NASA nampaknya berada dalam mod “hantar” sepenuhnya untuk misi Artemis I

Besarkan / Awan ribut mengancam roket Sistem Pelancaran Angkasa Lepas awal tahun ini.

Trevor Mahlmann

Pada petang Jumaat, pegawai kanan di NASA menyertai telesidang untuk bercakap dengan wartawan mengenai rancangan semasa untuk melancarkan misi Artemis I dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida. Ini akan menjadi percubaan ketiga untuk mengeluarkan roket Sistem Pelancaran Angkasa yang besar-besaran dari tanah dan meningkatkan kapal angkasa Orion ke orbit bulan untuk penerbangan ujian tanpa awak selama kira-kira 40 hari sebelum kembali ke Bumi.

Roket itu sudah siap, kata pegawai. Semasa menguji bahan api dan percubaan pelancaran NASA telah diganggu gugat oleh kebocoran propelan hidrogen, kerana molekul kecil itu sukar dikendalikan dan dikekang pada suhu yang sangat sejuk. Walau bagaimanapun, berikutan ujian pemuatan propelan yang lebih lama daripada yang dijangkakan tetapi akhirnya berjaya pada hari Rabu, jurutera NASA menyatakan keyakinan terhadap prosedur penjanaan bahan api mereka yang dirombak.

NASA juga telah mencapai persetujuan dengan pegawai Angkatan Angkasa AS untuk memanjangkan hayat bateri untuk sistem penamatan penerbangan di atas kapal roket itu. Ini hanya meninggalkan cuaca sebagai kekangan yang berpotensi untuk percubaan pelancaran yang dirancang untuk hari Selasa, 27 September, pada 11:37 pagi EST (15:37 UTC). Masalahnya ialah cuaca kini menimbulkan ancaman besar kepada jadual akibat kemurungan tropika yang mungkin akan menjejaki ke arah Florida dalam beberapa hari akan datang. Terdapat sebanyak 80 peratus kemungkinan cuaca tidak boleh diterima semasa tetingkap pelancaran.

Untuk bergolek, atau tidak untuk bergolek

Walaupun ramalan suram, NASA terus maju.

“Rancangan A kami adalah untuk meneruskan perjalanan dan memulakan pelancaran pada 27hb,” kata Mike Bolger, pengurus Program Sistem Bumi Penerokaan NASA di Pusat Angkasa Kennedy. “Kami juga menyedari bahawa kami benar-benar perlu memberi perhatian dan memikirkan rancangan B.”

Bolger menjelaskan bahawa pelan sandaran NASA melibatkan melancarkan roket dan kapal angkasa kembali ke dalam Bangunan Perhimpunan Kenderaan yang besar beberapa batu dari pad pelancaran, di mana ia akan dilindungi daripada unsur-unsur. Menyediakan roket dan melancarkannya semula akan mengambil masa kira-kira tiga hari, katanya. NASA berharap untuk menunggu sehari, sehingga Sabtu, untuk membuat keputusan muktamad. Pegawai NASA akan bertemu semula pada petang Jumaat untuk mempertimbangkan cuaca.

Komen ini adalah munasabah, dan adalah bijak untuk NASA memastikan ia mempunyai data terbaik yang tersedia tentang Tropical Depression Nine, yang baru-baru ini membangunkan pusat peredaran. Akibat daripada ini, ramalan harus bertambah baik pada satu atau dua hari berikutnya.

Ini adalah keseimbangan yang halus untuk NASA-menunggu cukup lama untuk mendapatkan ramalan terbaik, tetapi juga meninggalkan masa yang cukup untuk melancarkan roket serta melepaskan pekerja dari pusat angkasa sebelum ribut terburuk tiba. Menurut Pusat Taufan Kebangsaan pada petang Jumaat, “masa ketibaan yang munasabah” paling awal untuk angin ribut tropika ialah sekitar tengah hari pada hari Selasa, jadi menunggu sehingga pagi Sabtu akan menutupnya.

Di luar landasan

Selepas komen Bolger, bagaimanapun, telesidang mula menjadi agak terkeluar dari landasan. Ia menjadi jelas bahawa pegawai NASA bukan sahaja menunggu data ramalan, tetapi enggan untuk melancarkan roket SLS kembali ke hangarnya. John Blevins, ketua jurutera SLS, menyatakan bahawa dia tidak akan cenderung untuk melancarkan roket itu kembali ke hangarnya walaupun pusat angkasa lepas dilanda ribut tropika, yang mempunyai angin lebih rendah daripada taufan tetapi masih mempunyai pukulan yang ketara.

“Sekiranya kita benar-benar mengalami taufan sebenar, ia adalah cadangan saya agar kita mempertimbangkan untuk berpatah balik,” kata Blevins. “Biasanya, jejak benda-benda itu tidak begitu luas, anda tahu, untuk angin kencang itu.”

Berdasarkan analisis risiko NASA, Blevins berkata beliau percaya bahawa roket SLS dan kapal angkasa Orion boleh menahan angin sehingga 74.1 knot (85 mph) pada paras 60 kaki dari tanah. Risiko utama ialah beban angin pada kenderaan, tetapi dia mengakui akan ada kebimbangan mengenai “perkara yang mungkin bergerak dalam ribut seperti itu.” Ini adalah postur risiko yang agak ingin tahu dari agensi angkasa yang sangat prihatin tentang “serpihan objek asing” dengan perkakasan angkasanya.

Ramalan daripada model Eropah pada 12z untuk tiupan angin maksimum hingga Rabu, 28 September.
Besarkan / Ramalan daripada model Eropah pada 12z untuk tiupan angin maksimum hingga Rabu, 28 September.

Loceng Cuaca

Jadi apakah untungnya mempertaruhkan roket dan kapal angkasa, yang dibangunkan dengan kos lebih daripada $30 bilion, dalam sistem tropika? Dengan menunggu cuaca NASA sedang berusaha untuk mengekalkan peluang untuk dilancarkan pada 27 September atau 2 Oktober. Jika gagal, ia perlu kembali ke hangar tanpa mengira.

Melakukannya mungkin akan mendorong percubaan pelancaran seterusnya ke separuh kedua bulan November. “Sesetengah item terhad seumur hidup akan datang dalam kes itu, ” kata Blevins. Ini nampaknya pengakuan bahawa untuk NASA, jam itu berdetik pada roket yang telah disusun sepenuhnya untuk pelancaran selama hampir setahun sekarang, dan yang mempunyai bahagian kritikal yang tidak boleh diservis dalam konfigurasi itu. Pendek kata, pegawai NASA sangat ingin keluar dari pad secepat mungkin.

We want to give thanks to the author of this write-up for this incredible material

NASA nampaknya berada dalam mod “hantar” sepenuhnya untuk misi Artemis I


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/