NASA tidak merancang satu lagi latihan pakaian kira detik Artemis 1 – Spaceflight Now

NOTA EDITOR: Dikemas kini pada 23 Jun dengan maklumat tambahan dan petikan jurucakap NASA.

Roket bulan Artemis 1 NASA di Kompleks Pelancaran 39B awal bulan ini. Kredit: NASA/Ben Smegelsky

Melepaskan satu lagi latihan kira detik, NASA merancang untuk memulangkan roket Sistem Pelancaran Angkasa yang pertama ke hangar pemasangannya di Pusat Angkasa Kennedy minggu depan untuk pembaikan kebocoran hidrogen dan persediaan berterusan untuk lepas landas pada misi bulan Artemis 1.

Dengan latihan hitung detik pakaian selesai, krew darat di Kennedy sedang bersiap untuk melancarkan roket bulan Sistem Pelancaran Angkasa Lepas setinggi 322 kaki (98 meter) ke Bangunan Perhimpunan Kenderaan. Kembali ke VAB akan menamatkan kempen Wet Dress Rehearsal, atau WDR, apabila NASA semakin hampir untuk melancarkan penerbangan ujian Artemis 1 yang telah lama tertangguh mengelilingi bulan, kata sumber lewat Rabu.

Kathryn Hambleton, jurucakap NASA, mengesahkan pada Khamis bahawa pasukan SLS mengisytiharkan kempen WDR selesai, dan berkata pengurus sedang “merancang untuk menangani beberapa objektif (ujian) yang tinggal sebelum kembali ke VAB.”

Pelancaran Artemis 1 akan memulakan misi demonstrasi tanpa pandu roket bulan SLS yang berkuasa dan kapal angkasa Orion sebelum penerbangan Artemis akan datang membawa angkasawan ke bulan. Sistem Pelancaran Angkasa Lepas telah dibangunkan lebih sedekad, menelan belanja lebih daripada $20 bilion setakat ini, menjadikannya salah satu program NASA yang paling mahal pada masa itu.

Pasukan pelancaran NASA menghadapi beberapa masalah teknikal yang menghalang pemuatan penuh tangki propelan kriogenik roket bulan SLS pada tiga kiraan detik latihan pada bulan April. Tetapi latihan pakaian keempat pada hari Isnin diteruskan lebih jauh ke dalam kiraan detik, dan pasukan pelancar mengisi roket itu dengan bekalan 755,000 gelen hidrogen cecair super sejuk dan oksigen cecair buat kali pertama.

Tetapi jurutera menemui kebocoran hidrogen dalam pemasangan cabut cepat 4 inci pada hari Isnin, memaksa pasukan pelancar mengubah suai prosedur pada peringkat akhir kira detik latihan.

Pasukan pelancaran NASA pada asalnya mahu meneruskan urutan undur terminal 10 minit terakhir dua kali, mencecah T-tolak 9.3 saat pada larian terakhir, sejurus sebelum masa enjin utama peringkat teras akan menyala semasa percubaan pelancaran sebenar. Jurutera menghabiskan beberapa jam menilai kebocoran hidrogen, dan pengurus akhirnya memutuskan untuk meneruskan kiraan detik dengan hanya satu larian melalui urutan 10 minit terakhir.

Jurutera mengkonfigurasi semula penjujukan undur tanah untuk menutup kebocoran hidrogen, yang biasanya akan mencetuskan pemotongan jam undur. Dengan penyelesaian yang tersedia untuk memberitahu komputer penjujukan pelancaran darat agar mengabaikan kebocoran, jam terus T-tolak 29 saat, satu saat selepas kawalan kira detik diserahkan daripada pengawal tanah kepada penjujukan automatik pada SLS. roket bulan.

Komputer on-board roket itu memerintahkan penahanan pada T-tolak 29 saat, apabila penderia menunjukkan enjin peringkat teras tidak bersedia untuk dinyalakan, kata pegawai NASA pada hari Selasa. Penyambung hidrogen bocor yang ditemui pada hari Isnin dikaitkan dengan sistem untuk mengkondisikan haba, atau menyejukkan, enjin utama RS-25 peringkat teras.

Walaupun terdapat kebocoran dan pengiraan detik sebelum mencapai T-tolak 9 saat, pegawai NASA berkata latihan pakaian itu mencapai kebanyakan matlamatnya.

“Saya akan mengatakan bahawa kita berada dalam persentil ke-90 dari segi di mana kita perlu berada secara keseluruhan,” kata Mike Sarafin, pengurus misi Artemis 1 NASA, dalam panggilan persidangan dengan wartawan Selasa.

