Neptun dan cincinnya ditunjukkan dalam cahaya baru yang menarik oleh teleskop Webb

Teleskop angkasa James Webb telah mengalihkan pandangannya alam semesta yang dalam ke arah sistem suria rumah kita, merakam imej Neptun yang bercahaya dan cincinnya yang halus dan berdebu secara terperinci yang tidak dilihat dalam beberapa dekad.

Kali terakhir ahli astronomi mempunyai pandangan yang jelas tentang planet paling jauh dari matahari adalah apabila Voyager 2 milik Nasa menjadi satu-satunya siasatan angkasa lepas yang terbang melepasi gergasi ais itu hanya untuk beberapa jam pada tahun 1989.

Kini keupayaan pengimejan inframerah Webb yang tidak pernah berlaku sebelum ini telah memberikan gambaran baharu kepada suasana Neptune, kata Mark McCaughrean, penasihat kanan untuk sains dan penerokaan di Agensi Angkasa Eropah.

Teleskop itu “mengalihkan semua silau dan latar belakang itu” supaya “kita boleh mula mengusik komposisi atmosfera” planet ini, kata McCaughrean, yang telah mengusahakan projek Webb selama lebih daripada 20 tahun.

Neptun kelihatan biru dalam dalam imej sebelumnya yang diambil oleh teleskop angkasa Hubble disebabkan oleh metana di atmosferanya.

Gambar sebelah menyebelah Neptune yang diambil oleh Voyager 2 pada 1989, Hubble pada 2021 dan Webb pada 2022. Gambar: AP

Walau bagaimanapun, panjang gelombang inframerah dekat yang ditangkap oleh pengimej utama Webb NIRCam menunjukkan planet ini sebagai putih kelabu, dengan awan berais menjalar di permukaan.

“Cincin lebih mencerminkan inframerah,” kata McCaughrean, “jadi ia lebih mudah dilihat.”

Imej itu juga menunjukkan “kecerahan yang menarik” berhampiran bahagian atas Neptune, kata Nasa dalam satu kenyataan. Oleh kerana planet itu condong dari Bumi dan mengambil masa 164 tahun untuk mengorbit matahari, ahli astronomi masih belum melihat dengan baik di kutub utaranya.

Webb juga melihat tujuh daripada 14 bulan Neptunus yang diketahui. Menjulang di atas Neptun dalam imej yang dizum keluar adalah apa yang kelihatan seperti bintang berduri yang sangat terang, tetapi sebenarnya Triton, bulan besar Neptun yang pelik yang dikelilingi oleh pancang difraksi Webb yang terkenal.

Neptun dan tujuh daripada 14 satelitnya yang diketahui, termasuk Triton (kiri atas).
Neptun dan tujuh daripada 14 satelitnya yang diketahui, termasuk Triton (kiri atas). Gambar: Institut Sains Teleskop Angkasa/ESA/Webb/AFP/Getty Images

Triton, yang lebih besar daripada planet kerdil Pluto, kelihatan lebih terang daripada Neptun kerana ia dilitupi ais, yang memantulkan cahaya. Sementara itu, Neptun “menyerap sebahagian besar cahaya yang jatuh ke atasnya”, kata McCaughrean.

Kerana Triton mengorbit dengan cara yang salah mengelilingi Neptun, ia dipercayai pernah menjadi objek dari tali pinggang Kuiper berdekatan yang ditangkap di orbit planet. “Jadi ia agak menarik untuk pergi dan melihat,” kata McCaughrean.

Semasa ahli astronomi menyapu alam semesta mencari planet lain seperti planet kita, mereka telah mendapati bahawa gergasi ais seperti Neptune dan Uranus adalah yang paling biasa di Bima Sakti. “Dengan dapat melihat yang ini secara terperinci, kami boleh memasukkan pemerhatian kami terhadap gergasi ais lain,” kata McCaughrean.

Beroperasi sejak Julai, Webb ialah teleskop angkasa yang paling berkuasa pernah dibina, dan telah mengeluarkan banyak data yang belum pernah berlaku sebelum ini. Para saintis berharap ia akan menandakan era baru penemuan.

Penyelidikan berdasarkan pemerhatian Webb terhadap Neptune dan Triton dijangka pada tahun hadapan.

“Jenis astronomi yang kita lihat sekarang tidak dapat dibayangkan lima tahun lalu,” kata McCaughrean.

“Sudah tentu, kami tahu bahawa ia akan melakukan ini, kami membinanya untuk melakukan ini, ia betul-betul mesin yang kami reka. Tetapi untuk tiba-tiba mula melihat perkara dalam panjang gelombang yang lebih panjang ini, yang mustahil sebelum ini … ia benar-benar luar biasa.”

We want to thank the writer of this short article for this amazing material

Neptun dan cincinnya ditunjukkan dalam cahaya baru yang menarik oleh teleskop Webb


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/