Neanderthal mati 40,000 tahun yang lalu, tetapi tidak pernah ada lagi DNA mereka di Bumi

Neanderthal telah bertindak sebagai cerminan kemanusiaan kita sendiri sejak mereka pertama kali ditemui di 1856. Apa yang kita fikir kita tahu tentang mereka telah dibentuk dan dibentuk agar sesuai dengan aliran budaya, norma sosial dan piawaian saintifik kita. Mereka telah berubah daripada spesimen berpenyakit kepada sepupu penebang kayu sub-manusia primitif kepada manusia maju.

Kita sekarang tahu Homo neanderthalensis sangat serupa dengan diri kami dan kami juga bertemu dengan mereka dan sering bercampur. Tetapi mengapa mereka pupus, sedangkan kita bertahan, berkembang dan akhirnya mengambil alih planet ini?

Neanderthal berkembang lebih 400,000 tahun yang lalu, kemungkinan besar daripada nenek moyang terdahulu Homo heidelbergensis. Mereka sangat berjaya dan tersebar di seluruh kawasan dari Mediterranean ke Siberia. Mereka sangat pintar, dengan otak secara purata lebih besar daripada Homo sapiens‘s.

Mereka memburu permainan besartumbuhan yang dikumpul, kulat, dan makanan laut, api dikawal untuk memasak, alat komposit dibuatdibuat pakaian daripada kulit haiwanmembuat manik daripada cengkerang, dan mampu mengukir simbol pada dinding gua. Mereka menjaga anak muda, tua dan lemah mereka, mencipta tempat perlindungan untuk perlindungan, hidup melalui musim sejuk yang keras dan musim panas yang hangat, dan mereka menguburkan mayat mereka.

Neanderthal telah bertemu nenek moyang kita beberapa kali dalam tempoh berpuluh-puluh ribu tahun dan kedua-dua spesies itu berkongsi benua Eropah selama sekurang-kurangnya 14,000 tahun. Mereka malah dijodohkan antara satu sama lain.

Nenek moyang kita hidup kurang daripada sejuta tahun yang lalu.
Kjærgaard, Nielsen & Maslin, Pengarang disediakan

Kematian spesies

Perbezaan paling ketara antara Neanderthal dan kita sendiri ialah mereka telah pupus kira-kira 40,000 tahun dahulu. Punca tepat kematian mereka masih tidak dapat dielakkan, tetapi kami fikir ia mungkin hasil gabungan faktor.

Mula-mula iklim zaman ais terakhir sangat berubah-ubah, beralih daripada sejuk menjadi hangat dan kembali semulayang memberi tekanan kepada sumber makanan haiwan dan tumbuhan dan bermakna Neanderthal sentiasa terpaksa menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran. Kedua tidak pernah ada Neanderthal sebanyak itu, dengan populasi keseluruhan tidak pernah melebihi puluhan ribu.

Mereka tinggal dalam kumpulan lima hingga 15 individu, berbanding dengan Homo Sapiens yang mempunyai kumpulan sehingga 150 individu. Populasi Neanderthal terpencil yang kecil ini mungkin semakin tidak mampan secara genetik.

Ketiga terdapat persaingan dengan pemangsa lain, terutamanya kumpulan manusia moden yang muncul dari Afrika kira-kira 60,000 tahun dahulu. Kami membuat spekulasi bahawa banyak Neanderthal mungkin telah diasimilasikan ke dalam kumpulan yang lebih besar Homo sapiens.

Mana buktinya?

Neanderthal meninggalkan banyak kesan untuk kami periksa berpuluh-puluh ribu tahun kemudian, kebanyakannya dapat dilihat di pameran khas yang kami bantu kurator di Muzium Sejarah Alam Denmark. Sepanjang 150 tahun yang lalu kami telah mengumpul tulang fosil, batu dan alatan kayu, menemui pernak-pernik dan barang kemas yang mereka tinggalkan, membongkar pengebumian, dan kini memetakan genom mereka daripada DNA purba. Ia seolah-olah bahawa 99.7% daripada Neanderthal dan DNA manusia moden adalah sama dan mereka adalah saudara terdekat kita yang pupus.

Mungkin fakta yang paling mengejutkan adalah bukti kawin campur yang telah meninggalkan kesan DNA pada manusia yang hidup hari ini. Ramai orang Eropah dan Asia mempunyai antara 1% dan 4% DNA Neanderthal manakala orang Afrika di selatan Sahara mempunyai hampir sifar. Ironinya, dengan populasi dunia semasa kira-kira 8 bilion orang, ini bermakna bahawa tidak pernah ada lebih banyak DNA Neanderthal di Bumi.

Lukisan manusia Neanderthal

99.7% manusia.
Artis: Tom Björklund / Muzium Moesgård, Pengarang disediakan

Genom Neanderthal juga membantu kita memahami lebih lanjut tentang rupa mereka, kerana terdapat bukti bahawa sesetengah Neanderthal telah berevolusi dengan kulit pucat dan rambut merah lama sebelum itu. Homo sapiens. Banyak gen yang dikongsi antara Neanderthal dan manusia moden dikaitkan dengan apa sahaja daripada keupayaan untuk merasai makanan pahit kepada keupayaan untuk bercakap.

Kami juga telah meningkatkan pengetahuan kami tentang kesihatan manusia. Sebagai contoh, beberapa DNA Neanderthal yang mungkin memberi manfaat kepada manusia berpuluh-puluh ribu tahun dahulu kini nampaknya menimbulkan masalah apabila digabungkan dengan gaya hidup barat moden.

Terdapat kaitan dengan alkoholisme, obesiti, alahan, pembekuan darah, dan kemurungan. Baru-baru ini, saintis mencadangkan varian gen purba daripada Neanderthal mungkin meningkatkan risiko komplikasi serius daripada dijangkiti COVID-19.

Memegang cermin

Seperti dinosaur, Neanderthal tidak tahu apa yang akan datang. Perbezaannya ialah dinosaur hilang secara tiba-tiba berikutan meteorit gergasi terkena dari angkasa lepas. Untuk kepupusan Neanderthal berlaku secara beransur-ansur. Mereka akhirnya kehilangan dunia mereka, rumah selesa yang telah berjaya mereka duduki selama ratusan ribu tahun yang perlahan-lahan berbalik menentang mereka, sehingga kewujudan itu sendiri tidak dapat dikekalkan.

Dalam erti kata itu, Neanderthal kini mempunyai tujuan yang berbeza. Kita melihat renungan kita pada mereka. Mereka tidak tahu apa yang berlaku kepada mereka dan mereka tidak mempunyai pilihan selain meneruskan jalan yang akhirnya membawa kepada kepupusan. Kami sebaliknya menyedari keadaan kami dan kesan yang kami ada pada planet ini.

Aktiviti manusia ialah mengubah iklim dan sedang menuju ke kepupusan besar-besaran keenam. Kita boleh merenung kekacauan yang telah kita hadapi dan kita boleh melakukan sesuatu untuk mengatasinya.

Jika kita tidak mahu berakhir seperti Neanderthal, lebih baik kita bertindak bersama-sama dan bekerja secara kolektif untuk masa depan yang lebih mampan. Kepupusan Neanderthal mengingatkan kita bahawa kita tidak boleh mengambil mudah kewujudan kita.

We would love to thank the writer of this short article for this outstanding material

Neanderthal mati 40,000 tahun yang lalu, tetapi tidak pernah ada lagi DNA mereka di Bumi


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/