NASA: ‘Roket Bulan Mega Baik’ Selepas Latihan Pelancaran Terganggu

Roket SLS NASA pada Launch Pad 39B di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

Roket SLS NASA pada Launch Pad 39B di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.
Foto: NASA/Ben Smegelsky

Ujian kritikal berbilang hari Sistem Pelancaran Angkasa NASA telah dibatalkan pada hari Isnin kerana masalah dengan injap bolong tekanan propelan kriogenik. Agensi angkasa lepas berusaha untuk menyambung semula latihan pakaian basah dalam masa terdekat, dengan mengatakan tidak ada yang salah dengan roket raksasa itu.

Ruang adalah sukar, seperti kata pepatah, dan itu sememangnya benar apabila ia datang untuk menyediakan roket yang tidak pernah diterbangkan untuk misi ke Bulan dan kembali. NASA kini sedang memasang roket SLS yang dinanti-nantikan untuk dilancarkan di Pusat Angkasa Kennedy di Florida, tetapi latihan pakaian basah gagal mencapai garisan penamat. Roket itu perlu disediakan sepenuhnya—termasuk kereta kebal yang dilengkapi dengan propelan super sejuk dan kira detik bermula—tetapi tidak dilancarkan.

“Roket mega Moon baik-baik saja. Kami sedang berusaha untuk memasukkannya ke dalam kedudukan pelancaran,” kata Tom Whitmeyer, timbalan pentadbir bersekutu untuk Pembangunan Sistem Penerokaan Biasa di NASA, kepada pemberita semalam semasa telesidang media. “Kami hanya perlu berusaha dengan cara kami melaluinya,” katanya, sambil menambah bahawa pasukan darat “melakukan kerja yang sangat baik.”

Kerja-kerja ini sedang dilakukan sebagai persediaan untuk misi Artemis 1 tanpa awak, penerbangan sulung SLS. Roket generasi seterusnya adalah komponen penting dalam program Artemis, yang bertujuan untuk mendaratkan seorang lelaki dan wanita di Bulan lewat dekad ini. NASA kini menyasarkan pelancaran Jun, tetapi itu bergantung pada keputusan latihan pakaian basah yang belum selesai.

Agensi angkasa lepas menghentikan ujian pada hari Isnin selepas pasukan darat tidak dapat meneruskan pemuatan bahan dorong hidrogen cecair kriogenik. Masalahnya akhirnya dikesan kepada injap bolong manual yang dibiarkan dalam kedudukan tertutup, konfigurasi malang yang tidak dapat dipulihkan dari jauh. Didalam kenyataan, NASA berkata “kedudukan injap sejak itu telah diperbetulkan.” Pasukan itu berjaya memuatkan kira-kira 50% daripada propelan oksigen cecair kriogenik yang diperlukan ke dalam peringkat teras, yang kemudiannya disalirkan.

Injap bolong yang salah konfigurasi, terletak pada paras 160 pelancar mudah alih, bukanlah satu-satunya masalah yang dihadapi oleh pasukan darat semasa latihan, yang dijalankan pada hari Jumaat, 1 April. Empat panah petir menyambar pad pelancaran pada hari Sabtu, mengakibatkan sedikit kelewatan, tetapi ujian datang noktah pada hari Ahad apabila dua peminat, yang direka untuk mengalihkan pelancar mudah alih setinggi 370 kaki (113 meter) roket itu, terputus.

Walaupun ini dan masalah lain yang berkaitan dengan pembekal nitrogen gas pihak ketiga, NASA meneruskan pakaian basah pada hari Isnin. Tetapi sekali lagi, masalah baharu muncul, termasuk isu had suhu untuk oksigen cecair kriogenik, menyebabkan kelewatan beberapa jam. Selesai, latihan diteruskan, tetapi masalah injap bolong memaksa pengarah pelancaran memanggilnya sehari pada pukul 5:00 petang EDT pada hari Isnin.

NASA kini bersiap untuk percubaan pakaian basah seterusnya, tetapi ia mengetepikan untuk membolehkan pelancaran misi Axiom Space Ax-1, yang ditetapkan untuk meletup dari Pusat Angkasa Kennedy pada pagi Jumaat. Tarikh untuk menyambung semula latihan pelancaran belum diumumkan, tetapi pegawai NASA berkata ia akan berlaku tidak lama lagi. Roket bersepadu sepenuhnya, dengan kapsul Orion di bahagian atas, terus berdiri di pad pelancaran 39B.

Whitmeyer menolak latihan pelancaran yang kurang ideal, dengan mengatakan bahawa pasukan darat mempelajari “beberapa perkara” daripada “tarian berkoreografi tinggi” ini yang hanya perlu dibersihkan. “Kadang-kadang anda menghadapi sesuatu yang tidak anda jangkakan,” katanya kepada pemberita, membandingkannya dengan kepingan teka-teki yang tidak sesuai. “Kenderaan itu berfungsi dengan baik,” kata Whitmeyer, sambil menambah bahawa masalah serupa ditemui semasa ujian SLS Green Run di Pusat Angkasa Stennis NASA dan semasa pembangunan Space Shuttle.

Pada sidang akhbar itu, Mike Sarafin, pengurus misi Artemis, berkata pasukan itu telah mengesan “tiada kecacatan atau isu reka bentuk asas” dengan roket dan masalah yang dialami paling baik dicirikan sebagai “gangguan” atau “isu teknikal” yang tidak dapat dikesan semasa ujian sebelumnya.

“Dengan menyusun semuanya, anda belajar di mana ketidakpastian itu, dan kami sedang berusaha melaluinya,” kata Sarafin. “Kadangkala anda mengetahui bahawa sistem penuh berbeza sedikit daripada subskala, tetapi tiada isu utama yang perlu diatasi.” Kebanyakan masalah adalah kecil atau bersifat prosedural, katanya, seperti sedikit pelarasan pada masa atau had, tetapi “dari segi roket, perkakasan adalah baik, kapal angkasa baik-kita hanya perlu melalui ujian dan objektif ujian,” katanya.

“Ia adalah hari yang bermakna bagi kami. Pasukan kami mencapai sedikit sebanyak,” Charlie Blackwell-Thompson, pengarah pelancaran Artemis di Pusat Angkasa Kennedy NASA, memberitahu wartawan. Malah, walaupun tergoda untuk memberi tumpuan kepada perkara negatif, pasukan itu berjaya memotong banyak item daripada senarai semak mereka yang besar. Ini termasuk konfigurasi Launch Pad 39B dan pelancar mudah alih, menghidupkan Orion dan roket dalam konfigurasi pelancaran, pemeriksaan panduan, navigasi dan sistem kawalan, dan penyaliran propelan selepas ujian, antara lain.

Tiada tarikh ditetapkan untuk Artemis 1 atau penyambungan semula pakaian basah, tetapi berita baiknya ialah latihan tidak perlu bermula dari awal. Jam sedang ditahan, dan sistem pelancaran kekal dalam konfigurasi yang ideal, kata pegawai NASA. Keutamaan utama bergerak ke hadapan adalah untuk mengisi teras dan peringkat kedua dengan propelan kriogenik dan menghentikan undur pada T-10 saat. Apabila ditanya sama ada SLS masih akan dilancarkan pada bulan Jun, Sarafin berkata: “Kami masih belum berputus asa mengenainya.”

Ada petua atau komen untuk saya tentang industri penerbangan angkasa lepas? Hubungi saya di george.dvorsky@gizmodo.com.

We want to give thanks to the author of this article for this awesome web content

NASA: ‘Roket Bulan Mega Baik’ Selepas Latihan Pelancaran Terganggu


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/