NASA mula menutup probe Voyager, yang dilancarkan pada tahun 1977 dan menjadikannya lebih dalam ke angkasa daripada apa-apa sejak itu.

Tanggapan artis (sekitar 1977) tentang trajektori yang akan diambil oleh Voyager 1 dan Voyager 2 NASA.Space Frontiers/Arkib Foto/Getty Images

  • NASA menutup sistem probe Voyager tahun ini, lapor Scientific American.

  • Siasatan itu dibenderakan selepas 45 tahun – langkah itu adalah satu cara untuk mengekalkannya sehingga 2030.

  • Voyager 1 dan 2, yang dilancarkan pada tahun 1977, telah menjadikannya lebih jauh daripada objek lain yang dibuat oleh manusia.

Perjalanan antara bintang epik probe Voyager terkenal NASA akan berakhir apabila agensi itu mula mematikan sistem mereka, Amerika saintifik dilaporkan.

Probe dilancarkan 45 tahun yang lalu, pada tahun 1977, dan telah menolak sempadan penerokaan angkasa lepas sejak itu. Mereka lebih jauh dari Bumi daripada objek buatan manusia yang lain, rekod yang mungkin akan kekal tidak terputus selama beberapa dekad.

Keputusan untuk mengurangkan kuasa pada probe itu bertujuan untuk memanjangkan jangka hayat mereka beberapa tahun lagi dan membawanya ke kira-kira 2030, kata Scientific American.

“Kami telah melakukan 10 kali jaminan terhadap perkara-perkara buruk itu,” Ralph McNutt, seorang ahli fizik di Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins, memberitahu outlet itu, merujuk kepada unjuran awal bahawa misi mereka akan bertahan selama empat tahun.

Kuar adalah dikuasai oleh plutonium radioaktif, yang telah memastikan komputer onboard kecil berjalan selama beberapa dekad.

Tenaga dalam sistem itu berkurangan kira-kira 4 watt setahun, kata Scientific American, yang memerlukan penggunaan tenaga untuk dipotong.

“Jika semuanya berjalan lancar, mungkin kita boleh melanjutkan misi ke tahun 2030-an. Ia hanya bergantung kepada kuasa. Itulah titik hadnya,” kata Linda Spilker, seorang saintis planet dari Makmal Propulsion Jet NASA, kepada Scientific American.

Cincin Zuhal ditunjukkan dalam warna palsu dalam gambar yang diambil oleh siasatan Voyager pada 23 Ogos 1981.NASA

Tujuan utama kuar itu adalah untuk terbang Musytari dan Zuhal, misi yang tidak lama lagi mereka laksanakan. Kemudian mereka terus berjalan, menghantar semula imej sistem suria kita dan membaca bacaan rumah dari angkasa lepas.

Pada tahun 1990, Voyager 1 mengambil yang ikonik “Titik Biru Pucat” gambar komposit, pemandangan Bumi yang diambil 3.7 bilion batu dari matahari kita.

Kemas Kini Titik Biru Pucat

“Titik Biru Pucat” ialah gambar Bumi yang diambil pada 14 Februari 1990, oleh Voyager 1 NASA pada jarak 3.7 bilion batu. Ini adalah siaran semula pada tahun 2020.NASA/JPL-Caltech

Lebih banyak gambar menarik yang diambil oleh probe dilihat dalam video di bawah.

Pada tahun 1998, Voyager 1 menjadi paling jauh objek buatan manusia di angkasa — 6.5 bilion batu dari Bumi.

Probe kini berada 12 bilion dan 14.5 bilion batu jauhnya dari Bumi dan mengira, a penjejak langsung daripada rancangan NASA.

Itu melebihi apa yang secara amnya dianggap sebagai had sistem suria kita. Voyager 1 mencapai “angkasa antara bintang” pada 2012 dan Voyager 2 pada tahun 2018 — objek manusia pertama untuk berbuat demikian dalam sejarah.

Elektronik berwayar keras instrumen itu telah bertahan dalam ujian masa dengan sangat baik, walaupun usianya sudah tua.

Komputer primitif di atas kuar tidak memerlukan banyak kuasa. Semua data yang dikumpul oleh instrumen di Voyager disimpan pada perakam pita lapan trek dan dihantar ke bumi menggunakan mesin yang menggunakan kuasa sebanyak mentol lampu peti sejuk, kata Scientific American.

Mereka mempunyai “kurang ingatan daripada fob kunci yang membuka pintu kereta anda,” kata Spilker.

gambar menunjukkan mesin lapan trek di mana data disimpan dalam Voyager.

Data daripada misi itu disimpan pada mesin lapan trek ini, yang canggih pada masa ia dilancarkan.NASA/JPL

Memandangkan tenaga di atas kapal semakin berkurangan, NASA perlu memutuskan instrumen mana yang akan mendapat kuasa.

Selepas 2030, Voyager mungkin akan kehilangan keupayaannya untuk berkomunikasi dengan Bumi. Tetapi itu tidak bermakna misinya akan berakhir.

Mereka berdua membawa a “rekod emas,” rekod bersalut emas 12 inci yang membawa maklumat tentang Bumi.

Ini termasuk 115 imej; salam sejahtera dalam 55 bahasa yang berbeza; bunyi, termasuk angin, hujan dan degupan jantung manusia; dan 90 minit muzik.

Kedua-dua belah rekod emas NASA di atas kapal kuar Voyager ditunjukkan di sini.

Rekod emas NASA, di atas kapal penyiasat Voyager.NASA/Insider

Ia akan mengambil masa kira-kira 20,000 tahun lagi sebelum probe melepasi bintang terdekat, Proxima Centauri, dengan kapsul masa kehidupan manusia ini, lapor Scientific American.

Baca artikel asal di Orang Dalam Perniagaan

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable material

NASA mula menutup probe Voyager, yang dilancarkan pada tahun 1977 dan menjadikannya lebih dalam ke angkasa daripada apa-apa sejak itu.


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/