NASA tidak akan cuba melancarkan misi bulan Artemis 1 lagi selama sekurang-kurangnya beberapa minggu

Roket Sistem Pelancaran Angkasa Angkasa NASA dengan kapal angkasa Orion di atas kapal dilihat di atas pelancar mudah alih di Pusat Angkasa Kennedy di Cape Canaveral, Fla., pada hari Sabtu sebelum pelancaran yang dirancang digosok kerana kebocoran bahan api.

Imej NASA/Getty


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Imej NASA/Getty


Roket Sistem Pelancaran Angkasa Angkasa NASA dengan kapal angkasa Orion di atas kapal dilihat di atas pelancar mudah alih di Pusat Angkasa Kennedy di Cape Canaveral, Fla., pada hari Sabtu sebelum pelancaran yang dirancang digosok kerana kebocoran bahan api.

Imej NASA/Getty

CAPE CANAVERAL, Fla. — NASA telah menangguhkan sebarang percubaan pelancaran baharu untuk misi bulan Artemis sehingga sekurang-kurangnya 19 September selepas membatalkan pelancaran yang dirancang pada hari Sabtu.

Keputusan pada pagi Sabtu itu adalah kali kedua dalam seminggu pelancaran itu telah ditangguhkan.

Pengumuman gosok rasmi daripada Pengarah Pelancaran Charlie Blackwell-Thompson datang sekitar 11:19 pagi ET selepas beberapa percubaan yang tidak berjaya untuk menghentikan kebocoran bahan api hidrogen cecair.

Pegawai mengumumkan petang Sabtu bahawa mereka tidak akan mencuba pelancaran lain semasa tempoh pelancaran semasa, yang berakhir pada hari Selasa. Sebaliknya mereka berkata yang paling awal mereka boleh mencuba untuk pelancaran lain ialah lewat September.

“Kami tidak melancarkan sehingga kami fikir ia betul,” kata Pentadbir NASA Bill Nelson.

Usaha pertama agensi angkasa lepas untuk melancarkan roket ini mestilah tersepit pada pagi Isnin selepas penderia menunjukkan bahawa salah satu daripada empat enjin roket itu nampaknya tidak menyejuk ke suhu yang sepatutnya iaitu kira-kira tolak-420 darjah Fahrenheit.

Selepas mengkaji masalah dan menyelesaikan masalah, pegawai berkata adalah jelas enjin itu sebenarnya baik dan sensor memberikan bacaan suhu palsu. “Kami tahu kami mempunyai sensor yang buruk, ” kata John Honeycutt, pengurus program untuk roket ini di Pusat Penerbangan Angkasa Marshall NASA di Huntsville, Ala.

Kemudian pada hari Sabtu, ketika kru bekerja untuk mengisi bahan bakar roket, mereka berulang kali mengesan kebocoran hidrogen cecair yang menyebabkan mereka berhenti dan memulakan proses pengisian bahan api beberapa kali.

NASA membuat tiga percubaan yang tidak berjaya untuk membaiki kebocoran sebelum ketinggalan jauh dari jadual sehingga Blackwell-Thompson akhirnya mengetepikan pelancaran itu.

Bercakap petang Sabtu, pengurus misi Artemis Mike Sarafin berkata talian pemindahan hidrogen secara tidak sengaja mengalami tekanan berlebihan tetapi mencadangkan masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada itu punca kebocoran.

Pegawai berkata mereka perlu melancarkan roket itu kembali ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan melainkan mereka boleh mendapatkan penepian untuk kekal di pad pelancaran sehingga percubaan seterusnya.

Ini bukan kali pertama kebocoran hidrogen telah menjejaskan usaha untuk memacu roket ini. Yang serupa muncul semasa latihan pakaian dan percubaan pertama pada pelancaran, walaupun pegawai menyifatkan kebocoran pada hari Sabtu sebagai lebih besar. Pegawai NASA kini sedang mengkaji masalah itu dan membincangkan langkah seterusnya.

Artemis datang setengah abad selepas pendaratan bulan terakhir

Sudah hampir 50 tahun sejak agensi angkasa lepas dilancarkan kenderaan yang direka untuk membawa orang ke bulan. NASA telah menamakan program bulan baharunya Artemis, sempena nama saudara kembar tuhan Yunani Apollo, dan telah berikrar untuk meletakkan wanita pertama dan orang berwarna pertama di permukaan bulan.

Tiada angkasawan akan berada di atas roket Artemis semasa misi pertamanya yang telah lama dijangkakan, tetapi penerbangan ini akan menjadi ujian kritikal tentang prestasi kenderaan baharu NASA di angkasa dan semasa pemulangan api ke Bumi.

Sebaik sahaja roket ini berjaya dilepaskan, ia akan menghantar kapsul kru yang dipanggil Orion dalam perjalanan untuk mengorbit bulan, datang dalam kira-kira 60 batu dari permukaan bulan. Selepas lebih lima minggu, ia akan kembali ke rumah dan memercik di Lautan Pasifik.

Penerbangan seterusnya roket ini akan membawa orang, tetapi ia tidak dijadualkan sehingga 2024. Agensi itu menyasarkan pendaratan di bulan 2025 — walaupun kebanyakan pemerhati angkasa lepas menjangkakan kelewatan, kerana roket ini sudah bertahun-tahun di belakang jadual asalnya. Kongres telah dikehendaki ia akan terbang pada 2016, hanya lima tahun selepas NASA menamatkan armada kapal angkasa yang semakin tua.

Nelson berkata pada hari Sabtu bahawa walaupun penangguhan Artemis 1 terbaharu, NASA masih merancang untuk melancarkan Artemis 2 pada 2024 dan Artemis 3 pada 2025.

Pengkritik katakan program Artemis akan menjadi terlalu mahal untuk dikekalkan jika NASA bergantung pada roket dan kapsul ini, yang datang dengan tanda harga yang tinggi. Inspektor jeneral NASA telah berkata bahawa setiap satu daripada beberapa penerbangan pertama akan menelan belanja lebih daripada $4 bilion, dan itu tidak termasuk berbilion dolar dalam kos pembangunan.

Sementara itu, syarikat swasta SpaceX, yang kini mengangkut angkasawan ke Stesen Angkasa Antarabangsa untuk NASA, sedang membangunkan megaroket dan kenderaan angkasanya sendiri yang dipanggil Starship. Roket ini dijangka akan melakukan penerbangan pertamanya tidak lama lagi dan direka bentuk untuk kedua-dua boleh diguna semula dan murah. NASA telah pun berkata ia akan bergantung pada SpaceX untuk membangunkan Starship sebagai pendarat bulan, untuk membawa angkasawannya dari orbit bulan turun ke permukaan.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

NASA tidak akan cuba melancarkan misi bulan Artemis 1 lagi selama sekurang-kurangnya beberapa minggu


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/