Tetapi Sarafin berkata masih terdapat beberapa “barangan terbuka” yang belum dilakukan semasa latihan kira detik Isnin. Salah satu daripadanya ialah permulaan unit kuasa hidraulik pada penggalak roket pepejal SLS, yang sepatutnya berlaku dalam 30 saat akhir kira detik untuk memacu muncung penggalak melalui pemeriksaan stereng gimbal dengan mekanisme kawalan vektor tujahan mereka, menurut John. Blevins, ketua jurutera program SLS di Marshall Space Flight Center.

Blevins berkata pada hari Selasa bahawa jurutera akan menilai risiko meneruskan ke arah pelancaran tanpa melalui 20 saat terakhir latihan kira detik. Dia senario terburuk untuk meneruskan tanpa latihan lain ialah masalah yang menyebabkan pengguguran pada saat akhir kira detik pada hari pelancaran.

“Kami akan mempunyai sama ada pelancaran yang berjaya atau scrub kerana kami mempunyai perlindungan dalam sistem untuk objektif yang tidak kami temui, sekiranya ia tidak berfungsi dengan baik pada hari pelancaran,” kata Blevins. “Jadi, mereka tidak benar-benar mahu menjadikan kenderaan itu lebih selamat untuk terbang. Mereka benar-benar tentang bolehkah kami mencapai sasaran pelancaran untuk tingkap kami yang optimum untuk misi bulan kami.”

Tom Whitmeyer, pengurus sistem penerokaan NASA, berkata pada hari Selasa bahawa dia “sangat digalakkan” dengan hasil latihan kira detik.

“Kami fikir kami mempunyai latihan yang benar-benar berjaya,” kata Whitmeyer.

“Terdapat risiko relatif untuk terus menggunakan perkakasan di pad (untuk latihan lain),” kata Whitmeyer pada hari Selasa. “Itu tidak semestinya situasi yang tidak berisiko.”

Sistem Pelancaran Angkasa yang berkuasa, dikuasakan oleh sisa enjin ulang-alik dan penggalak, adalah penting kepada perancangan misi bulan NASA. Roket itu akan menghantar kru ke arah bulan pada kapsul Orion, yang akan dihubungkan dengan peringkat pendaratan yang dihantar ke orbit bulan pada pelancaran berasingan. Pendarat kemudian akan mengangkut angkasawan permukaan bulan dan kembali ke kapal angkasa Orion untuk kembali ke Bumi.

Pendaratan bulan pertama program itu akan datang selepas penerbangan Artemis 2, misi yang akan menghantar empat angkasawan pada trajektori di luar bahagian jauh bulan dan kembali ke Bumi. Misi Artemis 1 adalah pendahulu kepada Artemis 2.

Sebaik sahaja roket Artemis 1 kembali ke dalam Bangunan Perhimpunan Kenderaan, pasukan darat Artemis akan menyelesaikan masalah penyambung hidrogen bocor yang dikesan pada hari Isnin. Juruteknik juga akan melengkapkan persiapan mengenai sistem penamatan penerbangan, yang akan diaktifkan untuk memusnahkan roket jika ia melencong dari laluan selepas lepas landas.

Pemeriksaan akhir dan penutupan juga dilakukan di dalam VAB, dan pasukan darat akan mengecas semula bateri pada beberapa muatan sekunder CubeSat yang dipasang di bawah kapal angkasa Orion.

NASA tidak menetapkan tarikh pelancaran sasaran untuk misi Artemis 1, tetapi pegawai agensi berkata minggu lepas paling awal penerbangan itu boleh bersedia untuk pelancaran adalah lewat Ogos. NASA mempunyai tarikh pelancaran Artemis 1 tersedia dalam tempoh yang berlangsung kira-kira dua minggu, apabila bulan berada dalam kedudukan yang betul dalam orbitnya, dan trajektori memastikan panel solar penjana kuasa kapal angkasa Orion tidak dibayangi selama lebih daripada 90 minit pada satu-satu masa.

Kekangan lain termasuk keperluan untuk memenuhi parameter khusus untuk kemasukan semula dan percikan siang hari kapsul Orion pada akhir misi.

Tempoh pelancaran Artemis 1 yang berdaya maju seterusnya dibuka pada 23 Ogos dan ditutup pada 6 September, kemudian lebih banyak peluang pelancaran tersedia mulai 19 September.

E-mel pengarang.

Ikuti Stephen Clark di Twitter: @StephenClark1.We want to say thanks to the author of this post for this outstanding material

NASA tidak merancang satu lagi latihan pakaian kira detik Artemis 1 – Spaceflight Now


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/