NASA untuk mencuba Artemis I melancarkan Sabtu; kemungkinan cuaca bertambah baik

NASA mengumumkan ia akan meneruskan pelancaran roket Artemis I bernilai $4.1 bilion ke bulan pada hari Sabtu.

Tetingkap pelancaran selama dua jam dibuka pada 2:17 petang dan pasukan akan bertemu pada hari Khamis untuk semakan lain sebelum permulaan kira detik rasmi.

Skuadron cuaca Delta 45 Pelancaran Angkasa pada hari Khamis mengemas kini ramalannya untuk meramalkan peluang yang lebih baik untuk cuaca baik, sekarang peluang 60%. untuk keadaan yang baik, meningkat daripada ramalan awal 40% pada hari Selasa. Tingkap sandaran pada petang Isnin mempunyai kemungkinan cuaca baik meningkat kepada 70%.

“Saya optimis bahawa kita akan mempunyai sedikit udara yang jelas untuk bekerja semasa percubaan petang pada hari Sabtu,” kata Pegawai Pelancar Skuadron Cuaca ke-45 Mark Burger pada sidang akhbar petang Selasa. “Bagaimanapun, sekali lagi, kebarangkalian pelanggaran cuaca pada bila-bila masa dalam kiraan detik masih kelihatan pada saya agak tinggi.”

Jika ia menggosok hari Sabtu, tetingkap seterusnya jatuh pada Hari Buruh, peluang 90 minit yang dibuka pada 5:12 petang, yang NASA katakan masih boleh dilaksanakan kerana NASA hanya memerlukan tempoh masa 48 jam untuk mengisi semula semua gas yang diperlukan untuk mengisi semula tangki itu.

Gabungan besar Sistem Pelancaran Angkasa Lepas dengan kapal angkasa Orion yang dikemudikan melalui beberapa sekatan jalan pada pagi Isnin pada pukulan pertama NASA untuk menghantar misi Artemis I ke angkasa, tetapi akhirnya masalah enjin memaksa gosok.

Penyebabnya adalah apa yang dikenali sebagai sistem bleed, yang menyalurkan propelan kriogenik dari peringkat teras ke empat enjin RS-25 di pangkalannya. Penderia menunjukkan semasa ujian pendarahan yang membawa kepada pelepasan yang dibatalkan pada hari Isnin bahawa salah satu enjin tidak menyejuk ke tahap yang boleh diterima.

Keempat-empatnya perlu diuruskan suhunya supaya tidak tertekan dengan cecair hidrogen (LH2), yang disejukkan hingga tolak 423 darjah Fahrenheit, apabila ia mula mengalirkan pendikit penuh ke dalam enjin semasa lepas landas.

LH2 yang digabungkan dengan oksigen cecair yang disejukkan hingga tolak 297 darjah Fahrenheit memberikan 2.2 juta paun tujahan, yang apabila digabungkan dengan dua penggalak roket pepejal, memberikan 8.8 juta paun tujahan untuk SLS semasa lepas landas.

Isu lain semasa percubaan hari Isnin melibatkan pemuatan propelan cryo, yang memerlukan pelarasan apabila potensi kebocoran hidrogen dikesan dalam salah satu saluran suapan umbilical. Untuk menangani kedua-dua isu, NASA mengubah cara kira detik hari Sabtu akan diteruskan.

“Kami bersetuju dengan apa yang dipanggil pilihan satu, iaitu menukar prosedur pemuatan secara operasi dan memulakan penyejukan enjin kami lebih awal,” kata pengurus misi Artemis Mike Sarafin. “Kami juga bersetuju untuk melakukan beberapa kerja di pad untuk menangani kebocoran yang kami lihat dalam pusat tiang perkhidmatan ekor hidrogen.”

Pengurus NASA SLS John Honeycutt berkata pasukan tidak pasti sepenuhnya jika suhu enjin benar-benar di luar sasaran, dan ia mungkin sensor rosak berdasarkan bacaan daripada peralatan lain di tapak.

“Saya fikir kita memahami fizik tentang prestasi hidrogen dan bukan cara penderia bertindak,” katanya sambil menyatakan ia “tidak selaras dengan fizik keadaan.”

Beliau berkata menggantikan penderia pada pad pelancaran akan menjadi sukar dan memerlukan pemulangan semula, jadi sebaliknya mereka akan “terbang menggunakan data yang kami ada akses hari ini.”

Pergi Untuk Pelancaran – Berita Angkasa

Setiap minggu

Betulkan teleskop anda pada semua berita berkaitan angkasa, daripada pelancaran roket kepada kemajuan industri angkasa.

Penderia dari percubaan Isnin menunjukkan bahawa tiga daripada empat enjin datang dalam lingkungan 10 darjah daripada sasaran tolak 420 darjah Fahrenheit manakala yang keempat, yang meyakinkan pengurus untuk menyental, adalah kira-kira 40 darjah lebih panas, kata Honeycutt.

“Kami akan cuba melancarkan,” kata Sarafin. “Dan anda tahu datang ke percubaan sebelumnya ini – [Monday’s] percubaan — anda tahu kami mengatakan bahawa jika kami tidak dapat mengkondisikan enjin secara haba, kami tidak akan melancarkannya. Dan itu postur yang sama yang kita akan pergi ke hari Sabtu. Saya tidak melihatnya sebagai sesuatu yang berbeza.”

Jika dan apabila ia berlepas, roket itu akan menjadi yang paling berkuasa yang pernah dilancarkan dari Bumi, mengatasi 7.6 juta paun tujahan yang dihasilkan oleh roket Saturn V dari misi Apollo ke bulan.

Artemis I sepatutnya menghantar kapsul Orion yang tidak digerakkan dalam misi dua minggu sekali untuk mengorbit bulan yang mengembara sejauh 1.3 juta batu dan pulang ke tanah air sebagai kapal angkasa terpantas pernah dinilai manusia pada kelajuan lebih 24,500 mph menjana hampir 5,000 darjah Fahrenheit pada kemasukan semula .

Matlamatnya adalah untuk menguji had sistem pelancaran dan kapal angkasa supaya ia boleh bergerak ke misi manusia termasuk Artemis II, misi bulan orbit yang dijadualkan pada 2024, dan Artemis III, yang bertujuan untuk mengembalikan manusia termasuk wanita pertama ke permukaan bulan. sejak 1972. Penerbangan itu boleh datang seawal 2025.

Tetapi pertama Artemis saya perlu turun dari tanah.

Ikuti liputan angkasa Orlando Sentinel di Facebook.com/goforlaunchsentinel.

We wish to thank the writer of this article for this amazing material

NASA untuk mencuba Artemis I melancarkan Sabtu; kemungkinan cuaca bertambah baik


We have our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/