Objek Pertama Melawat Kami Dari Sistem Bintang Lain Mungkin Kapal Angkasa

Imej untuk artikel bertajuk Objek Pertama Melawat Kami Dari Sistem Bintang Lain Boleh Menjadi Kapal Angkasa

Anda tahu saintis: Mereka memberikan penjelasan yang paling hebat kepada orang ramai dan kemudian bertindak seperti kutu buku dan mengeluarkan kertas beberapa tahun kemudian mengatakan sesuatu yang lebih biasa. Begitu juga dengan objek pertama yang memasuki sistem suria kita dari tempat yang berbeza. Digelar “Oumuamua,” saintis masih mempertikaikan tentang objek misteri itu, dan yang mengejutkan, penjelasan paling hebat – kapal angkasa asing – masih banyak dimainkan.

Oumuamua, atau “utusan” dalam bahasa orang asli Hawai’i, mula-mula dikesan melintasi lensa sebuah pulau berkuasa tinggi balai cerap in 2017. Dari kelajuan dan trajektorinya jelas kelihatan bahawa Oumuamua berasal dari luar sistem suria, dan tidak lama kemudian ia dimuntahkan semula selepas berayun mengelilingi matahari.

Ini memberi para saintis masa yang sangat terhad untuk mengkaji Oumuamua. Serta-merta penyelidik teruja untuk menjadi orang pertama yang memerhati objek dari luar sistem suria mengambil lencongan melalui kawasan kejiranan kami. Pada mulanya membisu komet, ia kemudiannya diklasifikasikan sebagai sejenis asteroid kerana kekurangan koma — lingkaran cahaya habuk, gas dan wap yang menyelubungi teras komet.

Tetapi itu nampaknya tidak betul juga. Selama lima tahun, ahli astronomi telah mencuba untuk mentakrifkan Oumuamua dengan lebih baik berdasarkan jumlah maklumat yang terhad, tetapi berhenti daripada mengisytiharkan dengan pasti ia ini atau itu. Mungkinkah ia sesuatu yang lebih? Satu jenis reka bentuk pintar?

Satu kajian baru yang diterbitkan oleh penyelidik China di Astronomi dan Astrofizik Rabu menolak kemungkinan bahawa Oumuamua adalah sebuah kapal kerana kilauan tempoh terangnya tidak cukup terang untuk menunjukkan pendorongan layar cahaya foton.

Saya bukan saintis, tetapi itu kelihatan seperti alasan bodoh untuk menolak teori kapal angkasa. Untuk satu, semasa kita di Bumi berfikir layar ringan – layar yang menangkap foton untuk menggerakkan kapal angkasa dengan cara yang serupa dengan kapal layar – adalah canggih, teknologi sci-fi hanya digunakan baru-baru ini dalam penerokaan angkasa lepas Bumi, makhluk asing dapat mengembara antara sistem bintang mungkin mempunyai sesuatu yang lebih maju sedikit. Selain itu, Oumuamua nampaknya cekap menggunakan matahari kita untuk meroket keluar dari sistem suria kita sama berkesan seperti ia meroket masuk. Bukankah itu boleh menjadi sebahagian daripada strategi pendorongnya? Untuk melompat dari bintang ke bintang, menggunakan gravitinya untuk pukulan anduh ke tempat yang jauh di galaksi kita?

Dan ahli fizik Harvard Avi Loeb bersetuju. Loeb memberitahu Binatang Harian bahawa teori kapal angkasa masih memegang air. Malah penyelidik Cina kertas asal mengecilkan sudut asing mengakui ia masih boleh menjadi sejenis kraf:

Oleh itu, semasa `Oumuamua melintasi sistem suria, ia sepatutnya benar-benar terang pada beberapa titik—dan semuanya tidak kelihatan pada yang lain. Dan sementara `Oumuamua lakukan menjadi lebih cerah dan lebih gelap dari sudut pandangan kami dalam perjalanan peliknya, ia tidak menjadi terang cukup, kata Shangfei. “Jika ia adalah layar cahaya, variasi kecerahan sepatutnya lebih besar.”

Tetapi ada penjelasan lain untuk keredupan relatif `Oumuamua, kata Loeb—dan ia adalah bentuk layar yang mungkin. Para saintis Cina menganggap bahawa, jika `Oumuamua adalah kapal layar cahaya, ia akan mempunyai layar yang rata. Layar rata akan memantulkan lebih banyak cahaya pada saat paling terang daripada, katakan, layar cekung.

Tetapi layar “tidak perlu rata,” jelas Loeb. Dia menegaskan bahawa dia telah bekerja dengan Inisiatif Terobosan, sebuah syarikat permulaan sains yang diasaskan oleh jutawan Rusia-Israel Yuri Borisovich, pada layar lampu berbentuk payung sebagai sebahagian daripada projek siasatan angkasa Starshot inisiatif itu.

Seluruh hujah mengenai bentuk layar yang mungkin sebenarnya boleh dipertikaikan. `Oumuamua boleh menjadi kapal angkasa “dalam bentuk lain,” Shangfei mengakui. Dalam erti kata lain, ia mungkin tidak mempunyai layar sama sekali—dan sebaliknya mungkin bergantung pada sistem pendorong jenis lain.

Saya tidak fikir saintis lain perlu mendesak rakan sekerja mereka menggunakan lebih sedikit imaginasi tetapi saya rasa ia berlaku. Apa yang saya katakan ialah, ia mungkin bukan kapal angkasa, tetapi bukankah ia lebih sejuk jika ia? Ayuh kawan-kawan.

We would love to thank the writer of this short article for this remarkable content

Objek Pertama Melawat Kami Dari Sistem Bintang Lain Mungkin Kapal Angkasa


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/