NASA, SpaceX untuk menilai potensi ancaman Starship kepada pad Crew Dragon

SpaceX sedang membina gantri baharu yang menjulang tinggi di kompleks Pusat Angkasa Kennedy 39A untuk melancarkan roket Super Heavy-Starship setinggi 394 kaki, tetapi NASA berkata Khamis ia tidak akan memberikan kebenaran untuk terbang sehingga ia menilai kemungkinan ancaman kepada pad berdekatan yang digunakan. untuk menghantar angkasawan ke stesen angkasa.

Gantry dan pendirian pelancar baharu sedang dibina dalam jarak kira-kira 1,000 kaki dari tempat tembak asal NASA 39A, kini dipajak oleh SpaceX, tempat roket Falcon 9 meletup membawa kargo dan angkasawan ke Stesen Angkasa Antarabangsa.

Reuters melaporkan minggu lalu bahawa pengurus NASA bimbang tentang kemungkinan kegagalan bencana pada atau tepat di atas pad Starship baharu yang boleh merosakkan infrastruktur pelancaran Falcon 9 dengan serius, mengganggu penerbangan angkasawan SpaceX ke stesen angkasa di atas kapsul Crew Dragon.

Sebuah SpaceX Super Heavy peringkat pertama dan kapal angkasa peringkat atas Starship telah “disusun” tahun lepas untuk ujian di tapak pelancaran syarikat Boca Chica, Texas. Syarikat itu baru-baru ini memenangi kelulusan FAA bersyarat untuk meneruskan penerbangan ujian dari Texas sambil meneruskan pembinaan pad baharu di Pusat Angkasa Kennedy.

SpaceX


“Kami semua menyedari bahawa jika anda mengalami kegagalan awal seperti yang kami lakukan pada salah satu penerbangan awal SpaceX, ia akan sangat memusnahkan 39A,” kata Kathy Lueders, ketua operasi angkasa lepas NASA, kepada Reuters.

Dia mungkin merujuk kepada letupan pada pad pada 2016 yang memusnahkan Falcon 9 dan muatan satelit komunikasinya, merosakkan pad pelancaran 40 dengan teruk di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral dalam proses itu.

Super Heavy-Starship membawa ancaman itu ke tahap yang berbeza.

Dengan skala kira-kira 11 juta paun, roket generasi seterusnya yang boleh diguna semula sepenuhnya akan menjadi pelancar terbesar dan paling berkuasa pernah dibina, menghasilkan 16 juta paun tujahan semasa lepas landas — dua kali ganda daripada roket bulan Sistem Pelancaran Angkasa NASA — menggunakan 33 metana- membakar enjin Raptor.

Peringkat atas Starship setinggi 160 kaki, membawa angkasawan, kargo atau kedua-duanya, akan dikuasakan oleh enam Raptor. Satu varian peringkat atas sedang dibangunkan di bawah kontrak NASA bernilai $2.9 bilion untuk berfungsi sebagai pendarat bulan awal dalam program Artemis agensi itu.

062222-segment1.jpg
Yang kedua daripada lapan segmen gantri pelancaran Starship yang besar telah ditarik keluar ke pad 39A semalaman Rabu. (Kredit: William Harwood/CBS News)

William Harwood/CBS News


SpaceX membaiki dan menaik taraf kompleks pelancaran 40 susulan kemalangan 2016 dan mengendalikan pad Falcon 9 ketiga di Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California. Tetapi kedua-dua kemudahan itu tidak dilengkapi untuk melancarkan kapal feri angkasawan Crew Dragon.

Kapsul Starliner Boeing, yang akan dilancarkan dari pad sedia anak kapal di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral, belum lagi diperakui untuk kegunaan operasi dan NASA menganggap kompleks 39A kritikal untuk operasi stesen angkasa yang berterusan.

Menjawab pertanyaan daripada CBS News, NASA mengesahkan cerita Reuters, mengatakan Khamis SpaceX belum mempunyai kebenaran untuk melancarkan dari kompleks 39A.

“Dalam beberapa minggu akan datang, NASA dan SpaceX akan menjalankan semakan menyeluruh untuk memastikan operasi yang selamat di pad dan menilai keupayaan pelancaran yang berlebihan untuk misi kru dan kargo NASA ke Stesen Angkasa Antarabangsa,” kata NASA dalam satu kenyataan.

“Sebagai sebahagian daripada semakan, NASA dan SpaceX sedang menilai semua pilihan yang ada termasuk pembangunan keupayaan pengangkutan krew di Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida.”

062322-kren3.jpg
Segmen gantri kedua telah diangkat dan diturunkan ke tempat awal Khamis (kanan), kira-kira 1,000 kaki dari pad dan gantri Falcon 9 syarikat (kiri).

Berita CBS


Pad 40 tidak mempunyai gantri pada masa ini dan SpaceX perlu melakukan pengubahsuaian dan peningkatan yang meluas untuk menambah akses kepada Crew Dragon di atas Falcon 9, untuk membolehkan penambahan kargo saat-saat akhir dan untuk menyediakan keupayaan melarikan diri kecemasan.

Bagi Super Heavy-Starship, SpaceX sudah pun membina pad di Boca Chica, Texas, di mana syarikat itu merancang untuk memulakan ujian penerbangan orbit tidak lama lagi. Ia sedang dalam proses membina pad Starship kedua di 39A, menyusun segmen kekisi terbuka besar-besaran satu di atas yang lain menggunakan kren besar.

Yang pertama daripada lapan segmen gantri telah dibawa keluar ke kompleks minggu lepas dan yang kedua dilampirkan pada awal Khamis.

Kenyataan NASA berkata agensi itu “bertanggungjawab untuk memastikan SpaceX kekal mematuhi keperluan perjanjian hartanah untuk penggunaan Kompleks Pelancaran 39A.”

“Keperluan ini termasuk yang berkaitan dengan pembinaan, keselamatan dan keadaan persekitaran,” kata kenyataan itu. “Pada masa ini, NASA hanya memberikan kelulusan untuk membina. Semakan tambahan untuk bahaya, kesan operasi dan kebolehdukungan akan diperlukan sebelum pelancaran.”

Dan seperti semua pelancaran dari tanah AS, SpaceX memerlukan lesen daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan.

We would love to thank the writer of this post for this awesome web content

NASA, SpaceX untuk menilai potensi ancaman Starship kepada pad Crew Dragon


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/