NASA menterjemah imej James Webb Telescope pertama ke dalam muzik yang menenangkan

NASA sedang membantu set bumi menikmati imej ruang dalam yang diumumkan baru-baru ini dengan cara baharu yang mengasyikkan, mengeluarkan satu siri runut audio yang menterjemahkan foto dan data yang ditangkap oleh Teleskop James Webb menjadi muzik yang indah dan menghantui.

Melalui proses yang dipanggil sonifikasi, saintis menangkap imejan dan data—termasuk foto cenuram kosmik Carina Nebula Bima Sakti dan bintang yang hampir mati di Nebula Lingkaran Selatan, yang didedahkan pada bulan Julai—dan mengubah hasilnya menjadi skap bunyi yang kompleks. Data tersebut telah ditafsirkan oleh sekumpulan pemuzik dan saintis yang bekerja dengan ahli komuniti buta dan cacat penglihatan.

“Muzik memasuki pusat emosi kita,” kata pemuzik Matt Russo, seorang profesor fizik di Universiti Toronto yang bekerja pada projek itu, dalam sebuah pelepasan NASA. “Matlamat kami adalah untuk menjadikan imej dan data Webb boleh difahami melalui bunyi—membantu pendengar mencipta imej mental mereka sendiri.”

Imej Carina Nebula, awan besar gas dan debu tempat bintang dilahirkan, telah diubah menjadi trek berkilauan, melodi, yang ahli pasukan NASA digambarkan sebagai “bermaya dan penuh, mewakili perincian dalam kurungan gas raksasa ini yang mempunyai rupa banjaran gunung.”

Para saintis projek menjelaskan dalam keluaran bahawa “gas dan habuk di bahagian atas imej diwakili dalam warna biru dan berangin, bunyi seperti dron. Bahagian bawah imej, diwakili dalam warna merah oren dan merah, mempunyai gubahan yang lebih jelas dan melodi.”

Sonifikasi Nebula Lingkaran Selatan mencipta trek yang lebih menyeramkan yang menampilkan deruan seperti angin diiringi bunyi memetik. Trek dipisahkan kepada dua bahagian untuk mewakili dua pandangan inframerah berbeza Nebula Lingkaran Selatan yang ditangkap oleh Webb.

Warna dalam imej “dipetakan kepada nada bunyi-frekuensi cahaya ditukar terus kepada frekuensi bunyi, ” tulis ahli pasukan NASA. “Cahaya inframerah dekat diwakili oleh julat frekuensi yang lebih tinggi pada permulaan trek. Pada pertengahan jalan, nota berubah, menjadi lebih rendah secara keseluruhan untuk mencerminkan bahawa inframerah pertengahan termasuk cahaya dengan panjang gelombang yang lebih panjang.”

Data Webb mengenai atmosfera exoplanet gergasi gas panas WASP-96 b, yang terletak 1,150 tahun cahaya dari Bumi, juga ditafsirkan ke dalam trek audio yang memaparkan bunyi titisan air yang jatuh untuk mewakili tanda tangan air yang ditemui di planet itu. suasana. “Bunyi ini memudahkan data—air dikesan sebagai tandatangan yang mempunyai berbilang titik data,” tulis ahli pasukan. “Bunyi hanya sejajar dengan titik tertinggi dalam data.”

Para saintis berkata komposisi menyediakan cara yang berbeza untuk mengalami maklumat terperinci dalam data Webb, dan juga menjadikan penemuannya lebih mudah diakses oleh peminat angkasa buta dan penglihatan rendah.” Apabila saya mula-mula mendengar sonifikasi, ia mengejutkan saya dengan cara yang mendalam dan emosi yang Saya membayangkan pengalaman orang yang rabun apabila mereka melihat ke langit malam,” Christine Malec, ahli komuniti buta dan rabun yang mengusahakan projek itu.

Ini bukan kali pertama NASA meneroka imej angkasa lepas melalui bunyi. Bulan lepas, NASA berkongsi an klip audio yang menangkap bunyi ngeri yang dikeluarkan dari lubang hitam supermasif lebih daripada 250 juta tahun cahaya dari Bumi.We want to give thanks to the author of this post for this awesome content

NASA menterjemah imej James Webb Telescope pertama ke dalam muzik yang menenangkan


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/