NASA menyasarkan pelancaran roket bulan baharu pada hari Sabtu selepas pembaikan

CAPE CANAVERAL, Fla. (AP) — NASA menyasarkan pelancaran roket bulan baharunya pada hari Sabtu, selepas membetulkan kebocoran bahan api dan menangani sensor enjin yang buruk yang menggagalkan percubaan pertama.

Penerbangan sulung roket 322 kaki (98 meter) – yang paling berkuasa pernah dibina oleh NASA – ditangguhkan lewat dalam kiraan detik Isnin. Jam Pusat Angkasa Kennedy mula berdetik semula apabila pengurus menyatakan keyakinan terhadap rancangan mereka dan peramal memberikan kemungkinan cuaca yang menggalakkan.

Di atas roket adalah kapsul krew dengan tiga boneka ujian yang akan terbang mengelilingi bulan dan kembali dalam tempoh enam minggu – percubaan pertama NASA sejak program Apollo 50 tahun lalu. NASA mahu memerah kapal angkasa sebelum mengikat angkasawan pada penerbangan yang dirancang seterusnya dalam masa dua tahun.

Pentadbir NASA Bill Nelson berkata dia lebih yakin untuk menyertai percubaan pelancaran kedua ini, memandangkan segala yang dipelajari jurutera daripada percubaan pertama.

Begitu juga angkasawan Jessica Meir, yang berada dalam senarai pendek NASA untuk salah seorang kru bulan awal.

“Kami semua teruja untuk ini, tetapi perkara yang paling penting ialah kami pergi apabila kami sudah bersedia dan kami melakukannya dengan betul, kerana misi seterusnya akan membawa manusia. Mungkin saya, mungkin kawan saya,” kata Meir kepada The Associated Press pada Jumaat.

Jurutera yang bertanggungjawab ke atas roket Sistem Pelancaran Angkasa Lepas menegaskan pada petang Khamis bahawa keempat-empat enjin utama roket itu baik dan penderia suhu yang rosak menyebabkan salah satu daripadanya kelihatan seolah-olah hari Isnin terlalu panas. Enjin perlu sepadan dengan tolak-420 darjah Fahrenheit (tolak-250 darjah Celsius) bahan api hidrogen cecair semasa lepas landas, jika tidak, ia boleh rosak dan ditutup semasa penerbangan.

“Kami telah meyakinkan diri kami tanpa sebarang keraguan bahawa kami mempunyai hidrogen cecair berkualiti baik melalui enjin,” kata John Honeycutt, pengurus program roket itu.

Setelah mengisi bahan api bermula pagi Sabtu, pasukan pelancar akan melakukan ujian enjin yang lain — kali ini lebih awal dalam kiraan detik. Walaupun penderia yang disyaki itu menunjukkan satu enjin terlalu panas, penderia lain boleh dipercayai untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul dan untuk menghentikan kira detik jika terdapat masalah, kata Honeycutt kepada pemberita.

nisbah
Lakaran kecil video Youtube

NASA tidak dapat melakukan ujian enjin seperti itu semasa latihan pakaian awal tahun ini kerana bahan api bocor. Lebih banyak kebocoran bahan api berlaku pada hari Isnin; juruteknik menemui beberapa sambungan yang longgar dan mengetatkannya.

Keadaan suhu enjin menambah risiko penerbangan, begitu juga masalah lain yang timbul pada hari Isnin: retak pada penebat buih roket. Jika mana-mana kepingan buih terputus semasa lepas landas, ia boleh mengenai penggalak pengikat dan merosakkannya. Jurutera menganggap kemungkinan perkara itu berlaku rendah dan telah menerima sedikit risiko tambahan ini.

“Ini adalah mesin dan sistem yang sangat rumit. Berjuta-juta bahagian,” kata ketua NASA, Nelson, kepada AP. “Sebenarnya, terdapat risiko. Tetapi adakah risiko itu boleh diterima? Saya serahkan kepada yang pakar. Peranan saya adalah untuk mengingatkan mereka bahawa anda tidak mengambil sebarang risiko yang tidak boleh diterima.”

Penerbangan ujian bernilai $4.1 bilion adalah langkah pertama NASA dalam menghantar angkasawan mengelilingi bulan pada 2024 dan mendaratkan mereka di permukaan pada 2025. Kali terakhir angkasawan berjalan di bulan pada 1972.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

NASA menyasarkan pelancaran roket bulan baharu pada hari Sabtu selepas pembaikan


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/