan roket itu untuk pelancarannya, misi yang akan menghantar kapsul, tanpa angkasawan di atas kapal, dalam perjalanan mengelilingi bulan. Itu masih boleh berlaku pada akhir Ogos, kata pegawai itu, tetapi masih terlalu awal untuk menetapkan tarikh pelancaran yang lebih tepat.

We would like to give thanks to the writer of this article for this amazing content

NASA Menjeda Jiwa, Misi ke Asteroid Kaya Logam


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/