OK, roket siapa yang baru sahaja mencecah bulan? – TechCrunch

Anda tahu anda hidup dalam zaman angkasa lepas apabila roket mencecah bulan, dan industri secara keseluruhannya menghala ke langit dan, seperti seorang guru yang marah sambil memegang kapal terbang kertas, bertanya “Siapa yang melancarkan ini?!” Sungguh, itulah yang berlaku minggu ini apabila peringkat roket (!) yang tidak dikenal pasti menjejaskan permukaan bulan, membentuk kawah baru dan menarik dan meninggalkan kita semua tertanya-tanya bagaimana mungkin untuk tidak mengetahui apa yang berlaku.

Versi pendek cerita ini ialah pemerhati langit diketuai oleh Bill Gray telah menjejaki objek selama berbulan-bulan yang, berdasarkan pengiraan mereka, tidak lama lagi akan memberi kesan kepada bulan. Jelas sekali ia adalah sekeping sampah roket (roket menghasilkan satu tan sampah), tetapi tiada siapa yang bertindak untuk berkata “ya, itu milik kami, maaf mengenai perkara itu.”

Berdasarkan pemerhatian dan perbincangan mereka, penjejak objek yang dilantik sendiri ini (walaupun tidak kurang kepakarannya) menentukan bahawa ia berkemungkinan sekeping kenderaan pelancar SpaceX dari 2015. Tetapi SpaceX tidak bertindak balas terhadapnya, dan selepas beberapa ketika Gray dan lain-lain, termasuk NASA, memutuskan ia lebih berkemungkinan besar Pelancaran Chang’e 5-T1 2014 keluar dari China. China menafikan perkara ini berlaku, berkata kenderaan pelancar berkenaan terbakar apabila masuk semula.

Mungkin mereka bercakap benar; mungkin mereka tidak mahu bertanggungjawab atas kesan bulan pertama yang tidak disengajakan dalam sejarah. Kapal angkasa lain telah melanda bulan, tetapi ia sengaja atau sebahagian daripada pendaratan yang gagal (dalam erti kata lain, impak itu disengajakan, hanya lebih keras sedikit daripada yang dijangkakan) — bukan sekadar sekeping sampah angkasa lepas.

Mungkin kita tidak akan tahu, dan sebenarnya, itu adalah bahagian yang paling pelik. Dengan beratus-ratus teleskop dan radar darat, rangkaian penderia berasaskan angkasa dan kamera yang menghala ke mana-mana — dan itu hanya pemantauan angkasa yang kami ketahui! — nampaknya menakjubkan bahawa seluruh peringkat roket berjaya berada di orbit selama enam atau tujuh tahun, akhirnya sampai ke bulan, tanpa dikenal pasti.

Animasi oleh Tony Dunn yang menunjukkan objek misteri (hijau) mengorbit dan akhirnya memberi kesan pada tarikh awal Mac yang dianggarkan. Kredit Imej: Tony Dunn

Saya fikir seseorang di LeoLabs, yang telah membina rangkaian baharu radar pengesan serpihan di seluruh dunia, mungkin mempunyai sedikit pandangan. Darren McKnight, rakan teknikal kanan di sana, mempunyai jawapan berikut untuk soalan saya.

Bagaimanakah mungkin kami tidak mengetahui identiti dan trajektori objek yang besar dan dilancarkan baru-baru ini?

Menjejak objek terbiar di orbit cislunar berkemungkinan bukan keutamaan tinggi untuk penderia kerajaan apabila mereka boleh meluangkan masa itu memerhati satelit atau sampah angkasa yang lebih dekat dengan Bumi. Walau bagaimanapun, penjejakan dan pemantauan satelit operasi di orbit cislunar, sememangnya, adalah penting untuk risikan strategik, kerana ia adalah kawasan tinggi yang baharu.

Adakah kekeliruan seperti ini mungkin berlaku untuk objek yang dilancarkan sekarang?

Ya, ini boleh berlaku lagi sekarang kerana teknologi yang digunakan oleh kerajaan AS untuk mengesan objek angkasa tidak berubah sejak bertahun-tahun.

Adakah mungkin terdapat lebih banyak “objek misteri” ini yang memberi kesan di sana sini dalam beberapa tahun akan datang?

Ada kemungkinan serangan bulan yang tidak disengajakan seperti ini boleh berlaku lagi pada masa hadapan, bergantung pada bilangan misi yang meletakkan badan roket ke orbit tersebut dan diberi masa yang cukup (tahun atau dekad). Tetapi peristiwa seperti ini secara amnya sepatutnya kekal sangat jarang berlaku.

Dan seperti yang dinyatakan oleh Bill Gray dalam penulisannya:

… Sampah altitud tinggi tidak membimbangkan sesiapa pun di luar tinjauan asteroid, malah kami juga tidak terlalu risau mengenainya. Objek seperti ini tidak dikesan oleh Angkatan Angkasa AS; mereka (kebanyakannya) menggunakan radar, iaitu ‘rabun dekat’: ia boleh menjejaki objek sepanjang empat inci/10 cm dalam orbit rendah, tetapi tidak dapat melihat peringkat roket besar seperti ini apabila ia berada sejauh bulan. Anda memerlukan teleskop untuk itu.

Pelik nampaknya (pada saya, bagaimanapun), orbit dikira untuk objek seperti ini hanya oleh saya, pada masa lapang saya.


Ia luar biasa dalam satu cara, tetapi seperti yang akan diberitahu oleh sesiapa sahaja di dunia pemantauan angkasa, terdapat banyak perkara yang perlu dilihat di sana dan anda perlu memilih sasaran anda. Objek bersaiz roket separuh jalan ke bulan bukanlah mudah atau mudah untuk mendapatkan imej yang baik.

Petunjuk terbaik kami tentang identiti objek sebenarnya mungkin kawah yang ditinggalkannya apabila ia terkena. Lokasi hentaman telah diimej tidak lama selepas itu dan ia mempunyai bentuk dwi-O yang aneh: dua kawah bertindih, satu sepanjang 18 meter dan satu lagi 16 meter. Berikut adalah sebelum dan selepas:

“Kawah berkembar itu tidak dijangka dan mungkin menunjukkan badan roket itu mempunyai jisim besar pada setiap hujungnya. Biasanya roket yang dibelanjakan mempunyai jisim tertumpu pada hujung motor; selebihnya peringkat roket terutamanya terdiri daripada tangki bahan api kosong,” tulis Mark Robinson dari NASA.

Walaupun ia adalah misteri yang menarik, kebenarannya nampaknya tidak banyak sebab untuk mendedikasikan sebarang sumber yang serius untuk mengetahuinya. Perkara aneh berlaku di angkasa berbanding ketulan roket yang terbang pada sudut dan kelajuan yang diperlukan untuk akhirnya menyerang bulan. Dan untuk semua yang kita tahu, seseorang di luar sana sangat mengetahui apa itu sampah angkasa yang pelik dan dua hujung ini tetapi lebih suka mendiamkannya.

We would love to thank the writer of this write-up for this amazing web content

OK, roket siapa yang baru sahaja mencecah bulan? – TechCrunch


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/